- Jesteś tutaj:
- Start
- Ogłoszenia
- Kariera, konkursy
Kariera, konkursy
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności
zatrudni osobę na stanowisko
ADIUNKTA
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności
Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
Zakres zadań dla kandydata/kandydatki:
- Realizacja prac naukowo-badawczych w zakresie działalności statutowej
i projektów zewnętrznych; - Przygotowywanie wniosków i ubieganie się o finansowanie projektów naukowych;
- Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie opracowanych rozwiązań;
- Opracowywanie ekspertyz dla przemysłu spożywczego i organów rządowych.
Zakres wymagań stawianych kandydatowi/kandydatce:
- Stopień doktora, w dziedzinie nauk rolniczych, chemicznych, medycznych lub pokrewnych;
- Udokumentowany dorobek naukowy w postaci co najmniej 8 publikacji w recenzowanych czasopismach naukowych z listy JCR o łącznym IF minimum 40;
- Udokumentowany udział w konferencjach krajowych i międzynarodowych;
- Doświadczenie w realizacji projektów badawczych;
- Minimum 3–miesięczne doświadczenie w pracy w laboratorium analitycznym wykorzystującym techniki chromatograficzne sprzężone ze spektrometrią mas;
- Biegła znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie;
- Udokumentowana znajomość języka angielskiego na poziomie minimum C1.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- Podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny);
- Przebieg pracy zawodowej (cv);
- Wykaz osiągnięć naukowych i wdrożeniowych;
- Uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe;
- Oświadczenie kandydata, że IBPRS-PIB będzie podstawowym miejscem pracy;
- Oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Tryb składania dokumentów:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko adiunkta w Zakładzie Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Termin składania dokumentów:
Dokumenty prosimy składać/przesyłać do (02.11.2024 r.)
Kontakt:
Dział Spraw Pracowniczych
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
tel. +48 22 606 36 87
kadry@ibprs.pl
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
ogłasza Konkurs na stanowisko
A S Y S T E N T A
w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa, Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa.
Zakres zadań dla kandydata:
- przygotowanie projektów badawczych, ubieganie się o granty,
- realizacja prac naukowo-badawczych,
- publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR,
- uczestnictwo w realizacji badań zleconych, udział w innych aktywnościach prowadzonych w Zakładzie,
- samorozwój ukierunkowany na uzyskanie stopnia naukowego doktora.
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- dyplom magistra w dziedzinie technologii żywności i żywienia,
- udokumentowany dorobek naukowy w zakresie technologii żywności;
- minimum 4-letnie doświadczenie w pracy,
- minimum 2-letnie doświadczenie w pracy w laboratorium zajmującym się oceną jakości ziarna zbóż i przetworów zbożowych,
- dobra znajomość teoretycznej i praktycznej wiedzy w obszarze przetwórstwa zbóż,
- udokumentowany dorobek naukowy – co najmniej 5 publikacji (w tym minimum dwie z autorstwem na pierwszym miejscu) w czasopismach znajdujących się w bazie JCR,
- doświadczenie w realizacji projektów badawczych.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- przebieg pracy zawodowej (c.v.),
- wykaz dorobku naukowego i wdrożeniowego,
- kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe,
- oświadczenie kandydata, że IBPRS-PIB będzie podstawowym miejscem pracy,
- oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Składanie ofert:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko asystenta w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Termin składania ofert: do 04 października 2024 r.
Place of employment:
Prof. Wacław Dąbrowski Institute of Agricultural and Food Biotechnology - State Research Institute, Department of Grain Processing and Bakery, Rakowiecka 36, 02-532 Warsaw.
Scope of tasks for the candidate:
- Preparing applications and applying for funding for scientific projects;
- implementation of scientific and research works in the field of statutory activity and projects financed from external sources;
- Publication of research results in journals from the JCR list, patenting;
- participation in research activity for external companies, participation in other activities conducted in the Department,
- self-development aimed at obtaining a doctoral degree.
Scope of requirements for the candidate:
- Master's degree in food science;
- documented scientific achievements in the field of food technology;
- minimum 4-years experience in work;
- minimum 2-years experience in work in a laboratory connected with quality analysis of grain and grain products;
- good teoretical and practical knowledge in the area of grain technology;
- scientific achievements in the form of published at least 5 scientific articles listed on the JCR list (including at least two with first authorship);
- experience in implementing research projects;
- Polish - fluent in speeking and writing.
List of required documents:
- application for employment addressed to the Director of the Institute (letter of intent),
- CV,
- list of scientific and implementation achievements,
- copies of documents confirming professional qualifications (in the case of candidates from countries with which Poland has signed an agreement on mutual recognition of diplomas, information confirming the validity of the diploma; in the case of other countries, nostrification is required)
- candidate's statement that IBPRS will be the primary place of work,
- candidate's declaration of consent to the processing of personal data for the purposes of the competition procedure.
How to apply?
Documents should be sent or submitted in closed envelopes with the annotation "Competition for the position of assistant in the Department of Grain Processing and Bakery IBPRS-PIB" in the secretariat of the prof. Wacław Dąbrowski Institute of Agricultural and Food Biotechnology - State Research Institute, address: ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warsaw (first floor, room 134) until 4 of October 2024.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
ogłasza Konkurs na stanowisko
A S Y S T E N T A
w Zakładzie Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych IBPRS-PIB
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych, Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa.
Zakres zadań dla kandydata:
- Przygotowywanie wniosków i ubieganie się o finansowanie projektów naukowych;
- realizacja prac naukowo-badawczych w zakresie działalności statutowej
i projektów finansowanych ze źródeł zewnętrznych; - Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie wynalazków;
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- dyplom magistra w dziedzinie nauk o żywności, chemii lub pokrewnych;
- udokumentowany dorobek naukowy w zakresie technologii żywności;
- dorobek naukowy w postaci opublikowanych co najmniej 3 artykułów naukowych wymienionych na liście JCR, których łączny IF wynosi minimum 9 oraz łączna liczba punktów ministerialnych minimum 300;
- doświadczenie w realizacji międzynarodowych projektów badawczych;
- dobra znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie;
- opinia samodzielnego pracownika naukowego stwierdzająca predyspozycje do pracy naukowej.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- przebieg pracy zawodowej (c.v.),
- wykaz dorobku naukowego i wdrożeniowego,
- kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe,
- oświadczenie kandydata, że IBPRS-PIB będzie podstawowym miejscem pracy,
- oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Składanie ofert:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko asystenta w Zakładzie Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
zatrudni osobę na stanowisko:
ADIUNKTA
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Technologii Fermentacji, Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
Zakres zadań dla kandydata/kandydatki:
- Realizacja prac naukowo-badawczych w zakresie działalności statutowej
i projektów zewnętrznych, a także udział w działaniach wdrożeniowych; - Inicjowanie badań, przygotowywanie wniosków i ubieganie się o finansowanie projektów naukowych;
- Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie opracowanych rozwiązań;
- Udział we współpracy z jednostkami zewnętrznymi, w tym zakładami przemysłu rolno-spożywczego, realizacja projektów badawczo-rozwojowych, uczestnictwo w badaniach zleconych;
- Udział we współpracy z podmiotami zewnętrznymi, w tym przemysłem rolno-spożywczym, realizacja projektów badawczo-rozwojowych związanych z wdrożeniami;
- Opracowywanie ekspertyz i opinii dla zakładów przemysłu spożywczego, inspekcji kontrolujących i organów rządowych;
Zakres wymagań stawianych kandydatowi/kandydatce:
- Stopień doktora, w dziedzinie/dyscyplinie nauk rolniczych, technologii żywności, biologii, chemii
- Udokumentowany dorobek naukowy w zakresie badań dotyczących właściwości mikroorganizmów i ich wykorzystania m.in. w produkcji żywności i pasz, procesów fermentacyjnych, zagospodarowania surowców odpadowych do wytwarzania biogazu i innych,
- Co najmniej 5 publikacji w recenzowanych czasopismach naukowych, w tym co najmniej jedna w czasopiśmie posiadającym współczynnik IF z autorstwem na pierwszym miejscu, sumaryczny współczynnik IF dla całego dorobku kandydata nie niższy niż 20,
- Udział min. w 1 projekcie badawczym,
- Staż naukowy
- Doświadczenie w pracy laboratoryjnej w zakresie mikrobiologii, technologii żywności i żywienia, ewentualnie biologii molekularnej, chemii, biotechnologii lub pokrewne,
- Doświadczenie w składaniu i realizacji projektów badawczych (np. finansowanych przez Narodowe Centrum Nauki, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, Komisję Europejską itp.
