Zakresy działania jednostek organizacyjnych Instytutu
Jednostki naukowo-badawcze realizują badania naukowe i prace rozwojowe, zgodnie ze światowymi kierunkami postępu techniki i technologii w dziedzinach objętych zakresem działania Instytutu oraz prace usługowe, wynikające z potrzeb przemysłu, a w szczególności:
1) Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności (ZA)
Działalność badawcza obejmuje:
- rozwój metod analitycznych do oceny jakości i bezpieczeństwa żywności;
- identyfikację i oznaczanie naturalnych składników oraz zanieczyszczeń chemicznych w produktach rolno-spożywczych;
- identyfikację i oznaczanie dodatków do żywności, pasz;
- ocena ryzyka występowania zanieczyszczeń chemicznych w produktach rolno-spożywczych;
- badania szlaków metabolicznych oraz przemian środowiskowych zanieczyszczeń chemicznych w żywności;
- badania mechanizmów oraz kinetyki powstawania niepożądanych substancji w trakcie przetwarzania żywności;
- badania autentyczności (zafałszowań i pochodzenia) produktów rolno-spożywczych;
- badania substancji kontrolowanych, w tym psychoaktywnych;
- analiza składu i struktury białek;
- metabolomika mikrobiomu żywności;
- analiza wybranych aspektów toksykologicznych związanych z występowaniem zanieczyszczeń w żywności;
- analiza instrumentalna substancji aromatyzujących obecnych w żywności;
Działalność usługowa obejmuje:
- wykonywanie analiz i ekspertyz z zakresu jakości produktów rolno-spożywczych dla podmiotów gospodarczych, jednostek naukowych, resortu rolnictwa i sądownictwa;
- działalność normalizacyjną w zakresie nowelizacji norm przedmiotowych przemysłu owocowowarzywnego i metodycznych oznaczania zanieczyszczeń w żywności;
- udział laboratorium w systemie wykrywania skażeń w ramach Krajowego Systemu Wykrywania Skażeń i Alarmowania.
Działalność szkoleniowa obejmuje:
- szkolenia w zakresie nowoczesnych technik analitycznych stosowanych w analizie zanieczyszczeń w żywności.
2) Zakład Cukrownictwa (ZC)
Działalność badawcza obejmuje:
- opracowywanie sposobów poprawy efektywności przebiegu procesów jednostkowych produkcji cukru;
- wprowadzanie do produkcji nowych substancji słodząco-konserwujących;
- badania autentyczności (zafałszowań i pochodzenia) substancji słodzących;
- opracowywanie wytycznych technologicznych do przerobu buraka cukrowego w zależności od prognozowanej jakości surowca;
- opracowywanie wytycznych technologicznych do poprawy jakości fizykochemicznej i mikrobiologicznej cukru oraz minimalizacji strat produkcyjnych;
- ocenianie aktywności i skuteczności działania środków chemicznych stosowanych w procesie technologicznym produkcji cukru;
- opracowywanie schematów racjonalnego gospodarowania zasobami świeżej wody w cukrowniach;
- doskonalenie technologii mechanicznego, chemicznego i biologicznego oczyszczania ścieków cukrowniczych;
- doskonalenie produkcji wysokoenergetycznego biogazu z odnawialnych źródeł energii;
- ustalanie zagrożeń wynikających z oddziaływania cukrowni na środowisko naturalne i opracowywanie wytycznych dot. działań proekologicznych zapobiegających tym zagrożeniom;
- racjonalizowanie gospodarki opadowej w przemyśle spożywczym.
Działalność usługowa obejmuje:
- wykonywanie prac analitycznych, ocen i ekspertyz z zakresu analityki cukrowniczej, mikrobiologii cukrowniczej, ochrony środowiska naturalnego, gospodarki surowcowej i technologii przetwarzania korzeni buraków cukrowych na cukier.
Działalność szkoleniowa obejmuje:
- prowadzenie szkoleń dla kadr przemysłu cukrowniczego z zakresu doskonalenia gospodarki surowcowej, optymalizacji technologii przetwarzania korzeni buraków cukrowych na cukier, doskonalenia jakości fizykochemicznej i mikrobiologicznej gotowych produktów oraz obsługi technologicznej i analitycznej biologicznych oczyszczalni ścieków.
3) Zakład Technologii Fermentacji (ZF)
Działalność badawcza obejmuje:
- tworzenie, poszerzanie oraz przechowywanie zbiorów szczepów bakterii fermentacji mlekowej i drożdży o znaczeniu aplikacyjnym;
- wykorzystywanie bioróżnorodności bakterii fermentacji mlekowej do poprawy bezpieczeństwa oraz jakości żywności i pasz oraz ocenę aktywności metabolicznej tych bakterii wraz z określeniem jej genetycznych uwarunkowań;
- wykorzystywanie drożdży do otrzymywania bioaktywnych preparatów: probiotyków dla zwierząt, wieloskładnikowych kultur starterowych dla piekarstwa, funkcjonalnych dodatków do żywności, dodatków paszowych;
- wykorzystanie zasobów mikrobiologicznych pochodzących z mikrobiot naturalnych do otrzymywania produktów o cechach funkcjonalnych m.in. piekarskich, owocowo-warzywnych oraz do zastosowania w rolnictwie m.in. do produkcji kiszonek paszowych oraz zagospodarowania surowców dla biogazowni;
- badania nad opracowywaniem ekologicznych metod produkcji żywności i pasz;
- opracowywanie nowych napojów spirytusowych i wyrobów winiarskich z wykorzystaniem krajowych owoców, a w szczególności winogron, ziół i innych dodatków naturalnych;
- ocenę stanu zagrożenia środowiska wraz z opracowaniem wytycznych ograniczających to zagrożenie przez przemysł fermentacyjny;
- ocenę metod detekcji i identyfikacji modyfikacji genetycznych (GMO) w surowcach, paszach i produktach spożywczych;
- analizę komponentów smakowo-zapachowych napojów alkoholowych.
