Postępowania doktorskie

 

 2025-04-11

OGŁOSZENIE O OBRONIE

 

Ogłoszenie Rady Naukowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie o publicznej dyskusji nad rozprawą doktorską mgr Adrianny Bojarczuk.

W dniu 13.05.2025 roku o godz. 11:30 w Auli A Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie, ul. Rakowiecka 36 odbędzie się publiczna obrona rozprawy doktorskiej mgr Adrianny Bojarczuk, na temat:

„Ocena wpływu przetwarzania i przechowywania produktów roślinnych na zawartość skrobi opornej oraz wpływ jej spożycia na gospodarkę węglowodanową u ludzi”

Dziedzina Nauki: dziedzina nauk rolniczych

Dyscyplina naukowa: technologia żywności i żywienia

Promotor: prof. dr hab. Krystian Marszałek

Promotor pomocniczy: dr hab. Danuta Gajewska

 

Recenzenci rozprawy:

  1. dr hab. Kapuśniak Janusz, Katedra Dietetyki i Badań Żywności, Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie,
  2. dr hab. n. med. i n. o zdr. Iwona Traczyk, Warszawki Uniwersytet Medyczny
  3. dr hab. Baranowska Hanna – Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

 

Streszczenie rozprawy doktorskiej oraz rozprawa doktorska znajdują się do wglądu w Bibliotece IBPRS-PIB w Warszawie, ul Rakowiecka 36 oraz na stronie internetowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie.

 

  1. Streszczenie rozprawy doktorskiej mgr Adrianny Bojarczuk
  2. Rozprawa doktorska mgr Adrianny Bojarczuk
  3. Recenzja nr 1 - prof. dr hab. Kapuśniak Janusz
  4. Recenzja nr 2 - Prof. dr hab. Baranowska Hanna
  5. Recenzja nr 3 - Prof. dr hab. n.med. i n. o zdr. Iwona Traczyk
  6. Ogłoszenie o obronie
  7. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB o nadaniu stopnia doktora

 


 

2025-04-04

OGŁOSZENIE O OBRONIE

 

Ogłoszenie Rady Naukowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie o publicznej dyskusji nad rozprawą doktorską mgr Pauliny Średnickiej.

W dniu 06.05.2025 roku o godz. 11:30 w Auli A Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie, ul. Rakowiecka 36 odbędzie się publiczna obrona rozprawy doktorskiej mgr Pauliny Średnickiej, na temat:

„Interakcje związków endokrynnie czynnych obecnych w żywności z mikrobiotą jelitową człowieka”

Dziedzina Nauki: dziedzina nauk rolniczych

Dyscyplina naukowa: technologia żywności i żywienia

Promotorzy:  

dr hab. inż. Marek Roszko, prof. IBPRS-PIB
dr hab. Edyta Juszczuk-Kubiak, prof. IBPRS-PIB

Recenzenci:

dr hab. n. med. Agnieszka Piekiełko-Witkowska – Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego w Warszawie,
dr hab. Ewa Lange, prof. SGGW – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
dr hab. inż. Agnieszka Zgoła-Grześkowiak, prof. PP – Politechnika Poznańska

 

Streszczenie rozprawy doktorskiej oraz rozprawa doktorska znajdują się do wglądu w Bibliotece IBPRS-PIB w Warszawie, ul Rakowiecka 36 oraz na stronie internetowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie.

 1. Streszczenie rozprawy doktorskiej mgr Pauliny Średnickiej wersja polska
 2. Streszczenie rozprawy doktorskiej mgr Pauliny Średnickiej wersja angielska
 3. Rozprawa doktorska mgr Pauliny Średnickiej
 4. Recenzja nr 1 – prof. dr hab. n. med. Agnieszka Piekiełko-Witkowska
 5. Recenzja nr 2 – dr hab. Ewa Lange, prof. SGGW
 6. Recenzja nr 3 – dr hab. inż. Agnieszka Zgoła-Grześkowiak, prof. PP
 7. Ogłoszenie o obronie
 8. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB o nadaniu stopnia doktora


2025-02-21

 

OGŁOSZENIE O OBRONIE

 

Ogłoszenie Rady Naukowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie o publicznej dyskusji nad rozprawą doktorską mgr inż. Justyny Susik.