- Dobra znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- Podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- Przebieg pracy zawodowej (c.v.).
- Wykaz dorobku naukowego
- Uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe.
- Oświadczenie kandydata, że IBPRS-PIB będzie podstawowym miejscem pracy.
- Oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Tryb składania dokumentów:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko adiunkta w Zakładzie Technologii Fermentacji IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Dokumenty można również składać za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres kadry@ibprs.pl z zapisem w tytule korespondencji „Adiunkt ZF”
Termin składania dokumentów:
Dokumenty prosimy składać/przesyłać do 09.06.2024r.
Kontakt:
Dział Spraw Pracowniczych
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
tel. +48 22 606 36 87
kadry@ibprs.pl
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
zatrudni osobę na stanowisko:
ASYSTENTA
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Mikrobiologii, Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
Zakres zadań dla kandydata:
- Przygotowywanie projektów badawczych, ubieganie się o granty,
- Realizacja prac naukowo-badawczych,
- Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie opracowanych rozwiązań,
- Uczestnictwo w realizacji badaniach zleconych, udział w innych aktywnościach prowadzonych w zakładzie,
- Samorozwój ukierunkowany na uzyskanie stopnia naukowego doktora.
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- Ukończone studia w zakresie technologii żywności i żywienia, chemii, biologii, biotechnologii lub pokrewne,
- Minimum 4-letnie doświadczenie w pracy,
- Znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie,
- Dobra znajomość teoretycznej i praktycznej wiedzy w obszarze: biologii molekularnej,
- Praktyczna znajomość Sekwencjonowania Następnej Generacji ze szczególnym uwzględnieniem metagenomicznej analizy genu 16S,
- Udokumentowany dorobek naukowy – co najmniej 5 publikacji (w tym minimum dwie z autorstwem na pierwszym miejscu) w czasopismach znajdujących się w bazie JCR.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- Podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- Przebieg pracy zawodowej (c.v.),
- Wykaz dorobku naukowego,
- Uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe,
- Oświadczenie kandydata, że IBPRS-PIB będzie podstawowym miejscem pracy,
- Oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Składanie ofert:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko asystenta w Zakładzie Mikrobiologii IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134). Dokumenty można również składać za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres kadry@ibprs.pl z zapisem w tytule korespoendencji „Asystent ZM”
Termin składania ofert:
do 08.06.2024 r.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
zatrudni osobę na stanowisko:
ASYSTENTA
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Mikrobiologii, Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
Zakres zadań dla kandydata:
- Przygotowywanie projektów badawczych, ubieganie się o granty,
- Realizacja prac naukowo-badawczych,
- Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie opracowanych rozwiązań,
- Uczestnictwo w realizacji badaniach zleconych, udział w innych aktywnościach prowadzonych w zakładzie,
- Samorozwój ukierunkowany na uzyskanie stopnia naukowego doktora.
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- Ukończone studia w zakresie technologii żywności i żywienia, chemii, biologii, biotechnologii lub pokrewnych,
- Minimum 3-letnie doświadczenie w pracy,
- Znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie,
- Udokumentowany dorobek naukowy – co najmniej 3 publikacje (w tym minimum dwie z autorstwem na pierwszym miejscu) w czasopismach z listy JCR,
- Doświadczenie w realizacji projektów naukowych (udział minimum w 1 projekcie),
- Znajomość technik oznaczania metabolitów drobnoustrojów i produktów ich degradacji,
- Doświadczenie w analizie profili proteomicznych techniką MALDI-TOF MS.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- Podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- Przebieg pracy zawodowej (c.v.),
- Wykaz dorobku naukowego,
- Uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe,
- Oświadczenie kandydata, że IBPRS-PIB będzie podstawowym miejscem pracy,
- Oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Składanie ofert:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko asystenta w Zakładzie Mikrobiologii IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134). Dokumenty można również składać za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres kadry@ibprs.pl z zapisem w tytule korespoendencji „Asystent ZM”
Termin składania ofert:
do 08.06.2024 r.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
zatrudni osobę na stanowisko:
ADIUNKTA
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności, Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
Zakres zadań dla kandydata:
- Przygotowywanie projektów badawczych, ubieganie się o granty,
- Realizacja prac naukowo-badawczych
- Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie opracowanych rozwiązań.
- Udział w realizacji działalności laboratoryjnej
- Inicjowanie nowych kierunków badawczych.
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- co najmniej stopień doktora nauk rolniczych lub pokrewnych;
- udokumentowany dorobek naukowy w zakresie instrumentalnej analizy żywności, badań żywności, chemii żywności, toksykologii żywności lub podobny.
- dorobek naukowy: co najmniej 10 publikacji w czasopismach znajdujących się w bazie JCR;
- dobrej znajomości teoretycznej i praktycznej wiedzy w obszarze: technologii żywności oraz bezpieczeństwa żywności
- znajomość procedur i doświadczenie w przygotowywaniu i składaniu projektów badawczych;
- doświadczenie w realizacji projektów badawczych
- doświadczenie w pracy naukowo-badawczej;
- dobra znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie;
- opinia promotora/kierownika (samodzielnego pracownika naukowego) stwierdzająca uzdolnienia i zamiłowanie do pracy naukowej.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- Podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- Przebieg pracy zawodowej (c.v.).
- Wykaz dorobku naukowego
- Uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe.
- Oświadczenie kandydata, że IBPRS-PIB będzie podstawowym miejscem pracy.
- Oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Tryb składania dokumentów:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko adiunkta w Zakładzie Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134). Dokumenty można również składać za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres kadry@ibprs.pl.
Termin składania dokumentów:
Do 20.05.2023 r.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
zatrudni osobę na stanowisko:
ASYSTENTA
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności, Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
Zakres zadań dla kandydata:
- Przygotowywanie projektów badawczych, ubieganie się o granty,
- Realizacja prac naukowo-badawczych,
- Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie opracowanych rozwiązań,
- Uczestnictwo w realizacji badaniach zleconych, udział w innych aktywnościach prowadzonych w zakładzie,
- Samorozwój ukierunkowany na uzyskanie stopnia naukowego doktora,
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- Ukończone studia w zakresie technologii żywności i żywienia, chemii, biologii, biotechnologii lub pokrewne
- Udokumentowany dorobek naukowy
- Minimum 2-letnie doświadczenie w pracy
- Znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- Podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- Przebieg pracy zawodowej (c.v.).
- Wykaz dorobku naukowego
- Uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe.
- Oświadczenie kandydata, że IBPRS-PIB będzie podstawowym miejscem pracy.
- Oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Tryb składania dokumentów:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko asystenta w Zakładzie Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134). Dokumenty można również składać za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres kadry@ibprs.pl
Termin składania dokumentów:
Do 20.05.2024 r.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
zatrudni osobę na stanowisko:
ADIUNKTA
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności, Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
Zakres zadań dla kandydata:
- Przygotowywanie projektów badawczych, ubieganie się o granty,
- Realizacja prac naukowo-badawczych
- Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie opracowanych rozwiązań.
- Udział w realizacji działalności laboratoryjnej
- Inicjowanie nowych kierunków badawczych.
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- co najmniej stopień doktora nauk rolniczych lub pokrewnych;
- udokumentowany dorobek naukowy w zakresie instrumentalnej analizy żywności, badań żywności, chemii żywności, toksykologii żywności lub podobny.