Ekspertyzy i usługi analityczne:
- ocena jakości destylatów rolniczych, napojów spirytusowych i win na podstawie badań organoleptycznych, fizykochemicznych i chromatograficznych;
- kontrola czystości mikrobiologicznej kultur drobnoustrojów oraz surowców, materiałów pomocniczych i produktów przemysłu fermentacyjnego;
- wykrywanie i oznaczanie drobnoustrojów w surowcach, materiałach pomocniczych oraz w produktach przemysłu fermentacyjnego;
- analizy organoleptyczne, fizykochemiczne i chemiczne surowców, półproduktów i produktów przemysłu drożdżowego, gorzelniczego i spirytusowego;
- ocena fizykochemiczna i mikrobiologiczna kiszonych pasz.
4) Zakład Technologii Gorzelnictwa i Odnawialnych Źródeł Energii (ZG)
Działalność badawcza obejmuje:
- badania nad poprawą efektywności procesów jednostkowych w technologii gorzelnictwa rolniczego;
- przechowywanie i kontrolę stabilności cech biotechnologicznych oraz wdrażanie nowych ras drożdży gorzelniczych;
- badania aktywności preparatów enzymatycznych pochodzenia mikrobiologicznego, stosowanych w procesie technologicznym fermentacji alkoholowej;
- dobór i ocenę nowych surowców gorzelniczych;
- opracowywanie technologii przetwarzania nietypowych surowców gorzelniczych na spirytus;
- badania nad zagospodarowaniem wywarów gorzelniczych na cele paszowe i nawozowe;
- badania nad zawartością niepożądanych zanieczyszczeń w spirytusach i sposobami ich ograniczania;
- badania nad wykorzystaniem wywaru gorzelniczego do produkcji biogazu.
Działalność usługowa obejmuje:
- doradztwo w zakresie wdrażania energooszczędnej technologii produkcji spirytusu obejmujące proces zacierania i destylacji (izolacje cieplne parników, aparatów odpędowych);
- kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesu technologicznego w gorzelniach rolniczych;
- adaptację do przemysłowej praktyki gorzelniczej nowoczesnych, zgodnych z międzynarodowymi trendami metod analitycznych.
- wykonywanie analiz i ekspertyz surowców gorzelniczych, wywarów, spirytusu, pasz.
Działalność szkoleniowa obejmuje:
- kursy dla kierowników gorzelni rolniczych w systemie zaocznym (zakończone egzaminem);
- stacjonarne kursy „Aparatowy - Zacierowy” dla pracowników gorzelni rolniczych;
- szkolenia dla analityków laboratoryjnych.
5) Zakład Jakości Żywności (ZJ)
Działalność badawcza obejmuje:
- prowadzenie badań, pozwalających ocenić bezpieczeństwo zdrowotne i jakość surowców i produktów spożywczych, pod kątem zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska, oraz powstałych podczas procesu produkcji i dystrybucji;
- opracowanie nowatorskich metod instrumentalnych, pozwalających oznaczyć dozwolone substancje dodatkowe, stosowane w produkcji środków spożywczych oraz ich zanieczyszczenia;
- opracowanie metod oceny sensorycznej żywności konwencjonalnej i tradycyjnej, z uwzględnieniem odpowiednich wyróżników jakości;
- badania biofilmu bakteryjnego, charakterystyka jego składników, poszukiwanie metod usuwania i zapobieganie jego tworzenia w środowisku produkcji żywności;
- opracowanie matematycznych modeli wzrostu drobnoustrojów w żywności;
- poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań w technologii produkcji pożywek mikrobiologicznych;
- opracowanie nowatorskich metod dezynfekcji dla przemysłu rolno-spożywczego;
- badanie aktywności biochemicznej flory bakteryjnej izolowanej z produktów pochodzenia zwierzęcego;
- identyfikacja i charakterystyka mikroflory psychrofilnej, występującej w żywności.