W dniu 25.03.2025 roku o godz. 11:00 w Auli A Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie, ul. Rakowiecka 36 odbędzie się publiczna obrona rozprawy doktorskiej mgr inż. Justyny Susik na temat:

„Studia nad pozyskiwaniem oleju kukurydzianego spożywczego z ubocznego produktu pofermentacyjnego z zastosowaniem technologii zachowawczej”

 

Dziedzina Nauki: dziedzina nauk rolniczych

Dyscyplina naukowa: technologia żywności i żywienia

 


Promotor: prof. dr hab. inż. Stanisław Ptasznik
Promotor pomocniczy: dr inż. Katarzyna Ratusz

 

 

Recenzenci:

dr hab. inż. Małgorzata Wroniak, prof. SGGW – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
prof. dr hab. inż. Magdalena Rudzińska – Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
prof. dr hab. inż. Wojciech Golimowski – Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

 

 

Streszczenie rozprawy doktorskiej oraz rozprawa doktorska znajdują się do wglądu w Bibliotece IBPRS-PIB w Warszawie, ul Rakowiecka 36 oraz na stronie internetowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie 

 
1. Streszczenie rozprawy doktorskiej mgr inż. Justyny Susik [ link ]
2. Rozprawa doktorska mgr inż. Justyny Susik [ link ]
3. Recenzja nr 1 – dr hab. inż. Małgorzata Wroniak, prof. SGGW [ link ]
4. Recenzja nr 2 – rof. dr hab. inż. Magdalena Rudzińska [ link ]
5. Recenzja nr 3 – prof. dr hab. inż. Wojciech Golimowski [ link ]
6. Ogłoszenie o obronie [ link ]
7. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB o przyjęciu obrony
8. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB o nadaniu stopnia doktora
9. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB o wyróżnieniu pracy

 


12-02-2025

 

OGŁOSZENIE O PUBLICZNYM KOLOKWIUM HABILITACYJNYM 

Rada Naukowa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego  zawiadamia, że w dniu 27 lutego 2025 roku (czwartek) o godz. 11:00 odbędzie się publiczne kolokwium habilitacyjne

dr inż. Magdaleny Wróbel-Jędrzejewskiej

Osiągnięcie naukowe będące podstawą ubiegania się o nadanie stopnia doktora habilitowanego:

„Ślad węglowy i wodny w produkcji i przechowalnictwie żywności mrożonej i schłodzonej”.

 

Dziedzina naukowa: w dziedzinie nauk rolniczych, dyscyplinie technologia żywności i żywienia
Język, w którym zostanie przeprowadzone kolokwium: polski

Skład komisji habilitacyjnej:

  1. Przewodniczący komisji: prof. dr hab. Mirosław Słowiński – SGGW w Warszawie,
  2. Recenzent komisji: dr hab. Stanisław Kalisz – SGGW w Warszawie,
  3. Recenzent komisji: dr hab. Marzena Gawrysiak-Witulska – Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
  4. Recenzent komisji: dr hab. Dariusz Stasiak – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
  5. Członek komisji: prof. dr hab. inż. Zbigniew Dolatowski – IBPRS-PIB,
  6. Sekretarz Komisji: dr hab. inż. Joanna Le Thanh-Blicharz IBPRS-PIB,
  7. Recenzent komisji: prof. dr hab. inż. Mieczysław Obiedziński – Akademia Ekonomiczno-Humanistyczna w Warszawie.