- dorobek naukowy: co najmniej 10 publikacji w czasopismach znajdujących się w bazie JCR;
- dobrej znajomości teoretycznej i praktycznej wiedzy w obszarze: technologii żywności oraz bezpieczeństwa żywności
- znajomość procedur i doświadczenie w przygotowywaniu i składaniu projektów badawczych;
- doświadczenie w realizacji projektów badawczych
- doświadczenie w pracy naukowo-badawczej;
- dobra znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie;
- opinia promotora/kierownika (samodzielnego pracownika naukowego) stwierdzająca uzdolnienia i zamiłowanie do pracy naukowej.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- Podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- Przebieg pracy zawodowej (c.v.).
- Wykaz dorobku naukowego
- Uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe.
- Oświadczenie kandydata, że IBPRS-PIB będzie podstawowym miejscem pracy.
- Oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Tryb składania dokumentów:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko adiunkta w Zakładzie Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134). Dokumenty można również składać za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres kadry@ibprs.pl.
Termin składania dokumentów:
Do 10.03.2023 r.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
zatrudni osobę na stanowisko:
ASYSTENTA
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności, Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
Zakres zadań dla kandydata:
- Przygotowywanie projektów badawczych, ubieganie się o granty,
- Realizacja prac naukowo-badawczych,
- Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie opracowanych rozwiązań,
- Uczestnictwo w realizacji badaniach zleconych, udział w innych aktywnościach prowadzonych w zakładzie,
- Samorozwój ukierunkowany na uzyskanie stopnia naukowego doktora,
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- Ukończone studia w zakresie technologii żywności i żywienia, chemii, biologii, biotechnologii lub pokrewne
- Udokumentowany dorobek naukowy
- Minimum 2-letnie doświadczenie w pracy
- Znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- Podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- Przebieg pracy zawodowej (c.v.).
- Wykaz dorobku naukowego
- Uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe.
- Oświadczenie kandydata, że IBPRS-PIB będzie podstawowym miejscem pracy.
- Oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Tryb składania dokumentów:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko asystenta w Zakładzie Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134). Dokumenty można również składać za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres kadry@ibprs.pl
Termin składania dokumentów:
Do 10.03.2023 r.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
Zakład Technologii Fermentacji
zatrudni osobę na stanowisku
ADIUNKTA
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Technologii Fermentacji
Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
Zakres zadań dla kandydata/kandydatki:
- Realizacja prac naukowo-badawczych w zakresie działalności statutowej i projektów zewnętrznych, a także udział w działaniach wdrożeniowych;
- Inicjowanie badań, przygotowywanie wniosków i ubieganie się o finansowanie projektów naukowych;
- Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie opracowanych rozwiązań;
- Udział we współpracy z jednostkami zewnętrznymi, w tym zakładami przemysłu rolno-spożywczego, realizacja projektów badawczo-rozwojowych, uczestnictwo w badaniach zleconych;
- Udział we współpracy z podmiotami zewnętrznymi, w tym przemysłem rolno-spożywczym, realizacja projektów badawczo-rozwojowych związanych z wdrożeniami;
- Opracowywanie ekspertyz i opinii dla zakładów przemysłu spożywczego, inspekcji kontrolujących i organów rządowych;
Zakres wymagań stawianych kandydatowi/kandydatce:
- Stopień doktora, w dziedzinie/dyscyplinie nauk rolniczych, technologii żywności, biologii, chemii
- Udokumentowany dorobek naukowy w zakresie badań dotyczących właściwości mikroorganizmów i ich wykorzystania m.in. w produkcji żywności i pasz, procesów fermentacyjnych, zagospodarowania surowców odpadowych do wytwarzania biogazu,
- Co najmniej 5 publikacji w recenzowanych czasopismach naukowych, w tym co najmniej jedna w czasopiśmie posiadającym współczynnik IF z autorstwem na pierwszym miejscu, sumaryczny współczynnik IF dla całego dorobku kandydata nie niższy niż 20,
- Udział min. w 1 projekcie badawczym,
- Staż naukowy
- Doświadczenie w pracy laboratoryjnej w zakresie mikrobiologii, technologii żywności i żywienia, ewentualnie biologii molekularnej, chemii, biotechnologii lub pokrewne,
- Doświadczenie w składaniu i realizacji projektów badawczych (np. finansowanych przez Narodowe Centrum Nauki, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, Komisję Europejską itp.
- Dobra znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- Podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- Przebieg pracy zawodowej (c.v.).
- Wykaz dorobku naukowego
- Uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe.
- Oświadczenie kandydata, że IBPRS-PIB będzie podstawowym miejscem pracy.
- Oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Tryb składania dokumentów:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko adiunkta w Zakładzie Technologii Fermentacji IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Termin składania dokumentów:
Dokumenty prosimy składać/przesyłać do 05.01.2023 r.
Kontakt:
Dział Spraw Pracowniczych
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
tel. +48 22 606 36 87
kadry@ibprs.pl
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
Międzyzakładowa Grupa ds. Prawa Paszowego i Żywnościowego
zatrudni osobę na stanowisko:
specjalisty ds. prawa paszowego i żywnościowego
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego- Państwowy Instytut Badawczy
Zakres zadań dla kandydata:
- bieżąca analiza i ewidencjonowanie informacji dotyczących zmian w prawie paszowym i żywnościowym;
- analiza wpływu zmian legislacyjnych na sektor rolno-żywnościowy;
- wskazywanie i identyfikacja nowych kierunków badawczych i zmian w zakresie działalności usługowej instytutu wynikających ze zmian legislacyjnych;
- koordynacja współpracy instytutu z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w obszarze prawa żywnościowego i paszowego;
- systematyczna współpraca z instytucjami krajowymi i międzynarodowymi zajmującymi się tematyką prawa paszowego i żywnościowego
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- wykształcenie wyższe – prawnicze, europeistyka, politologia lub w zakresie produkcji żywności
- dobra znajomość języka angielskiego,
- zdolność analitycznego myślenia,
- dobra organizacja pracy własnej,
- umiejętność współpracy międzyinstytucjonalnej
- gotowość podnoszenie kwalifikacji
Oferujemy:
- umowę o pracę
- aktywne wsparcie w rozwój zawodowy,
- ubezpieczenie grupowe, fundusz socjalny, pakiet medyczny,
- dofinansowanie kosztów wypoczynku,
- stałe godziny pracy,
- przyjazną atmosferę pracy,
- dobrą lokalizację w sąsiedztwie m.in. stacji metra Pole Mokotowskie, linii tramwajowych i autobusowych
- miejsce parkingowe
Kontakt:
CV zawierające następującą klauzulę:
„Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO)).”
prosimy składać/przesyłać do dnia 22.12.2023 r. z dopiskiem „Prawo żywnościowe”:
Dział Spraw Pracowniczych
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
tel. +48 22 606 36 87
kadry@ibprs.pl
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
zatrudni osobę na stanowisko:
ASYSTENTA
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Analizy i Bezpieczeństwa Żywności, Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
Zakres zadań dla kandydata:
- Przygotowywanie wniosków i ubieganie się o finansowanie projektów naukowych.
- realizacja prac naukowo-badawczych w zakresie działalności statutowej
i projektów zewnętrznych. - Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie opracowanych rozwiązań.
- Uczestnictwo w badaniach zleconych, organizowanie konferencji i konkursów w Zakładzie.
- Opracowywanie ekspertyz i opinii dla zakładów przemysłu spożywczego, inspekcji kontrolujących i organów rządowych.
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- Ukończone studia w zakresie technologii żywności i żywienia, chemii, biologii, biotechnologii lub pokrewne
- Udokumentowany dorobek naukowy w zakresie badań dotyczących mykotoksyn
- Minimum 2-letnie doświadczenie w laboratorium zajmującym się badaniem żywności
- Co najmniej 3 publikacje (w tym jedna z autorstwem na pierwszym miejscu) w czasopismach posiadających współczynnik IF znajdujących się w bazie JCR oraz sumaryczny współczynnik IF dla całego dorobku kandydata nie niższy niż 15.