Działalność usługowa obejmuje:
- prowadzenie badań z zakresu oceny jakości oraz bezpieczeństwa zdrowotnego artykułów rolnospożywczych, surowców, półproduktów, dodatków do żywności, wody i opakowań, z wykorzystaniem akredytowanych metod mikrobiologicznych, fizykochemicznych, instrumentalnych oraz analizy sensorycznej;
- prowadzenie badań mikrobiologicznych, fizykochemicznych i sensorycznych, mających na celu ustalenie okresów trwałości artykułów rolno-spożywczych, m in. napojów bezalkoholowych, produktów garmażeryjnych, przetworów owocowo-warzywnych, mięsnych, wyrobów cukierniczych i innych;
- konsultacje dla producentów sektora rolno-spożywczego dotyczące systemów zapewnienia bezpieczeństwa i jakości w przemyśle spożywczym;
- monitoring czystości mikrobiologicznej środowiska produkcji;
- badania aktywności antybakteryjnej środków dezynfekcyjnych i antyseptycznych oraz nanomateriałów;
- ekspertyzy dotyczące jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Działalność szkoleniowa obejmuje:
- prowadzenie szkoleń wg norm ISO z zakresu zasad obiektywizacji i oceny sensorycznej żywności, organizowanych dla pracowników laboratoriów badawczych i przyzakładowych firm produkcyjnych, działających w sektorze rolno-spożywczym;
- prowadzenie wykładów i warsztatów analitycznych z zakresu technik stosowanych w analizie żywności;
- organizowanie i prowadzenie szkoleń dotyczących zagadnień bezpieczeństwa i jakości żywności, przepisów prawa żywnościowego oraz systemów zapewnienia higieny i bezpieczeństwa produkcji;
- organizowanie staży i praktyk dla absolwentów i studentów uczelni wyższych, szkoleń dla uczniów szkół rolniczych oraz konsultacje dla kadry pedagogicznej z zakresu działalności Zakładu Jakości Żywności.
Inne:
- współorganizowanie i udział w komisjach konkursowych, podczas targów oraz konkursów promujących żywność tradycyjną i ekologiczną.
6) Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych (ZK)
Działalność badawcza obejmuje:
- opracowywanie nowych i modyfikacja istniejących procesów technologicznych otrzymywania koncentratów spożywczych, w tym koncentratów spożywczych o wysokiej wartości żywieniowej i użytkowej, przeznaczonej do szybkiego przyrządzania;
- opracowywanie i doskonalenie technologii i techniki produkcji żywności specjalnego przeznaczenia (żywność funkcjonalna i dietetyczna);
- opracowywanie metod preparowania surowców przeznaczonych do wytwarzania koncentratów;
- opracowywanie nowych i zmodyfikowanych technologii uszlachetniania używek (kawy, herbaty, kakao);
- prowadzenie prac w zakresie zastosowania nowych opakowań i technik pakowania, ze szczególnym uwzględnieniem opakowań giętkich;
- opracowywanie i doskonalenie metod analitycznych w zakresie kontroli jakości surowców, wyrobów i procesów technologicznych oraz wykrywania zafałszowań koncentratów spożywczych oraz produktów skrobiowych i ziemniaczanych;
- opracowywanie nowych i doskonalenie istniejących procesów technologicznych fizykochemicznej modyfikacji skrobi oraz hydrolizatów skrobiowych (w tym o właściwościach prebiotycznych) oraz nowych kierunków aplikacji uzyskanych produktów;
- opracowywanie i doskonalenie technologii wytwarzania przekąsek ziemniaczanych;
- prowadzenie prac związanych z inżynieryjnym doskonaleniem opracowywanych technologii, w tym prace konstrukcyjne, z uwzględnieniem urządzeń do wymiany ciepła mediów technologicznie uciążliwych (zawiesiny, pasty).
Działalność usługowa obejmuje:
- prowadzenie prac w zakresie przechowalnictwa szczególnie koncentratów spożywczych oraz produktów skrobiowych i ziemniaczanych – określanie terminów przydatności do spożycia metodami magazynowymi i przyspieszonymi;
- wykonywanie analiz fizykochemicznych i sensorycznych głównie na rzecz przemysłu koncentratów spożywczych oraz skrobiowo-ziemniaczanego;
- wykonywanie dekontaminacji przypraw i innych surowców roślinnych;
- prowadzenie produkcji doświadczalnej związanej z ekstrakcją, ekstruzją suszeniem, aglomeracją itp. z przeznaczeniem na rynek oraz w ramach kooperacji;
- gromadzenie, przetwarzanie i udostępnianie informacji oraz opracowywanie dokumentów normalizacyjnych z zakresu koncentratów spożywczych i produktów skrobiowych.