Kolokwium habilitacyjne zostanie przeprowadzone w trybie stacjonarnym w sali A, przy ul. Rakowieckiej 36 w Warszawie, zgodnie z Regulaminem nadawania stopnia doktora habilitowanego (Uchwała Nr X/175/2025) Rady Naukowej IBPRS-PIB.

Załączniki:

  1. Recenzja Dariusz M. Stasiak [ pobierz .pdf ]
  2. Recenzja Marzena Gawrysiak-Witulska [ pobierz .pdf ]
  3. Recenzja Mirosław Obiedziński [ pobierz .pdf ]
  4. Recenzja Stanisław Kalisz [ pobierz .pdf ]
  5. Opinia Zbigniew Dolatowski [ pobierz .pdf ]
  6. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB o nadaniu stopnia doktora habilitowanego [ pobierz .pdf ]

 


 

Uchwała nr X/40/2022 Rady Naukowej IBPRS-PIB z dnia 30.12.2023 r.
w sprawie sposobu postępowania w sprawie nadania stopnia doktora

 


 

2024-11-15

 

OGŁOSZENIE O OBRONIE

 

Ogłoszenie Rady Naukowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie o publicznej dyskusji nad rozprawą doktorską mgr inż. Bartłomieja Ruda.

 

W dniu 17.12.2024 roku o godz. 11:00 w Auli A Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie, ul. Rakowiecka  36 odbędzie się publiczna dyskusja nad rozprawą doktorską mgr inż. Bartłomieja Ruda na temat:

„Wpływ optymalizacji procesu wędzenia tradycyjnego na poziom WWA oraz jakość sensoryczną i mikrobiologiczną produktu mięsnego”

 

Dziedzina Nauki: dziedzina nauk rolniczych

Dyscyplina naukowa: technologia żywności i żywienia

 


Promotor: prof. dr hab. inż. Zbigniew Dolatowski

Promotor pomocniczy: dr inż. Piotr Szymański, IBPRS-PIB

 

Recenzenci:

Prof. dr hab. Mirosław Słowiński – SGGW w Warszawie, Instytut Nauk o Żywności

Prof. dr hab. Krzysztof Kwiatek – Instytut Weterynaryjny PIB w Puławach

 

Streszczenie rozprawy doktorskiej oraz rozprawa doktorska znajdują się do wglądu w Bibliotece IBPRS-PIB w Warszawie, ul Rakowiecka 36 oraz na stronie internetowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie 

 

  1. Streszczenie rozprawy doktorskiej mgr inż. Bartłomieja Ruda
  2. Rozprawa doktorska mgr inż. Bartłomieja Ruda
  3. Recenzja nr 1 - prof. dr hab. Krzysztof Kwiatek
  4. Recenzja nr 2 - prof. dr hab. Mirosław Słowiński
  5. Ogłoszenie o obronie
  6. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB o nadaniu stopnia doktora
  7. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB o wyróżnieniu pracy

 

 


 

2024-02-14

 

OGŁOSZENIE O OBRONIE

 

Ogłoszenie Rady Naukowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie o obronie rozprawy doktorskiej mgr inż. Michała Wójcickiego.

 

W dniu 15.03.2024 roku o godz. 11:30 w Auli A Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie, ul. Rakowiecka 36 odbędzie się publiczna obrona rozprawy doktorskiej mgr inż. Michała Wójcickiego na temat:

„Wykorzystanie potencjału bakteriofagów w biokontroli wybranych bakterii z rzędu Enterobacterales występujących w łańcuchu żywnościowym”

 

Dziedzina Nauki: dziedzina nauk rolniczych

Dyscyplina naukowa: technologia żywności i żywienia

 

Promotorzy: dr hab. Edyta Juszczuk-Kubiak, prof. IBPRS–PIB

                    dr hab. inż. Barbara Sokołowska, prof. IBPRS–PIB

 

Recenzenci:

dr hab. Anna Bzducha-Wróbel - SGGW w Warszawie, Instytut Nauk o Żywności - Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności 

dr hab. Ewa Jończyk-Matysiak – Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda Polskiej Akademii Nauk, Zakład Terapii Fagowej, Laboratorium Bakteriofagowe

 dr hab. Marcin Schmidt - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności

 

Streszczenie rozprawy doktorskiej oraz rozprawa doktorska znajdują się do wglądu w Bibliotece IBPRS-PIB w Warszawie, ul Rakowiecka 36 oraz na stronie internetowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie.