- Doświadczenie w realizacji projektów badawczych przez Narodowe Centrum Nauki, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju itp.
- Znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- Podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- Przebieg pracy zawodowej (c.v.).
- Wykaz dorobku naukowego
- Uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe.
- Oświadczenie kandydata, że IBPRS-PIB będzie podstawowym miejscem pracy.
- Oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Tryb składania dokumentów:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko asystenta w Zakład Analizy i Bezpieczeństwa Żywności IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Termin składania dokumentów:
Do 10.12.2023 r.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
zatrudni osobę na stanowisko:
Profesora Instytutu
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy, Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
Zakres zadań dla kandydata.
- Kierowanie zespołami badawczymi.
- Realizacja prac badawczych.
- Dbałość o rozwój i kształcenie kadry naukowej Instytutu.
- Współpraca z otoczeniem gospodarczym w szczególności zakładami przemysłowymi w zakresie realizacji badań, ekspertyz, usług analitycznych oraz projektów badawczo – rozwojowych.
- Aktywna działalność ukierunkowana na poszukiwanie nowych klientów.
- Przygotowanie wniosków i ubieganie się o finansowanie projektów badawczych.
- Propagowanie osiągnięć Instytutu na forum społecznym i gospodarczym.
- Udział w inicjatywach naukowych Instytutu.
- Współpraca z innymi zakładami i działami Instytutu.
- Utrzymywanie i doskonalenie w jednostce organizacyjnej systemu zarządzania jakością wg normy PN-EN ISO/IEC 17025.
- Wykonywanie innych poleceń Dyrekcji, zgodnie z powierzonym stanowiskiem i funkcją.
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- Znajomość problematyki funkcjonowania podmiotów nauki i szkolnictwa wyższego.
- Komunikatywność i umiejętność kierowania i pracy w zespole ludzkim.
- Tytuł doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych, przyrodniczych lub ścisłych.
- Udokumentowany i rozpoznawalny dorobek naukowy w szeroko rozumianym zakresie działalności badawczej IBPRS-PIB. W szczególności h-index wg bazy danych SCOPUS > 20.
- Doświadczenie w pracy laboratoryjnej.
- Doświadczenie w kierowaniu projektami badawczymi finansowanymi przez narodowe Centrum Nauki, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju i inne.
- Dobra znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- życiorys z uwzględnieniem przebieg pracy zawodowej (C.V.),
- wykaz dorobku naukowego i wdrożeniowego,
- uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe,
- oświadczenie kandydata o nie prowadzeniu działalności konkurencyjnej w innych podmiotach,
- oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Składanie ofert:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko Profesora nadzwyczajnego” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Termin składania ofert:
do 30.11.2023 r.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
zatrudni osobę na stanowisko:
Profesora
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy, Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
Zakres zadań dla kandydata:
- Kierowanie zespołami badawczymi.
- Realizacja prac badawczych.
- Dbałość o rozwój i kształcenie kadry naukowej Instytutu.
- Współpraca z otoczeniem gospodarczym w szczególności zakładami przemysłowymi w zakresie realizacji badań, ekspertyz, usług analitycznych oraz projektów badawczo – rozwojowych.
- Aktywna działalność ukierunkowana na poszukiwanie nowych klientów.
- Przygotowanie wniosków i ubieganie się o finansowanie projektów badawczych.
- Propagowanie osiągnięć Instytutu na forum społecznym i gospodarczym.
- Udział w inicjatywach naukowych Instytutu.
- Współpraca z innymi zakładami i działami Instytutu.
- Utrzymywanie i doskonalenie w jednostce organizacyjnej systemu zarządzania jakością wg normy PN-EN ISO/IEC 17025.
- Wykonywanie innych poleceń Dyrekcji, zgodnie z powierzonym stanowiskiem i funkcją.
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- Znajomość problematyki funkcjonowania podmiotów nauki i szkolnictwa wyższego.
- Komunikatywność i umiejętność kierowania i pracy w zespole ludzkim.
- Tytuł profesora w dziedzinie nauk rolniczych, przyrodniczych lub ścisłych.
- Udokumentowany i rozpoznawalny dorobek naukowy w szeroko rozumianym zakresie działalności badawczej IBPRS-PIB. W szczególności h-index wg bazy danych SCOPUS > 30.
- Doświadczenie w pracy laboratoryjnej.
- Doświadczenie w kierowaniu projektami badawczymi finansowanymi przez narodowe Centrum Nauki, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju i inne.
- Dobra znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- życiorys z uwzględnieniem przebieg pracy zawodowej (C.V.),
- wykaz dorobku naukowego i wdrożeniowego,
- uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe,
- oświadczenie kandydata o nie prowadzeniu działalności konkurencyjnej w innych podmiotach,
- oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Składanie ofert:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko Profesora” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Termin składania ofert:
do 30.11.2023 r.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
zatrudni osobę na stanowisko:
ADIUNKTA
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego- Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych, Starołęcka 40, 60-687 Poznań.
Zakres zadań dla kandydata:
- Realizacja prac naukowo-badawczych w zakresie działalności statutowej i projektów zewnętrznych,
- Inicjowanie nowych kierunków badawczych,
- Przygotowywanie wniosków i ubieganie się o finansowanie projektów naukowych,
- Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie opracowanych rozwiązań,
- Uczestnictwo w badaniach zleconych,
- Opracowywanie ekspertyz i opinii dla zakładów przemysłu spożywczego, inspekcji kontrolujących i organów rządowych.
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- stopień doktora w dyscyplinie technologia żywności i żywienia lub towaroznawstwo lub innej umożliwiającej efektywną pracę naukowo-badawczą w zakresie zainteresowań zakładu,
- udokumentowany dorobek naukowy w zakresie badań właściwości technologicznych i żywieniowych hydrokoloidów w tym skrobi naturalnych i modyfikowanych oraz właściwości reologicznych i strukturalnych hydrokoloidów oraz możliwości ich zastosowania w produkcji żywności w celu poprawy jakości żywieniowej i zdrowotnej produktów spożywczych;
- dorobek naukowy: co najmniej 10 publikacji w czasopismach posiadających IF znajdujących się w bazie JCR oraz sumaryczny współczynnik IF nie niższy niż 45;
- udokumentowany dorobek naukowy w zakresie badań aplikacyjnych w postaci min. 1 zgłoszenia patentu krajowego lub zagranicznego;
- dobra znajomość teoretyczna i praktyczna wiedzy w obszarze: technologii żywności, w szczególności modyfikacji skrobi, znajomość technik analiz fizykochemicznych produktów skrobiowych w aspekcie jakości i bezpieczeństwa żywności;
- doświadczenie w przygotowywaniu i składaniu projektów badawczych;
- doświadczenie w pracy naukowo-badawczej;
- doświadczenie w pracy komitetów konferencji naukowych;
- dobra znajomość języka polskiego i angielskiego (potwierdzone certyfikatem na poziomie co najmniej B2) w mowie i piśmie;
Wykaz wymaganych dokumentów:
- podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- przebieg pracy zawodowej (cv),
- wykaz dorobku naukowego i wdrożeniowego,
- uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe,
- oświadczenie kandydata, że IBPRS będzie podstawowym miejscem pracy,
- oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
- opinia samodzielnego pracownika naukowego stwierdzająca uzdolnienia i zamiłowanie do pracy naukowej.
Składanie ofert:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko adiunkta w Zakładzie Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Termin składania ofert:
do 16.11.2023 r.
Assistant (post-doc) position
in Prof. Waclaw Dabrowski Institute of Agricultural and Food Biotechnology - State Research Institute
Rakowiecka str. 36, 02-532 Warsaw, Poland
We are looking for enthusiastic and skilled candidates for an assistant/post-doc position in the project (OPUS 20): ”Research into the causes of an increase in the antioxidant properties of natural compounds found in food under the influence of complexation with microelements. Searching for effective antioxidants in food technology” funded by the National Science Centre in Poland (years 2021- 2025).