7) Zakład Mikrobiologii (ZM)
Działalność badawcza obejmuje:
- opracowywanie i doskonalenie nowych metod analitycznych, w tym biologii molekularnej, stosowanych w badaniach jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów spożywczych oraz do identyfikacji i charakterystyki mikroorganizmów;
- badanie bioróżnorodności mikroorganizmów istotnych w przemyśle spożywczym za pomocą metod molekularnych;
- badania genomiki i proteomiki drobnoustrojów w odpowiedzi na stresy występujące w procesach technologicznych;
- badania skuteczności nowych, alternatywnych metod utrwalania żywności, w tym: inaktywacji drobnoustrojów, uszkodzeń subletalnych komórek oraz przeżywalności i regeneracji drobnoustrojów w żywności podczas jej przechowywania po utrwalaniu;
- opracowywanie i doskonalenie metod dezynfekcji surowców dla przemysłu rolno – spożywczego;
- badania wykorzystania bakteriofagów jako nie chemicznych, ekologicznych środków ochrony żywności;
- badania występowania oraz wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów w środowisku i na poszczególnych etapach procesu produkcyjnego;
- badania nad modyfikacją genetyczną drobnoustrojów na potrzeby wykorzystania w procesach biotechnologicznych;
- badania nad przechowywaniem mikroorganizmów w prowadzonej zgodnie z zasadami zalecanymi przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) i Światowej Federacji Kolekcji Drobnoustrojów (WFFC) kolekcji kultur, w tym:
Działalność usługowa obejmuje:
- badanie jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego surowców, półproduktów i produktów spożywczych;
- identyfikacja drobnoustrojów występujących w żywności, w środowisku jej produkcji i dystrybucji;
- udział Laboratorium w systemie wykrywania skażeń w ramach Krajowego Systemu Wykrywania Skażeń i Alarmowania;
- opinie dotyczące jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów spożywczych;
- konsultacje i rozwiązywanie problemów mikrobiologicznych występujących w zakładach produkcyjnych sektora rolno-spożywczego;
- przyjmowanie mikroorganizmów do depozytu patentowego w Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych posiadającej status Krajowego i Międzynarodowego Organu Depozytowego (współpraca z Urzędem Patentowym w zakresie patentowania szczepów);
- przyjmowanie mikroorganizmów do depozytu w domenie publicznej;
- dostarczanie produkcyjnych szczepów drobnoustrojów z Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych zakładom przemysłu spożywczego oraz udostępnienie mikroorganizmów uczelniom i instytutom badawczym;
- liofilizację mikroorganizmów oraz przechowywanie mikroorganizmów w ciekłym azocie;
- wytwarzanie i sprzedaż suszonych aktywnych preparatów drożdży winiarskich i miodowych.
Działalność szkoleniowa obejmuje:
- prowadzenie szkoleń w formie wykładów dotyczących bezpieczeństwa i jakości żywności oraz warsztatów z zakresu technik analitycznych stosowanych w analizie mikrobiologicznej żywności;
- organizowanie praktyk dla studentów kierunków biologia, biotechnologia, technologia żywności;
- współpraca z uczelniami wyższymi w zakresie prowadzenia prac magisterskich dla studentów kierunków biologia, biotechnologia, technologia żywności;
- rozwój kadry naukowej poprzez zdobywanie stopni i tytułów naukowych, oraz popularyzacja wiedzy poprzez prezentowanie uzyskiwanych wyników badań na konferencjach i ich publikowanie w czasopismach naukowych i branżowych;
- współpraca z wiodącymi firmami produkującymi pożywki i sprzęt do badań mikrobiologicznych w zakresie oceny produktów i działalności szkoleniowej.
8) Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu (ZMT)
Działalność badawcza obejmuje:
- opracowywanie metod oceny i klasyfikacji jakościowej zwierząt rzeźnych i mięsa oraz innych surowców pochodzenia zwierzęcego;
- badanie wpływu czynników przyżyciowych i poubojowych na wartość rzeźną żywca, przebieg procesów biochemicznych w tkankach oraz przydatność technologiczną mięsa;
- doskonalenie procesów technologicznych i techniki produkcji rzeźnianej, uboju, wychładzania, przechowywania i rozbioru tusz, wykrawania elementów do przetwórstwa i na mięso kulinarne oraz jego przechowywania i transportu;
- doskonalenie procesów technologicznych i technik wytwarzania produktów mięsnych, ze szczególnym uwzględnieniem poprawy ich jakości żywieniowej i bezpieczeństwa;
- badanie wpływu wybranych szczepów drobnoustrojów na przemiany zachodzące w tkance mięśniowej i tłuszczowej, kształtujące pożądane cechy jakościowe i bezpieczeństwo zdrowotne produktów mięsnych;
- badanie źródeł i mechanizmu powstawania i zanikania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w mięsie i produktach w aspekcie świadomego sterowania jakością przetworów mięsnych;
- ocena jakości i przydatności technologicznej surowców mięsnych i nie mięsnych, dozwolonych dodatków do żywności, przypraw, środków aromatyzujących i materiałów pomocniczych stosowanych w przetwórstwie mięsa z uwzględnieniem ich walorów funkcjonalnych i obowiązujących przepisów prawnych;
- badania jakości oleju rzepakowego i innych tłuszczów pod względem żywieniowym i funkcjonalnym;
- opracowywanie nowych i doskonalenie istniejących technologii przetwórstwa i przechowalnictwa tłuszczów oraz projektowanie i wdrażanie wyrobów tłuszczowych;
- badania mikrobiologiczne, chemiczne, fizykochemiczne i sensoryczne surowców, półproduktów i produktów w aspekcie bezpieczeństwa i zdrowotności oraz jakości handlowej żywności w zakresie właściwym dla żywności pochodzenia zwierzęcego i zawierające tłuszcze roślinne;
- opracowywanie, doskonalenie i wdrażanie metod badań chemicznych, fizykochemicznych, mikrobiologicznych i sensorycznych surowców, półproduktów, produktów oraz opakowań i materiałów pomocniczych stosowanych w przemysłach mięsnym i olejarskim;
- prowadzenie badań w zakresie rozwoju produktów alternatywnych (zastępczych) do białek pochodzenia zwierzęcego, w szczególności tkanek mięsnych i tłuszczów zwierzęcych.