 

  1. Streszczenie rozprawy doktorskiej mgr inż. Michała Wójcickiego
  2. Rozprawa doktorska mgr inż. Michała Wójcickiego
  3. Recenzja nr 1 - dr hab. Jończyk-Matysiak Ewa
  4. Recenzja nr 2 - dr hab. inż. Bzducha-Wróbel Anna
  5. Recenzja nr 3 - dr hab. Marcin Schmidt
  6. Ogłoszenie o obronie
  7. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB - nadanie stopnia
  8. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB - wyróżnienie rozprawy

 

 


 

2024-01-18

OGŁOSZENIE O OBRONIE

 

Ogłoszenie Rady Naukowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie o publicznej dyskusji nad rozprawą doktorską mgr inż. Olgi Świder.

 

W dniu 19.02.2024 roku o godz. 11:00 w Auli A Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie, ul. Rakowiecka 36 odbędzie się publiczna obrona rozprawy doktorskiej mgr inż. Olgi Świder

na temat:

„Wpływ modyfikacji mikrobioty na obecność amin biogennych w fermentowanej żywności”

 

Dziedzina Nauki: dziedzina nauk rolniczych

Dyscyplina naukowa: technologia żywności i żywienia

 

Promotor: Dr hab. inż. Marek Roszko, prof. IBPRS-PIB

 

Recenzenci:

dr hab. Anna Bzducha-Wróbel - SGGW w Warszawie, Instytut Nauk o Żywności - Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności 

prof. dr hab. Henryk Jeleń - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

prof. dr hab. Barbara Wróblewska - Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, Zakład Immunologii i Mikrobiologii Żywności

 

Streszczenie rozprawy doktorskiej oraz rozprawa doktorska znajdują się do wglądu w Bibliotece IBPRS-PIB w Warszawie, ul Rakowiecka 36 oraz na stronie internetowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie.

 

  1. Streszczenie pracy doktorskiej
  2. Rozprawa doktorska mgr inż. Olgi Świder
  3. Recenzja nr 1 - dr hab. inż. Anna Bzducha-Wróbel
  4. Recenzja nr 2 - prof. dr hab. Henryk Jeleń
  5. Recenzja nr 3 - prof. dr hab. Barbara Wróblewska
  6. Ogłoszenie o obronie
  7. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB - przyjęcie
  8. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB - nadanie stopnia
  9. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB - wyróżnienie rozprawy

 

 


 

2023-11-16

 

OGŁOSZENIE O OBRONIE

 

W dniu 14.12.2023 roku o godz. 11:00 w Auli A Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie, ul. Rakowiecka 36 odbędzie się publiczna dyskusja nad rozprawą doktorską mgr inż. Justyny Nasiłowskiej

na temat:

„Stan fizjologiczny wybranych patogenów w sokach z warzyw korzeniowych po procesie utrwalania wysokim ciśnieniem”

 

Dziedzina Nauki: dziedzina nauk rolniczych

Dyscyplina naukowa: technologia żywności i żywienia

  1. Promotor: Dr hab. inż., Barbara Sokołowska,  IBPRS-PIB
  2. Promotor pomocniczy: Dr inż. Wioleta Chajęcka-Wierzchowska, UWM w Olsztynie

 

Recenzenci:

Prof. dr hab. inż. Dorota Maria Kręgiel - Katedra Biotechnologii Środowiskowej, Politechnika Łódzka

Dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk - Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności, Politechnika Gdańska

 