The project aims to evaluate the correlation between the molecular structure of the ligands of natural origin, their metal complexes, and their biological activity, especially in terms of antioxidant activity. The results obtained during this research will expand the current knowledge on the mechanism of the antioxidative processes, which will further facilitate the trials to deactivate the excess of free radicals in food and the human body, leading to improved quality of food and nutritional effects. Implementing the project will help design new, more efficient selective, and environmentally friendly antioxidants, derivatives of natural compounds commonly used in food and biotechnology.
Within the project, you will be responsible for executing the research project, especially in terms of the study of microbiological, antioxidant, and spectroscopic properties of metal complexes with selected ligands, statistical analysis, publishing research results, collaboration with our consortium partner from Bialystok University of Technology, and co-supervising of Ph.D. students.
Main requirements:
- D. degree in Biology, Chemistry, Food Science and Technology, Biophysics, or similar obtained not earlier than 7 years prior to the planned date of employment in the project,
- experience in working in an international team and realization of scientific project
- scientific achievements in publication in international scientific journals
- ability to work in an independent and self-motivated manner;
- fluent and active in English (spoken and written). Knowledge of other congressional languages will also be appreciated
Employment conditions:
- a full-time position (min. 40 hours per week) for a period of min. 6 months with the possibility of extension for a longer period of time, up to the end of the project
- salary of 10 000 PLN (brutto brutto)
- location: ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa, Poland
- planned starting date: October 2023.
In addition, we offer: - excellent training opportunities;
- flexible working hours;
- working in a young and highly motivated team;
- participation in national and international conferences
Required documents
- cover letter
- CV with scientific records,
- copy of PhD diploma,
- letter of recommendation from the previous employer or doctorate supervisor
- consent to the processing of the personal data (signed form in attachment)
Applications will be assessed by a Selection Committee appointed at the request of the Project Manager. The Commission reserves the right to interview only selected candidates. The incomplete applications will be not considered. In the case of the absence of satisfactory offers, the competition may be extended without re-announcing the contest.
More information
For more information about this function, you can contact dr inż. Renata Choińska by e-mail: renata.choinska@ibprs.pl
Application deadline: 29 September 2023
CONSENT FOR PROCESSING OF YOUR PERSONAL DATA
-----------------------------------------------
Wyniki:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. W. Dąbrowskiego-PIB informuje, że w wyniku konkursu na stanowisko post-doc w projekcie NCN OPUS 20 pt: Badania przyczyn wzrostu właściwości antyutleniających związków naturalnych występujących w żywności pod wpływem kompleksowania mikroelementami. Poszukiwanie efektywnych antyoksydantów w technologii żywności”, realizowanym pod kierunkiem prof. dr hab. W. Lewandowskiego, wybrana została dr Aleksandra Dąbrowska. Gratulujemy i życzymy owocnej współpracy.
Results:
Prof. Waclaw Dabrowski Institute of Agricultural and Food Biotechnology- State Research Institute informs that as a result of the competition for a post-doc position in the NCN OPUS 20 project entitled: ”Research into the causes of an increase in the antioxidant properties of natural compounds found in food under the influence of complexation with microelements. Searching for effective antioxidants in food technology”, carried out under the supervision of prof. dr hab. W. Lewandowski, dr Aleksandra Dąbrowska was elected. Congratulations and we wish you fruitful cooperation.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. W. Dąbrowskiego-PIB informuje, że w wyniku konkursu na stypendium naukowe w projekcie NCN OPUS 16 pt: "Nowe pochodne roślinnych kwasów karboksylowych jako aktywne składniki biopreparatów bezpiecznych dla człowieka i środowiska naturalnego (nr grantu UMO-2018/31/B/NZ7/030837)”, realizowanym pod kierunkiem prof. dr hab. W. Lewandowskiego, wybrany został Pan Zhe Chen. Gratulujemy i życzymy owocnej współpracy.
Prof. Waclaw Dabrowski Institute of Agricultural and Food Biotechnology- State Research Institute informs that as a result of the competition for a scholarship/Ph.D. student position in the NCN OPUS 16 project entitled: "New derivatives of plant carboxylic acids as active ingredients of biopreparations safe for humans and the environment", carried out under the supervision of prof. dr hab. W. Lewandowski, M.Sc. Zhe Chen was elected. Congratulations and we wish you fruitful cooperation.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
zatrudni osobę na stanowisko:
Kierownika Zakładu
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy,
Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
Zakres zadań dla kandydata:
- Zarządzanie zespołem pracowników realizującym działalność naukową, laboratoryjną oraz B+R.
- Wykonywanie czynności ze stosunku pracy wobec pracowników zakładu.
- Nadzór nad działalnością zakładu w tym dbałość o realizację działalności laboratoryjnej i naukowej oraz wyniki finansowe.
- Współpraca z otoczeniem gospodarczym w szczególności zakładami przemysłowymi w zakresie realizacji badań, ekspertyz, usług analitycznych oraz projektów badawczo – rozwojowych.
- Wyznaczanie kierunków zadań i rozwoju zakładu.
- Aktywna działalność ukierunkowana na poszukiwanie nowych klientów.
- Przygotowanie wniosków i ubieganie się o finansowanie projektów badawczych.
- Propagowanie osiągnięć Instytutu na forum społecznym i gospodarczym.
- Udział w inicjatywach naukowych Instytutu.
- Współpraca z innymi zakładami i działami Instytutu.
- Utrzymywanie i doskonalenie w jednostce organizacyjnej systemu zarządzania jakością wg normy PN-EN ISO/IEC 17025.
- Wykonywanie innych poleceń Dyrekcji, zgodnie z powierzonym stanowiskiem i funkcją.
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- znajomość problematyki funkcjonowania podmiotów nauki i szkolnictwa wyższego.
- komunikatywność i umiejętność kierowania i pracy w zespole ludzkim.
- co najmniej stopień doktora w dziedzinie nauk rolniczych lub pokrewnych.
- udokumentowany dorobek naukowy z dyscypliny technologia żywności i żywienia w szczególności technologia przetworów owocowych i warzywnych.
- co najmniej 5-letnie doświadczenie na stanowiskach kierowniczych / pełnienie funkcji kierowniczych.
- doświadczenie w pracy laboratoryjnej.
- udokumentowane doświadczenie w pracy w zakładach przemysłowych lub we współpracy z przemysłem i otoczeniem gospodarczym.
- doświadczenie w realizacji projektów naukowych lub projektów badawczo – rozwojowych;
- dobra znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie;
Wykaz wymaganych dokumentów:
- podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- życiorys z uwzględnieniem przebieg pracy zawodowej (c.v.),
- wykaz dorobku naukowego i wdrożeniowego,
- plan rozwoju działalności zakładu,
- uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe,
- oświadczenie kandydata o nie prowadzeniu działalności konkurencyjnej w innych podmiotach,
- oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Składanie ofert:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko kierownika Zakładu Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Termin składania ofert:
do 23.07.2023 r.
2023-02-13
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
ogłasza konkurs na stanowisko:
ASYSTENTA
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych, Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa.
Zakres zadań dla kandydata:
- Przygotowywanie wniosków i ubieganie się o finansowanie projektów naukowych;
- realizacja prac naukowo-badawczych w zakresie działalności statutowej
i projektów finansowanych ze źródeł zewnętrznych; - Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie wynalazków;
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- dyplom magistra w dziedzinie nauk o żywności, inżynierii lub pokrewnych;
- udokumentowany dorobek naukowy w zakresie inżynierii i technologii żywności;
- dorobek naukowy w postaci opublikowanych co najmniej 5 artykułów naukowych wymienionych na liście JCR, których łączny IF wynosi minimum 50.;
- doświadczenie w realizacji międzynarodowych projektów badawczych;
- doświadczenie w pracy naukowo-badawczej w zagranicznych ośrodkach naukowych;
- dobra znajomość języka angielskiego w mowie i piśmie;
- opinia samodzielnego pracownika naukowego stwierdzająca predyspozycje do pracy naukowej.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- przebieg pracy zawodowej (c.v.),
- wykaz dorobku naukowego i wdrożeniowego,
- kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe (w przypadku kandydatów z krajów z którymi RP podpisało umowę o wzajemnej uznawalności dyplomów informację potwierdzającą ważność dyplomu; w przypadku pozostałych krajów wymagana nostryfikacja)
- oświadczenie kandydata, że IBPRS będzie podstawowym miejscem pracy,
- oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Składanie ofert:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko asystenta w Zakładzie Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Termin składania ofert:
do dnia 15.03.2023 r.