Działalność usługowa obejmuje:
- wykonywanie badań fizykochemicznych, analiz chemicznych i sensorycznych surowców rzeźnych oraz produktów spożywczych wytwarzanych z udziałem surowców pochodzenia zwierzęcego lub tłuszczów roślinnych;
- opracowywanie i monitorowanie systemów badania jakości mięsa i przetworów w nowoczesnych kanałach dystrybucji;
- badanie zafałszowań produktów spożywczych wytwarzanych z udziałem surowców pochodzenia zwierzęcego lub tłuszczów roślinnych;
- opracowywanie technologii produkcji kiełbas drobno, średnio i grubo rozdrobnionych wędzonych i parzonych o różnym składzie recepturowym, w tym z uwzględnieniem ich jakości żywieniowej;
- opracowywanie technologii produkcji wędzonek parzonych i wędzonych o zadanej wydajności i jakości sensorycznej;
- opracowywanie technologii produkcji produktów podrobowych.
Działalność szkoleniowa obejmuje:
- organizowanie szkoleń pracowników przetwórstwa mięsnego, tłuszczowego i instytucji nadzoru nad żywnością;
- organizowanie konferencji i seminariów naukowych oraz narad, konsultacji i konkursów jakości produktów dla przetwórstwa mięsnego i tłuszczowego.
9) Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych (ZO)
Działalność badawcza obejmuje:
- opracowywanie technologii przetworów owocowych i warzywnych o właściwościach prozdrowotnych i specjalnego żywieniowego przeznaczenia, tzw. żywności funkcjonalnej, również z zastosowaniem procesów biotechnologicznych;
- badanie możliwości zastosowania nowych oraz doskonalenie istniejących technik i technologii przetwarzania i utrwalania produktów owocowych i warzywnych;
- opracowywanie technologii produktów owocowych i warzywnych z wykorzystaniem mniej znanych, regionalnych i/lub ekologicznych surowców o wysokim potencjale prozdrowotnym;
- opracowywanie technologii produkcji fermentowanych napojów zbożowych i owocowozbożowych;
- ustalanie kryteriów oceny jakości fizykochemicznej i sensorycznej oraz opracowywanie i adaptacja nowych metod analitycznych badania surowców, półproduktów i produktów przemysłu owocowowarzywnego, słodowniczego i piwowarskiego;
- ocenę przydatności do produkcji nowych rodów i odmian jęczmienia browarnego oraz chmielu, proponowanych do uprawy w Polsce;
- doskonalenie technologii produkcji słodu, produktów chmielowych i piwa;
- opracowanie technologii i techniki zagospodarowywania odpadów produkcyjnych przemysłu słodowniczego i piwowarskiego.
Działalność usługowa obejmuje:
- badanie jakości surowców, półproduktów i produktów przemysłu owocowo-warzywnego, słodowniczego i piwowarskiego, przy wykorzystaniu metod chemicznych, fizykochemicznych, enzymatycznych, sensorycznych i instrumentalnych;
- badanie wartości odżywczej i energetycznej surowców i produktów rolno-spożywczych;
- ekspertyzy w zakresie badania autentyczności soków, soków zagęszczonych, nektarów, napojów i przecierów owocowych;
- kontrolę procesów cieplnego utrwalania produktów spożywczych;
- prowadzenie wybranych procesów technologicznych z zakresu przetwórstwa owocowowarzywnego i słodownictwa w skali mikrotechnicznej;
- udział w pracach normalizacyjnych Polskiego Komitetu Normalizacyjnego w zakresie przetworów owocowych i warzywnych i mikrobiologii żywności;
- udział laboratorium w systemie wykrywania skażeń w ramach Krajowego Systemu Wykrywania Skażeń i Alarmowania.
Działalność szkoleniowa obejmuje:
- szkolenia w zakresie fizykochemicznych metod analitycznych w obszarze działalności prowadzonej przez Zakład.
10) Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa (ZT)
Działalność badawcza obejmuje:
- badania z zakresu technologii i techniki produkcji wyrobów utrwalanych przez mrożenie, chłodzenie, pakowanie próżniowe lub w atmosferze ochronnej (wyrobów kulinarnych, owoców, warzyw, mięsa, lodów, deserów mrożonych, pieczywa, ciast, itp.);
- badania z zakresu poprawy jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego surowców i półproduktów oraz mrożonych i chłodzonych produktów spożywczych;
- badania związane z wykorzystaniem enzymów w technologiach żywności;
- optymalizację chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania produktów spożywczych;
- określenie przydatności technologicznej nowych surowców i substancji dodatkowych w produkcji mrożonych i schłodzonych produktów żywnościowych oraz lodów i deserów mrożonych;
- badania z zakresu chłodnictwa i ochrony środowiska;
- badania w zakresie ograniczenia emisji gazów cieplarnianych, racjonalnego wykorzystania zasobów naturalnych oraz nowych rozwiązań unieszkodliwiania zanieczyszczeń środowiska;
- badania w zakresie wyznaczania śladu węglowego i śladu wodnego w przemyśle rolnospożywczym;
- badania w zakresie oznaczania i monitorowania czynników chłodniczych będących gazami cieplarnianymi;
- badania związane z wymianą i stosowaniem ekologicznych czynników chłodniczych w przemyśle rolno-spożywczym.