Streszczenie rozprawy doktorskiej oraz rozprawa doktorska znajdują się do wglądu w Bibliotece IBPRS-PIB w Warszawie, ul Rakowiecka 36 oraz na stronie internetowej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie 

 

  1. Streszczenie pracy doktorskiej
  2. Rozprawa doktorska mgr inż. Justyny Nasiłowskiej
  3. Recenzja 1_prof. dr hab. inż. Dorota Maria Kręgiel
  4. Recenzja 2_dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk
  5. Ogłoszenie o obronie
  6. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB - nadanie stopnia

 


2023-10-20

 

OGŁOSZENIE O OBRONIE

 

W dniu 21.11.2023 roku o godz. 11:00 w Auli A Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie, ul. Rakowiecka 36 odbędzie się publiczna dyskusja nad rozprawą doktorską mgr inż. Urszuli Trych

 

na temat:

 

„Wpływ wysokich ciśnień na biodostępność antyoksydantów owoców i warzyw”

 

Dziedzina Nauki: dziedzina nauk rolniczych


Dyscyplina naukowa: technologia żywności i żywienia

 

 

Promotor: Dr hab. inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS-PIB

Promotor pomocniczy: Dr inż. Magdalena Buniowska-Olejnik

 

Recenzenci:

 

  1. Prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło - Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  2. Dr hab. Joanna Kobus-Cisowska, prof. UPP - Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

 

Rozprawa doktorska znajduje się do wglądu w Bibliotece IBPRS-PIB w Warszawie, ul Rakowiecka 36.

Rozprawę doktorską oraz jej streszczenie zamieszczono na stronie internetowej BIP Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie.

 

  1. Streszczenie pracy doktorskiej
  2. Rozprawa doktorska mgr inż Urszuli Trych
  3. Recenzja 1 - Prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło
  4. Recenzja 2 - Dr hab. Joanna Kobus-Cisowska, prof. UPP
  5. Ogłoszenie o obronie
  6. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB - nadanie stopnia
  7. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB - wyróżnienie rozprawy

 


2023-04-28

OGŁOSZENIE O OBRONIE:

 

W dniu 25.05.2023 roku o godz. 11:00 w auli A Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie, ul. Rakowiecka 36 odbędzie się publiczna dyskusja nad rozprawą doktorską mgr inż. Beaty Łaszkiewicz.

 

na temat:

 

„Wpływ wybranych szczepów bakterii kwasu mlekowego na jakość mikrobiologiczną mięsa drobiowego oddzielonego mechanicznie i wytworzonych z jego udziałem produktów”

 

Dziedzina Nauki: Nauki Rolnicze


Dyscyplina naukowa: Technologia Żywności i Żywienia

 

Promotor:  prof. dr hab. inż. Danuta Kołożyn-Krajewska

Promotor pomocniczy: dr inż. Piotr Szymański

 

 

Recenzenci:

 

  1. Prof. dr hab. inż. Katarzyna Śliżewska – Politechnika Łódzka, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
  2. Dr hab. inż. Małgorzata Karwowska, prof. UP – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Zakład Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością

 

Rozprawa doktorska znajduje się do wglądu w Bibliotece IBPRS-PIB w Warszawie, ul Rakowiecka 36.

Rozprawę doktorską oraz jej streszczenie zamieszczono na stronie internetowej BIP Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie.  

 

  1. Streszczenie pracy doktorskiej
  2. Rozprawa doktorska mgr inż. Beaty Łaszewskiej
  3. Recenzja 1 – prof. dr hab. Katarzyna Śliżewska
  4. Recenzja 2 – dr hab. inż. Małgorzata Karwowska
  5. Ogłoszenie o obronie
  6. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB - nadanie stopnia
  7. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB - wyróżnienie rozprawy

 


 

2023-02-13

 

OGŁOSZENIE O OBRONIE:

 

W dniu 23.03.2023 roku o godz. 11:00 w auli A Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie, ul. Rakowiecka 36 odbędzie się publiczna dyskusja nad rozprawą doktorską mgr inż. Joanny Bucka-Kolendo.