-------------
Place of employment:
Prof. Wacław Dąbrowski Institute of Agricultural and Food Biotechnology - State Research Institute, Department of Fruit and Vegetable Product Technology, Rakowiecka 36, 02-532 Warsaw.
Scope of tasks for the candidate:
- Preparing applications and applying for funding for scientific projects;
- implementation of scientific and research works in the field of statutory activity and projects financed from external sources;
- Publication of research results in journals from the JCR list, patenting;
Scope of requirements for the candidate:
- Master's degree in food science, engineering or related;
- documented scientific achievements in the field of food engineering and/or technology;
- scientific achievements in the form of published at least 5 scientific articles listed on the JCR list, with a total IF of at least 50;
- experience in implementing international research projects;
- experience in scientific and research work in foreign research centers;
- good knowledge of English in speech and writing;
- opinion of an independent researcher stating predispositions for scientific work.
List of required documents:
- application for employment addressed to the Director of the Institute (letter of intent),
- CV,
- list of scientific and implementation achievements,
- copies of documents confirming professional qualifications (in the case of candidates from countries with which Poland has signed an agreement on mutual recognition of diplomas, information confirming the validity of the diploma; in the case of other countries, nostrification is required)
- candidate's statement that IBPRS will be the primary place of work,
- candidate's declaration of consent to the processing of personal data for the purposes of the competition procedure.
How to apply?
Documents should be sent or submitted in closed envelopes with the annotation "Competition for the position of assistant in the Department of Processing Fruit and Vegetables IBPRS-PIB" in the secretariat of the Iprof. Wacław Dąbrowski Institute of Agricultural and Food Biotechnology - State Research Institute, address: ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warsaw (first floor, room 134) until 15 of March 2023.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, Państwowy Instytut Badawczy
ogłasza konkurs na stanowisko:
ADIUNKTA
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu, Jubilerska 4, 04-190 Warszawa.
Zakres zadań dla kandydata:
- Przygotowywanie wniosków i ubieganie się o finansowanie projektów naukowych,
- Realizacja prac naukowo-badawczych w zakresie działalności statutowej
i projektów zewnętrznych - Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie opracowanych rozwiązań;
- Uczestnictwo w badaniach zleconych, organizowanie konferencji i konkursów w Zakładzie.
- Opracowywanie ekspertyz i opinia dla zakładów przemysłu spożywczego, inspekcji kontrolujących i organów rządowych.
- Inicjowanie nowych kierunków badawczych.
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia;
- udokumentowany dorobek naukowy w zakresie badań właściwości technologicznych i żywieniowych olejów roślinnych oraz właściwości reologicznych i strukturalnych oleożeli otrzymanych z udziałem różnych rodzajów olejów roślinnych i wosku pszczelego oraz możliwości ich zastosowania w produkcji żywności w celu poprawy jakości żywieniowej i zdrowotnej produktu;
- dorobek naukowy: co najmniej 15 publikacji w czasopismach posiadających IF znajdujących się w bazie JCR oraz sumaryczny współczynnik IF nie niższy niż 25;
- udokumentowany dorobek naukowy w zakresie badań aplikacyjnych w postaci min. 1 patentu krajowego lub zagranicznego;
- dobra znajomość teoretyczna i praktyczna wiedzy w obszarze: technologii żywności, w szczególności pozyskiwania i przetwarzania tłuszczy roślinnych, olejów tłoczonych i rafinowanych, emulsji tłuszczowych, znajomość technik analiz fizyko-chemicznych produktów tłuszczowych w aspekcie jakości i bezpieczeństwa żywności;
- znajomość procedur i doświadczenie w przygotowywaniu i składaniu projektów badawczych;
- doświadczenie w realizacji projektów badawczych (udział w przynajmniej 3 projektach finansowanych ze źródeł zewnętrznych);
- doświadczenie w pracy naukowo-badawczej;
- dobra znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie;
- opinia promotora/kierownika (samodzielnego pracownika naukowego) stwierdzająca uzdolnienia i zamiłowanie do pracy naukowej.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- przebieg pracy zawodowej (c.v.),
- wykaz dorobku naukowego i wdrożeniowego,
- uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe,
- oświadczenie kandydata, że IBPRS będzie podstawowym miejscem pracy,
- oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Składanie ofert:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko adiunkta w Zakładzie Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Termin składania ofert:
do 18.02.2023 r.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, Państwowy Instytut Badawczy
zatrudni osobę na stanowisko:
ASYSTENTA
Miejsce zatrudnienia: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu, Jubilerska 4, 04-190 Warszawa.
Zakres zadań dla kandydata:
- Przygotowywanie wniosków i ubieganie się o finansowanie projektów naukowych.
- realizacja prac naukowo-badawczych w zakresie działalności statutowej
i projektów zewnętrznych. - Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie opracowanych rozwiązań.
- Uczestnictwo w badaniach zleconych, organizowanie konferencji i konkursów w Zakładzie.
- Opracowywanie ekspertyz i opinia dla zakładów przemysłu spożywczego, inspekcji kontrolujących i organów rządowych.
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- Wszczęty przewód doktorski w dziedzinie nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.
- Udokumentowany dorobek naukowy w zakresie badań nad możliwością zastosowania wybranych drobnoustrojów, w tym bakterii fermentacji mlekowej w przetwarzaniu mięsa w celu poprawy jakości surowców i produktów oraz wydłużenia ich trwałości w postaci, co najmniej 3 publikacji w czasopismach posiadających IF znajdujących się w bazie JCR gdzie kandydat jest pierwszym autorem lub autorem korespondencyjnym oraz sumaryczny współczynnik IF dla całego dorobku kandydata nie niższy niż 8.
- Udokumentowany dorobek naukowy w zakresie badań aplikacyjnych w postaci min. 1 patentu krajowego lub zagranicznego.
- Dobra znajomości teoretycznej i praktyczna w obszarze technologii żywności, w tym przetwarzania mięsa.
- Doświadczenie w realizacji projektów badawczych (udział w przynajmniej 2 projektach finansowanych ze źródeł zewnętrznych).
- dobra znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie.
- Opinia samodzielnego pracownika naukowego stwierdzająca predyspozycje do pracy naukowej.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- Podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- Przebieg pracy zawodowej (c.v.).
- Wykaz dorobku naukowego i wdrożeniowego.
- Uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe.
- Oświadczenie kandydata, że IBPRS będzie podstawowym miejscem pracy.
- Oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Tryb składania dokumentów:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko asystenta w Zakładzie Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Termin składania dokumentów:
Do 27.11.2022 r.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
zatrudni osobę na stanowisko:
ASYSTENTA
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności, Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa.