Działalność usługowa obejmuje:
- ustalanie okresów przechowywania wyrobów mrożonych i chłodzonych w oparciu o zmiany fizykochemiczne, mikrobiologiczne, teksturometryczne/reologiczne i organoleptyczne;
- opinie, ekspertyzy i konsultacje technologiczne z zakresu produkcji i przechowywania żywności schłodzonej i mrożonej;
- opracowywanie założeń technicznych, technologicznych i ekonomicznych dla nowych i modernizowanych zakładów produkcyjnych w branży chłodniczej, w zakresie aranżacji
pomieszczeń oraz doboru maszyn i urządzeń;
- projektowanie, wykonanie i wdrażanie specjalistycznych cyfrowych systemów pomiarowosterujących do ciągłej kontroli i rejestracji parametrów chłodniczych, m. in. temperatury,
wilgotności, stężenia amoniaku i etylenu;
- nadzór nad wdrożonymi systemami pomiarowo-sterującymi do ciągłej kontroli i rejestracji, zapewniającymi bezpieczeństwo, ochronę środowiska oraz przystosowanie zakładów do obowiązującej legislacji;
- oznaczanie składu i czystości czynników chłodniczych;
- oznaczanie składu atmosfery ochronnej;
- opracowanie bilansów cieplnych dla branży chłodniczo-przechowalniczej przemysłu rolnospożywczego, m. in. określanie struktury zużycia energii, korelacji między parametrami procesów cieplnych, analiza przenikania ciepła w produktach rolno-spożywczych;
- projekty, ekspertyzy i konsultacje techniczne w zakresie techniki instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła oraz ochrony środowiska dla branży rolno-spożywczej, podgrzewania gruntu pod komorami mroźni;
- opiniowanie, konsultacje i doradztwo w zakresie nowotworzonej i aktualnej krajowej i UE legislacji dotyczącej sektora chłodniczego i ochrony środowiska.
Działalność szkoleniowa obejmuje:
- organizowanie i prowadzenie szkoleń z zakresu tematyki objętej przedmiotem działania Zakładu Technologii i Techniki Chłodnictwa w Łodzi;
- organizowanie i prowadzenie szkoleń i egzaminów (teoretycznych i praktycznych) dla osób z obsługi technicznej urządzeń i instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła;
- doskonalenie zawodowe kadry naukowej, inżynierów, studentów i uczniów dla branży spożywczej w zakresie technologii, techniki i analizy żywności mrożonej i chłodzonej.
Inne:
- prowadzenie działalności w zakresie informacji naukowej i technicznej z obszaru technologicznotechnicznego branży chłodniczej, klimatyzacyjnej i pomp ciepła oraz analizy żywności mrożonej i chłodzonej;
- prowadzenie produkcji oraz działalności handlowej, związanej m. in. z przetwórstwem owoców i warzyw – wyroby mrożone, schłodzone i świeże.
11) Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa (ZZ)
Działalność badawcza obejmuje:
- ocenę przydatności technologicznej ziarna zbóż dla celów optymalnego wykorzystania w przetwórstwie;
- doskonalenie techniki i technologii przetwórstwa oraz przechowywania i konserwacji ziarna zbóż;
- doskonalenie technologii i techniki produkcji wyrobów piekarskich i ciastkarskich;
- opracowywanie nowych i doskonalenie istniejących metod oceny jakości oraz standardów handlowych dla ziarna zbóż i jego przetworów oraz wyrobów piekarskich i ciastkarskich;
- opracowywanie i wdrażanie programów kalibracyjnych aparatury służącej do oceny jakości ziarna zbóż dla potrzeb jednostek gospodarczych.
Działalność usługowa obejmuje:
- szkolenia z zakresu standaryzacji jakości zbóż, przetworów zbożowych i piekarskich wraz z zasadami, organizacją i standaryzacją skupu interwencyjnego ziarna zbóż w Unii Europejskiej;
- opracowywanie zakładowych dokumentów normalizacyjnych;
- wykonywanie analiz z zakresu jakości surowców, półproduktów i produktów przemysłu zbożowopiekarskiego dla klientów (wewnętrznych i zewnętrznych);
- ocenę jakości zbóż i ich przetworów oraz wyrobów piekarskich i ciastkarskich;
- organizację porównań międzylaboratoryjnych w zakresie oceny jakości ziarna pszenicy i mąki pszennej.
12) Międzyzakładowa Grupa Problemowa ds. Mleczarstwa (GM)
Działalność badawcza obejmuje:
- doskonalenie jakości produktów mleczarskich;
- modyfikacje technologii wyrobów mleczarskich w kierunku otrzymywania produktów funkcjonalnych;
- opracowywanie kultur starterowych przeznaczonych do krajowego asortymentu produktów;
- badania nad wykrywaniem zafałszowań w produktach mleczarskich;
- opracowywanie i doskonalenie metod analizy mikroflory produktów mleczarskich.
