W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Struktura organizacyjna

Dyrektor (D)

Zastępca Dyrektora ds. Naukowych (DN)

Zastępca Dyrektora ds. Administracyjno-Technicznych (DT)

Sekretarz Naukowy (SN)

Jednostką organizacyjną realizującą zorganizowaną formę kształcenia doktorantów jest Szkoła Doktorska (SD).

Jednostki organizacyjne prowadzące działalność naukowo-badawczą:

  1. Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności (ZA)
  2. Zakład Biotechnologii (ZB)
  3. Zakład Cukrownictwa (ZC)
  4. Zakład Technologii Fermentacji (ZF)
  5. Zakład Technologii Gorzelnictwa i Odnawialnych Źródeł Energii (ZG)
  6. Zakład Jakości Żywności (ZJ)
  7. Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych (ZK)
  8. Zakład Mikrobiologii (ZM)
  9. Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu (ZMT)
  10. Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych (ZO)
  11. Zakład Technologii Piwa i Słodu (ZP)
  12. Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa (ZT)
  13. Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa (ZZ)
  14. Międzyzakładowa Grupa Problemowa ds. Mleczarstwa (GM)

Działy pomocnicze:

  1. Dział Administracyjno-Techniczny (DA)
  2. Dział Koordynacji Badań, Informacji Naukowej i Marketingu (DI)
  3. Dział Finansowo-Księgowy (DK)
  4. Dział Płac i Spraw Pracowniczych (DS)
  5. Dział Zamówień Publicznych (DZ)
  6. Dział ds. Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (GR)

Samodzielne Stanowiska:

  1. Główny Księgowy (GK)
  2. Stanowisko ds. Jakości (KJ)
  3. Stanowisko ds. Współpracy z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego i Przemysłem (ODR)
  4. Stanowisko ds. Bezpieczeństwa i Higieny Pracy (BHP)
  5. Pełnomocnik ds. Ochrony Informacji Niejawnych (OIN)
    Inspektor Ochrony Danych (IOD)
  6. Stanowisko ds. komercjalizacji wyników badań oraz zarządzania własnością intelektualną (KI)
  7. Rzecznik ds. komunikacji medialnej i społecznej (RM)

Dyrektor Instytutu może powołać zakładowe / międzyzakładowe zespoły do realizacji określonych projektów / tematów badawczych / zadań, w drodze odrębnego zarządzenia.


W ramach jednostek organizacyjnych Instytutu działają następujące zespoły badawcze i sekcje wspomagające:

  1. Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności (ZA)
  2. Zakład Biotechnologii (ZB)
    • Pracownia Inżynierii Genetycznej
    • Pracownia Genomiki Funkcjonalnej
    • Laboratorium Hodowli Komórkowych in vitro
  3. Zakład Cukrownictwa (ZC)
  4. Zakład Technologii Fermentacji (ZF)
    • Grupa Problemowa ds. Technologii Biopreparatów Pochodzenia Bakteryjnego (GB)
    • Grupa Problemowa ds. Technologii Drożdży i Preparatów Pochodzenia Drożdżowego (GD)
    • Grupa Problemowa ds. Technologii Wyrobów Spirytusowych (GS)
  5. Zakład Technologii Gorzelnictwa i Odnawialnych Źródeł Energii (ZG)
    • Pracownia Analiz Gorzelniczych i Drożdży (PA)
    • Pracownia Technologii Spirytusu i OZE (PT)
  6. Zakład Jakości Żywności (ZJ)
    • Pracownia Mikrobiologii (PM)
    • Pracownia Analiz Fizykochemicznych i Sensorycznych (PF)
    • Pracownia Analiz Instrumentalnych (PI)
    • Stanowisko ds. Jakości (JJ)
  7. Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych (ZK)
    • Pracownia Koncentratów Spożywczych (PK)
    • Pracownia Technologii Skrobi (PS)
    • Grupa Problemowa ds. Badań Sensorycznych (GBS)
    • Stacja Doświadczalna (SD)
    • Sekcja Administracyjna (SA)
    • Stanowisko ds. Jakości (JK)
  8. Zakład Mikrobiologii (ZM)
    • Kolekcja Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych (KKP)
    • Pracownia Badania Jakości Mikrobiologicznej (PBJM)
    • Pracownia Biologii Molekularnej (PBM)
  9. Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu (ZMT)
    • Pracownia Przetwórstwa Mięsa (PM)
    • Pracownia Badania Żywności i Środowiska (PBŻiŚ)
      • Zespół ds. Analiz Instrumentalnych (ZI)
      • Zespół ds. Analiz Fizykochemicznych (ZCH)
    • Pracownia Przetwórstwa Tłuszczów (PT)
    • Pracownia Badania Surowców i Produkcji Rzeźnianej (PS)
    • Międzyzakładowa Pracownia Zamienników Białek Pochodzenia Zwierzęcego (PZB)
    • Sekcja Administracyjna (SA)
    • Stanowisko ds. Jakości (JMT)
  10. Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych (ZO)
    • Pracownia Badania Jakości Fizykochemicznej i Sensorycznej (PBJFS)
    • Pracownia Technologiczna (PT)
  11. Zakład Technologii Piwa i Słodu (ZP)
  12. Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa (ZT)
    • Pracownia Chłodnictwa i Ochrony Środowiska (PT)
    • Pracownia Technologii i Przechowalnictwa Żywności (PCh)
    • Sekcja Techniczna i Produkcji Doświadczalnej (SD)
    • Sekcja Administracyjna (SA)
  13. Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa (ZZ)
  14. Międzyzakładowa Grupa Problemowa ds. Mleczarstwa (GM)
Podmiot udostępniający: IBPRS-PIB
Odpowiedzialny za treść: Marcin Sokołowski
Wytworzył: Marcin Sokołowski
Data wytworzenia: 29.06.2024
Opublikował w BIP: Marcin Sokołowski
Data opublikowania: 29.06.2024 00:51
Ostatnio zaktualizował: Paweł Melon
Data ostatniej aktualizacji: 14.07.2025 12:21
Liczba wyświetleń: 52

Przepraszamy, funkcjonalność tymczasowo niedostępna.