Zakres zadań dla kandydata:
- Przygotowywanie wniosków i ubieganie się o finansowanie projektów naukowych;
- realizacja prac naukowo-badawczych w zakresie działalności statutowej
i projektów finansowanych ze źródeł zewnętrznych; - Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie wynalazków;
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- dyplom doktora w jednej z dziedzin nauk chemicznych, medycznych, nauk o zdrowiu lub pokrewnych;
- udokumentowany dorobek naukowy w zakresie badań metabolomicznych z wykorzystaniem spektroskopii mas i technik chromatograficznych;
- dorobek naukowy w postaci opublikowanych co najmniej 5 artykułów naukowych wymienionych na liście JCR;
- znajomość procedur i doświadczenie w przygotowywaniu i składaniu projektów badawczych;
- doświadczenie w realizacji projektów badawczych;
- doświadczenie w pracy naukowo-badawczej w zagranicznych ośrodkach naukowych;
- dobra znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie;
- opinia samodzielnego pracownika naukowego stwierdzająca uzdolnienia i zamiłowanie do pracy naukowej.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- przebieg pracy zawodowej (c.v.),
- wykaz dorobku naukowego i wdrożeniowego,
- uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe,
- oświadczenie kandydata, że IBPRS będzie podstawowym miejscem pracy,
- oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Składanie ofert:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko adiunkta w Zakładzie Bezpieczeństwa i Analizy Żywności IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Termin składania ofert:
do 11 sierpnia 2022 r.
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego, Państwowy Instytut Badawczy
zatrudni osobę na stanowisko:
ADIUNKTA
Miejsce zatrudnienia:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu, Jubilerska 4, 04-190 Warszawa.
Zakres zadań dla kandydata:
- Przygotowywanie wniosków i ubieganie się o finansowanie projektów naukowych,
- realizacja prac naukowo-badawczych w zakresie działalności statutowej
i projektów zewnętrznych - Publikacja wyników badań w czasopismach z listy JCR, patentowanie opracowanych rozwiązań;
- Uczestnictwo w badaniach zleconych, organizowanie konferencji i konkursów w Zakładzie.
- Opracowywanie ekspertyz i opinia dla zakładów przemysłu spożywczego, inspekcji kontrolujących i organów rządowych.
- Inicjowanie nowych kierunków badawczych.
Zakres wymagań stawianych kandydatowi:
- stopień doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia;
- udokumentowany dorobek naukowy w zakresie badań właściwości technologicznych, przeciwdrobnoustrojowych i bezpieczeństwa bakterii kwasu mlekowego (LAB), w tym szczepów potencjalnie probiotycznych oraz możliwości zastosowań aplikacyjnych LAB w produkcji żywności, w tym pochodzenia zwierzęcego;
- dorobek naukowy: co najmniej 14 publikacji w czasopismach posiadających IF znajdujących się w bazie JCR oraz sumaryczny współczynnik IF nie niższy niż 25;
- udokumentowany dorobek naukowy w zakresie badań aplikacyjnych w postaci min. 1 patentu krajowego lub zagranicznego;
- dobrej znajomości teoretycznej i praktycznej wiedzy w obszarze: technologii żywności, w tym przetwarzania mięsa, produktów fermentowanych pochodzenia zwierzęcego, mikrobiologii żywności, w tym bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności;
- znajomość procedur i doświadczenie w przygotowywaniu i składaniu projektów badawczych;
- doświadczenie w realizacji projektów badawczych (udział w przynajmniej 5 projektach finansowanych ze źródeł zewnętrznych);
- doświadczenie w pracy naukowo-badawczej;
- dobra znajomość języka polskiego i angielskiego w mowie i piśmie;
- opinia promotora/kierownika (samodzielnego pracownika naukowego) stwierdzająca uzdolnienia i zamiłowanie do pracy naukowej.
Wykaz wymaganych dokumentów:
- podanie o zatrudnienie skierowane do Dyrektora Instytutu (list intencyjny),
- przebieg pracy zawodowej (c.v.),
- wykaz dorobku naukowego i wdrożeniowego,
- uwierzytelnione kopie dokumentów potwierdzających posiadane kwalifikacje zawodowe,
- oświadczenie kandydata, że IBPRS będzie podstawowym miejscem pracy,
- oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby postępowania konkursowego.
Składanie ofert:
Dokumenty należy przesłać lub składać w zamkniętych kopertach z adnotacją „Konkurs na stanowisko adiunkta w Zakładzie Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS-PIB” w sekretariacie Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego PIB, adres ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa (I piętro, pokój 134).
Termin składania ofert:
do 04.04.2022
Post-doc position
Prof. Waclaw Dabrowski Institute of Agricultural and Food Biotechnology – State Research Institute, Rakowiecka st. 36, 02-532 Warsaw, Poland
End date: 17 December 2021
We are looking for enthusiastic and skilled candidates for a post-doc position in the project (OPUS 20): ”Research into the causes of an increase in the antioxidant properties of natural compounds found in food under the influence of complexation with microelements. Searching for effective antioxidants in food technology” funded by National Science Centre in Poland (years 2021- 2025).
The project aims to evaluate the correlation between the molecular structure of the ligands of natural origin, their metal complexes, and their biological activity, especially in terms of antioxidant activity. The results obtained during this research will allow to expand the current knowledge on the mechanism of the antioxidative processes, which will further facilitate the trials to deactivation of the excess of free radicals in food and human body leading to improvement of quality of food and nutritional effects. The implementation of the project will help in designing new, more efficient and selective, and environmentally friendly antioxidants, derivatives of natural compounds commonly used in food and biotechnology.
Within the project, you will be responsible for executing the research project especially in terms of study of microbiological, antioxidant, and spectroscopic properties of metal complexes with selected ligands, statistical analysis, publishing research results, collaboration with our consortium partner from Bialystok University of Technology, and co-supervising of PhD students.
Main requirements:
- PhD degree in Biology, Chemistry, Food Science and Technology, Biophysics or similar obtained not earlier than 7 years prior to the planned date of employment in the project,
- experience in working in international team and realization of scientific project
- scientific achievements in publication in international scientific journals
- ability to work in an independent and self-motivated manner;
- fluent and active in English (spoken and written). Knowledge of other congressional languages will also be appreciated
Employment conditions:
- a full time position (min. 40 hours per week) for a period of min. 6 months with the possibility of extension for a longer period of time, up to the end of project
- salary of 10 000 PLN (brutto)
- location: ul. Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa, Poland
- planned starting date: 1 Januar 2022.
In addition, we offer:
- excellent training opportunities;
- flexible working hours;
- working in young and highly motivated team;
- participation in national and international conferences
Required documents
- cover letter
- CV with scientific records,
- copy of PhD diploma,
- letter of recommendation from the previous employer or doctorate supervisor
- consent to the processing of the personal data (signed form in attachment)
Applications will be assessed by a Selection Committee appointed at the request of the Project Manager. The Commission reserves the right to interview only selected candidates. The incomplete applications will be not considered. In the case of absence of satisfactory offers, the competition may be extended without re-announcing the contest.
More information
For more information about this function you can contact dr inż. Renata Choińska by e-mail: renata.choinska@ibprs.pl
Application deadline: 17 December 2021.
Attachments:
Info + CONSENT FOR PROCESSING OF YOUR PERSONAL DATA [ linked file .pdf ]
Info + CONSENT FOR PROCESSING OF YOUR PERSONAL DATA [ linked file .doc ]
--------------------------
Wyniki:
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. W. Dąbrowskiego-PIB informuje, że w wyniku konkursu na stanowisko post-doc w projekcie NCN OPUS 20 pt: Badania przyczyn wzrostu właściwości antyutleniających związków naturalnych występujących w żywności pod wpływem kompleksowania mikroelementami. Poszukiwanie efektywnych antyoksydantów w technologii żywności”, realizowanym pod kierunkiem prof. dr hab. W. Lewandowskiego, wybrana została dr Paulina Katarzyna Walencik. Gratulujemy i życzymy owocnej współpracy.
Results:
Prof. Waclaw Dabrowski Institute of Agricultural and Food Biotechnology- State Research Institute informs that as a result of the competition for a post-doc position in the NCN OPUS 20 project entitled: ”Research into the causes of an increase in the antioxidant properties of natural compounds found in food under the influence of complexation with microelements. Searching for effective antioxidants in food technology”, carried out under the supervision of prof. dr hab. W. Lewandowski, PhD Paulina Katarzyna Walencik was elected. Congratulations and we wish you fruitful cooperation.
Warszawa, 20.08.2021 r.