13) Międzyzakładowa Grupa ds. Prawa Paszowego i Żywnościowego (GP)
Działalność obejmuje:
- bieżącą analizę i ewidencjonowanie informacji dot. zmian w prawie paszowym i żywnościowym;
- analizę wpływu zmian legislacyjnych na sektor rolno-żywnościowy;
- wskazywanie i identyfikacja nowych kierunków badawczych i zmian w zakresie działalności usługowej instytutu wynikających ze zmian legislacyjnych;
- koordynacja współpracy instytutu z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA);
- systematyczna współpraca z instytucjami krajowymi i międzynarodowymi zajmującymi się tematyką prawa paszowego i żywnościowego.
Szkoła Doktorska
- stanowi zorganizowaną formę kształcenia doktorantów, prowadzona jest w trybie studiów stacjonarnych i ma na celu przygotowanie jej uczestników do uzyskania stopnia naukowego doktora;
- kształcenie doktorantów w Szkole Doktorskiej jest interdyscyplinarne i przygotowuje do uzyskania stopnia naukowego doktora w dziedzinie nauk rolniczych, w następujących dyscyplinach: technologia żywności i żywienia, rolnictwo i ogrodnictwo, zootechnika i rybactwo;
- Szkoła Doktorska prowadzona jest w oparciu o powszechnie obowiązujące przepisy prawa oraz regulamin szkoły doktorskiej a także umowy o prowadzeniu Szkoły Doktorskiej;
- Nadzór merytoryczny nad działaniem szkoły doktorskiej sprawuje Rada Szkoły Doktorskiej;
- Szkołą Doktorską kieruje Dyrektor Szkoły, powołany zgodnie z przepisami regulaminu szkoły doktorskiej oraz umowy o prowadzeniu Szkoły Doktorskiej;
- Sposób organizacji Szkoły Doktorskiej, zakres kompetencji oraz odpowiedzialności dyrektora Szkoły Doktorskiej określają regulamin szkoły doktorskiej a także umowy o prowadzeniu Szkoły Doktorskiej.
Jednostki naukowo-badawcze współuczestniczą w realizacji zadań obronnych, wynikających z „Planu Operacyjnego Funkcjonowania Instytutu w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny” oraz przedsięwzięć systemu zarządzania kryzysowego.
Działy pomocnicze współpracują z jednostkami naukowo-badawczymi przy realizacji badań naukowych i prac rozwojowych, prowadzonych w ramach tematów statutowych, projektów krajowych i międzynarodowych, prac usługowych, szkoleniowych i innych, a w szczególności:
1) Dział Administracyjno-Techniczny (DA)
- Koordynacja i nadzór merytoryczny nad działaniami administracyjnymi dla wszystkich jednostek organizacyjnych Instytutu;
- Prowadzenie sekretariatu Dyrektora;
- Prowadzenie centralnego rejestru umów (CRU);
- Przeprowadzanie zamówień wyłączonych ze stosowania ustawy Prawo zamówień publicznych przekazanych do realizacji przez Dział Zamówień Publicznych (DZ) zgodnie z Regulaminem udzielania zamówień publicznych;
- Prowadzenie dokumentacji zamówień publicznych wyłączonych ze stosowania ustawy Prawo zamówień publicznych przekazanych do realizacji przez Dział Zamówień Publicznych (DZ) zgodnie z Regulaminem udzielania zamówień publicznych;
- Prowadzenie archiwum akt;
- Zarządzanie ochroną mienia budynku i terenu Instytutu;
- Obsługa techniczno-eksploatacyjna infrastruktury budynku;
- Prowadzenie robót modernizacyjno-remontowych i nadzór nad pracami prowadzonymi przez wykonawców zewnętrznych;
- Współpraca z Urzędem Dozoru Technicznego;
- Prowadzenie gospodarki transportowej wraz z drobnym zaopatrzeniem;
- Zarządzanie i wynajem sal konferencyjnych i pokoi gościnnych, wolnych powierzchni biurowych i magazynowych, miejsc parkingowych;
- Zaopatrzenie w środki niezbędne do prowadzenia działalności Instytutu;
- Rozliczanie usług telekomunikacyjnych;
- Tworzenie i przygotowanie warunków organizacyjno-technicznych do planowania i realizacji zadań obronnych oraz warunków niezbędnych do funkcjonowania Systemu Stałego Dyżuru Instytutu i Stanowiska Kierowania Dyrektora Instytutu oraz przedsięwzięć systemu zarządzania kryzysowego;
- Współpraca z jednostkami organizacyjnymi w zakresie realizacji prac w DA.