 

na temat:

 

„Wpływ wysokiego ciśnienia jako czynnika stresowego, na zmiany zachodzące w polimorfizmie genetycznym i proteomie bakterii fermentacji mlekowej”

 

Dziedzina Nauki: Nauki Rolnicze


Dyscyplina naukowa: Technologia Żywności i Żywienia

 

Promotor: dr hab. inż. Barbara Sokołowska, prof. IBPRS - Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie

 

 

Recenzenci:

 

  1. Prof. dr hab. Waldemar Gustaw - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  2. Dr hab. Marcin Schmidt - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności

 

Rozprawa doktorska znajduje się do wglądu w Bibliotece IBPRS-PIB w Warszawie, ul Rakowiecka 36.

Rozprawę doktorską oraz jej streszczenie zamieszczono na stronie internetowej BIP Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie.  

 

  1. Streszczenie pracy doktorskiej
  2. Rozprawa doktorska Pani mgr inż. Joanny Bucka-Kolendo
  3. Recenzja 1 – Prof. dr hab. Waldemar Gustaw
  4. Recenzja 2 – Dr hab. Marcin Schmidt
  5. Ogłoszenie o obronie
  6. Uchwała Rady Naukowej IBPRS-PIB - nadanie stopnia

 

 


 

2022-08-05

 

Ogłoszenie o publicznej dyskusji nad rozprawą doktorską mgr inż. Justyna Szczepańskiej


 

W dniu 09.09.2022 roku o godz. 12:30 w auli A Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie, ul. Rakowiecka 36 odbędzie się publiczna dyskusja nad rozprawą doktorską mgr inż. Justyna Szczepańskiej

na temat:



„Wpływ wysokiego ciśnienia hydrostatycznego i homogenizacji wysokociśnieniowej na jakość soków naturalnie mętnych”

 

Dziedzina Nauki: Nauki Rolnicze

Dyscyplina naukowa: Technologia Żywności i Żywienia


Promotor: dr hab. inż. Krystian Marszałek, prof. IBPRS


Recenzenci:

1. Prof.  dr hab. inż. Wioletta Błaszczak - Zakład Chemicznych i Fizycznych Właściwości Żywności, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności-PAN w Olsztynie,

2. Prof.  dr hab. inż. Jan Oszmiański - Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu


Rozprawa doktorska znajduje się do wglądu w Bibliotece IBPRS-PIB w Warszawie, ul Rakowiecka 36.


Streszczenie rozprawy doktorskiej zamieszczono na stronie internetowej BIP Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie.



1. Streszczenie pracy doktorskiej
2. Recenzja 1 – prof. dr hab. Wioletta Błaszczak
3. Recenzja 2 – prof. dr hab. Jan Oszmianski
4. Uchwała Komisji
5. Uchwała Komisji - Wyróżnienie

 

 


 

2021-09-09

 

Ogłoszenie o publicznej dyskusji nad rozprawą doktorską mgr inż. Barbary Noszka




W dniu 14.10.2021 roku o godz. 9:30 w auli A Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie, ul. Rakowiecka 36 odbędzie się publiczna dyskusja nad rozprawą doktorską mgr inż. Barbary Noszka


na temat:


Zastosowanie wybranych tłuszczów egzotycznych w produktach typu emulsji W/O o podwyższonej wartości żywieniowej


Dziedzina Nauki: Dziedzina Nauk Rolniczych


Dyscyplina naukowa: Technologia Żywności i Żywienia


Promotor: dr hab. inż. Stanisław Ptasznik, prof. IBPRS



Recenzenci:

1. Prof. dr hab. inż. Józef Korczak – profesor emerytowany, Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

2. Prof.  dr hab. inż. Agnieszka Kita – Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu


Rozprawa doktorska znajduje się do wglądu w Bibliotece IBPRS-PIB w Warszawie, ul Rakowiecka 36.