Szkoła Doktorska „AgroBioTech PhD”
poszukuje
kandydata na doktoranta do realizacji doktoratu wdrożeniowego w dyscyplinie naukowej technologia żywności i żywienia na temat:
„Opracowanie sposobu immobilizacji komórek bakterii w powłokach biodegradowalnych w celu zwiększenia przeżywalności w trakcie ich przechowywania”
Okres realizacji:
Rok akademicki 2021/22 – 2024/25
Miejsce realizacji badań:
Plant Microbiotics Sp. z o.o. we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowym Instytucie badawczym w Warszawie, ul. Rakowiecka 36 (Zakład Mikrobiologii).
Warunki stawiane kandydatom:
- ukończone studia II stopnia (najkorzystniej z zakresu biologii / mikrobiologii lub wykazanie zainteresowania z tego zakresu),
- udział w procesie rekrutacji do Szkoły Doktorskiej „AgroBioTech PhD” (wymagane dokumenty: https://agrobiotech.edu.pl/wp-content/uploads/2020/04/Dokument_3_Wymagania_formalne.pdf)
- podjęcie kształcenia w Szkole Doktorskiej „AgroBioTech PhD” w okresie realizacji doktoratu.
Oferujemy:
- zatrudnienie na pełny etat w firmie Plant Microbiotics Sp. z o.o. (warunek konieczny podjęcia pracy w tej firmie) wraz z wynagrodzeniem,
- dodatkowo stypendium doktoranckie wypłacane przez okres 4 lat w wysokości 3450 zł brutto (2 pierwsze lata) i 4450 zł (w 3 i 4 roku kształcenia po pozytywnej ocenie śródokresowej),
- miłą atmosferę pracy i badań naukowych zapewniając twórcze i interdyscyplinarne podejście do badań.
Zgłoszenie kandydatury:
Do 7 września 2021 r. w sekretariacie Szkoły Doktorskiej „AgroBioTech PhD” w IBPRS-PIB w Warszawie lub sekretariacie IBPRS-PIB w Warszawie, 02-532 Warszawa, ul. Rakowiecka 36.
Osoby wyznaczone do kontaktu:
- dr hab. inż. Barbara Sokołowska, profesor nadzwyczajny, p.o. Kierownik Zakładu Mikrobiologii IBPRS-PIB, tel. 609-260-100, e-mail: barbara.sokolowska@ibprs.pl
- Bożena Mazurkiewicz, Dyrektor Działu Badań i Rozwoju Plant Microbiotics spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, tel. 501-120-668, e-mail: B.Mazurkiewicz@plantmicrobiotics.com
PhD candidate position in Department of Fruit and Vegetable Products Technology
Prof. Waclaw Dabrowski Institute of Agricultural and Food Biotechnology – State Research Institute, Rakowiecka st. 36, 02-532 Warsaw, Poland
End date: 30 June 2021
We are looking for enthusiastic and skilled candidates for a four-year PhD study based on an HO-FOOD project focusing on the application of high pressure carbon dioxide technology for preservation of ready to eat organic fruit and vegetable products.
The research project aims to develop and implement a new mild food process and technology to improve the safe and extend the shelf-life of Ready to Eat (RTE) fresh organic products. Small and medium equipments will be designed, set-up and validated to be used by local organic farms, SMEs and retails to develop innovative wholesome products, to reduce the food waste and support the development of sustainable supply chain. The new process will consist in pressurizing the product inserted in Modified Atmosphere Packaging enriched with CO2 until reaching supercritical conditions to inactivate microorganisms and enzymes present on the surface and responsible of food spoilage. The process will be efficient against foodborne and well as pathogenic microorganisms and will increase the food safety. By using low temperature (< 45°C), sensorial and chemical properties will be preserved, resulting in healthy and palatable food while preserving the phytochemical components of organic foods.
This PhD study will be realized in Agro-Bio-Tech PhD which offers an individual learning for foreigners, a post-doctoral researchers and supervisors. Within the project, you will be responsible for keeping up to date with the current literature, developing your own research plan, executing the research project and translating the results into publishable scientific research papers. Finally, you will be able to collaborate with international team from Poland, Italy, Turkey and Algeria under our HO-FOOD project.
For this position we request that the PhD candidate:
- Has an MSc degree in Biology, Biotechnology, Food Science and Technology or a similar degree;
- works in an independent and self-motivated manner;
- has a keen interest in both fundamental and applied research;
- has excellent oral and written communication skills in English.
We offer:
- a temporary position for a period of 2 years with the extension for next 2 years after successful evaluation.
- Gross salary € 1.150,- per month in full-time in the first two years (covered by HO-FOOD Project) and at least € 860,- per month in the third and fourth year (covered by Institutional funds).
- It is possible to get additional funds for salaries from national and international programs.
- accomodation in our Institutional guest rooms (with symbolic costs). In addition, we offer:
- excellent training opportunities;
- accomodation in city centre;
- flexible working hours;
- working in young and higly motivated team;
- participation in national and international conferences.
More information
For more information about this function you can contact prof. Krystian Marszałek by e-mail: krystian.marszalek@ibprs.pl
How to apply?
Please send Your CV with the list of publications.
Post-doc position in Department of Fruit and Vegetable Products Technology
Prof. Waclaw Dabrowski Institute of Agricultural and Food Biotechnology – State Research Institute, Rakowiecka st. 36, 02-532 Warsaw, Poland
End date: 30 June 2021
We are looking for enthusiastic and skilled candidates for a post-doc position in HO-FOOD project focusing on the application of high pressure carbon dioxide technology for preservation of ready to eat organic fruit and vegetable products.
The research project aims to develop and implement a new mild food process and technology to improve the safety and extend the shelf-life of Ready to Eat (RTE) fresh organic products. Small and medium equipments will be designed, set-up and validated to be used by local organic farms, SMEs and retails to develop innovative wholesome products, to reduce the food waste and support the development of sustainable supply chain. The new process will consist in pressurizing the product inserted in Modified Atmosphere Packaging enriched with CO2 until reaching supercritical conditions to inactivate microorganisms and enzymes present on the surface and responsible of food spoilage. The process will be efficient against foodborne and well as pathogenic microorganisms and will increase the food safety. By using low temperature (< 45°C), sensorial and chemical properties will be preserved, resulting in healthy and palatable food while preserving the phytochemical components of organic foods.
Within the project, you will be responsible for keeping up to date with the current literature, executing the research project and translating the results into publishable scientific research papers, collaboration with our consortium partners from Italy, Turkey and Algeria and co-supervising of PhD students.
For this position we request that the post-doc candidate:
- Has an PhD degree in Biology, Biotechnology, Food Science and Technology or in a similar field;
- works in an independent and self-motivated manner;
- has a keen interest in both fundamental and applied research;
- has excellent oral and written communication skills in English.
- Has an experience in working in international team
- Has a very good achievements in publication in international scientific journals
We offer:
- a half-time post-doc position for a period of 2 years with the possibility of extension
- Gross salary €1.150 in half-time (covered by HO-FOOD Project)
- It is possible to get additional funds for salaries from national and international programs.
- accomodation in our Institutional guest rooms (symbolic costs).In addition, we offer:
- excellent training opportunities;
- accomodation in city centre;
- flexible working hours;
- working in young and higly motivated team;
- participation in national and international conferences.
More information
For more information about this function you can contact prof. Krystian Marszałek by e-mail: krystian.marszalek@ibprs.pl
How to apply?
- motivation letter
- CV
- scientific achievements (list of publications, patents, research projects, conferences, fellowships)
- copy of PhD diploma (after positive verification of Your documents we will ask You for translation by a sworn translator)
- other scientific activities
-
Utworzone:poniedziałek, 13 luty 2023
-
Utworzone przez:Marcin Sokołowski
-
Zmodyfikowane:poniedziałek, 07 październik 2024
-
Zmodyfikował(a):Marcin Sokołowski
-
Wersja:29
-
Liczba wyświetleń:1348