1. Streszczenie pracy doktorskiej
2. Recenzja 1 – prof. dr hab. Józef Korczak
3. Recenzja 2 – dr hab. Agnieszka Kita
4. Uchwała Komisji

 

 


2020-11-12

 

Ogłoszenie o publicznej dyskusji nad rozprawą doktorską mgr inż. Sylwii Moniki Stępniewskiej


 

W dniu 17.12.2020 roku o godz. 10.00 w auli A Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie, ul. Rakowiecka 36 odbędzie się publiczna dyskusja nad rozprawą doktorską mgr inż. Sylwii Moniki Stępniewskiej

na temat:



Studia nad wartością wypiekową mąki żytniej z krajowych młynów przemysłowych ze szczególnym uwzględnieniem roli polisacharydów


Dziedzina Nauki: Dziedzina Nauk Rolniczych

Dyscyplina naukowa: Technologia Żywności i Żywienia


Promotor: dr hab. inż. Grażyna Cacak-Pietrzak, Instytut Nauk o Żywności, Katedra Technologii i Oceny Żywności, SGGW w Warszawie

Promotor pomocniczy: dr inż. Anna Szafrańska, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie


Recenzenci:

1. dr hab. inż. Anna Czubaszek, prof. UP, Katedra Technologii Fermentacji i Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

2. dr hab. inż. Renata Różyło, prof. UP, Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie


Rozprawa doktorska znajduje się do wglądu w Bibliotece IBPRS w Warszawie, ul Rakowiecka 36.

Streszczenie rozprawy doktorskiej zamieszczono na stronie internetowej BIP Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie.

1. Streszczenie pracy doktorskiej
2. Recenzja 1 – dr hab. inż. Anna Czubaszek
3. Recenzja 2 – dr hab. inż. Renata Różyło
4. Uchwała Komisji
5. Uchwała Komisji – Wyróżnienie

 

 


 

2020-11-12

 

Ogłoszenie o publicznej dyskusji nad rozprawą doktorską mgr Zuzanny Małyszek



W dniu 17.12.2020 roku o godz. 12.00 w auli A Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie, ul. Rakowiecka 36 odbędzie się publiczna dyskusja nad rozprawą doktorską mgr Zuzanny Małyszek

na temat:


Wpływ struktury molekularnej spożywczych skrobi modyfikowanych chemicznie na oddziaływania biopolimer-woda



Dziedzina Nauki: Dziedzina Nauk Rolniczych

Dyscyplina naukowa: Technologia Żywności i Żywienia



Promotor: dr hab. Hanna Maria Baranowska prof. UPP, Katedra Fizyki i Biofizyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu



Promotor pomocniczy: dr hab. inż. Joanna Le Thanh-Blicharz, Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie



Recenzenci:

1. prof. dr hab. inż. Marek Sikora, Wydział Technologii Żywności, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

2. dr hab. inż. Małgorzata Kowalska, prof. UTH, Wydział Inżynierii Chemicznej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny w Radomiu



Rozprawa doktorska znajduje się do wglądu w Bibliotece IBPRS w Warszawie, ul Rakowiecka 36.

Streszczenie rozprawy doktorskiej zamieszczono na stronie internetowej BIP Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie.


1. Streszczenie pracy doktorskiej
2. Recenzja 1 – dr hab. inż. Małgorzata Kowalska
3. Recenzja 2 – prof. dr hab. inż. Marek Sikora
4. Uchwała Komisji

 

 

 

 

 

  • Utworzone:
    czwartek, 16 marzec 2023
  • Utworzone przez:
    Marcin Sokołowski
  • Zmodyfikowane:
    środa, 07 maj 2025
  • Zmodyfikował(a):
    Marcin Sokołowski
  • Wersja:
    45
  • Liczba wyświetleń:
    2806