2) Dział Koordynacji Badań, Informacji Naukowej i Marketingu (DI)
- Organizowanie działalności naukowej i badawczo-rozwojowej Instytutu, tj. koordynacja badań, planowania, sprawozdawczości i kontroli formalnej wykonania prac (karty tematów, sprawozdania i protokoły odbioru tematów);
- Zapewnienie Zakładom merytorycznym Instytutu kompleksowego wsparcia w zakresie przygotowania projektów badawczych, inwestycyjnych, szkoleniowych i innych, finansowanych ze źródeł krajowych oraz zagranicznych;
- Obsługa formalno-finansowa projektów realizowanych w IBPRS-PIB (przy współpracy z Zakładami merytorycznymi i Działem Finansowo-Księgowym);
- Przygotowanie podstaw i nawiązywanie kontaktów z polskimi i zagranicznymi jednostkami naukowymi;
- Obsługa formalna współpracy z zagranicą;
- Opracowywanie rocznego sprawozdania z działalności Instytutu oraz rocznego planu badań naukowych i prac rozwojowych;
- Opracowywanie Ankiety jednostki naukowej dla MNiSW;
- Przygotowywanie innych ankiet oraz opracowań dotyczących działalności Instytutu na potrzeby MRiRW, MNiSW, RGIB i in.;
- Opracowywanie wniosków i raportów do MNiSW dotyczących m.in. dotacji na utrzymanie potencjału badawczego oraz przyznania środków finansowych na zakup, wytworzenie lub rozbudowę aparatury naukowo-badawczej;
- Prowadzenie obsługi -formalnej umów w ramach współpracy z przemysłem;
- Prowadzenie biblioteki naukowej;
- Tworzenie i utrzymywanie baz danych;
- Wydawanie czasopisma „Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego”;
- Udział w opracowywaniu materiałów informacyjno-reklamowych o Instytucie (graficzne, merytoryczne);
- Przygotowywanie bibliografii publikacji pracowników naukowych IBPRS-PIB;
- Kontrola terminowości opłat za zgłoszenia wynalazków i okresy ochronne;
- Upowszechnianie i promocja osiągnięć naukowych i badawczo-rozwojowych (targi, wystawy itp.) prowadzone we współpracy z kierownikami jednostek organizacyjnych Instytutu;
- Przygotowywanie planu szkoleń zewnętrznych (krajowych i zagranicznych) i ich obsługa organizacyjno-formalna;
- Udział w opracowywaniu Zarządzeń Dyrektora oraz prowadzenie ich rejestru;
- Opracowanie statystyczne wyników badań realizowanych w IBPRS-PIB, współpraca z jednostkami organizacyjnymi prowadzącymi działalność naukowo-badawczą w zakresie analiz statystycznych;
- Realizacja zadań obronnych, wynikających z Planu Operacyjnego Funkcjonowania Instytutu w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny oraz przedsięwzięć systemu zarządzania kryzysowego;
- Współpraca z jednostkami organizacyjnymi w zakresie realizacji prac w DI.
3) Dział Finansowo-Księgowy (DK)
- Dokonywanie kontroli formalno-rachunkowej dowodów księgowych;
- Naliczanie i rozliczanie wynagrodzeń;
- Sporządzanie zaświadczeń o zatrudnieniu i wynagrodzeniu oraz zaświadczeń do celów emerytalnych i rentowych;
- Fakturowanie sprzedaży towarów i usług;
- Przyjmowanie gotówki i dokonywanie wypłat gotówkowych (obsługa kasy);
- Prowadzenie rozliczeń finansowych z tytułu zobowiązań IBPRS-PIB;
- Gromadzenie i przechowywanie dowodów księgowych oraz prowadzenie na ich podstawie ksiąg rachunkowych;
- Sporządzanie rocznych sprawozdań finansowych IBPRS-PIB oraz poddanie ich badaniu przez biegłego;
- Prowadzenie rozliczeń z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych, Urzędem Skarbowym, Państwowym Funduszem Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych oraz z Urzędem Miasta;
- Sporządzanie miesięcznych rozliczeń dot. działalności Instytutu;
- Sporządzanie sprawozdań miesięcznych, kwartalnych, rocznych sprawozdań dla GUS;
- Prowadzenie ewidencji składników majątku trwałego i obrotowego zgodnie z obowiązującymi przepisami;
- Organizowanie inwentaryzacji składników majątku Instytutu;
- Realizacja zadań obronnych, wynikających z Planu Operacyjnego Funkcjonowania Instytutu w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny oraz przedsięwzięć systemu zarządzania kryzysowego;
- Współpraca z jednostkami organizacyjnymi w zakresie realizacji prac w DK.
4) Dział Spraw Pracowniczych (DS)
- Prowadzenie obsługi spraw osobowych pracowników Instytutu w oparciu o przepisy prawa pracy m.in.:
• prowadzenie całokształtu spraw formalnych związanych z zatrudnianiem i zwalnianiem pracowników,
• prowadzenie akt osobowych,
• nadzór nad przestrzeganiem przez pracowników Regulaminu Pracy,
• zgłaszanie pracowników (oraz innych osób na podstawie odrębnych przepisów) do ubezpieczenia społecznego,
• wydawanie zaświadczeń pracownikom oraz wykonywanie innych czynności dotyczących spraw pracowniczych, na podstawie powszechnie obowiązujących przepisów prawa, zarządzeń i poleceń Dyrektora Instytutu;
- Planowanie i realizowanie gospodarki Zakładowym Funduszem Świadczeń Socjalnych we współpracy z zakładowymi organizacjami związkowymi;
- Współpraca z Inspekcją Pracy;
- Współpraca z ZUS w zakresie emerytur /rent pracowniczych;
- Współpraca z Urzędami Pracy w zakresie staży dla osób bezrobotnych, rekrutacji pracowników;
- Sporządzanie sprawozdawczości w zakresie zatrudnienia - zgodnie z wytycznymi GUS;
- Prowadzenie spraw związanych ze stażami i praktykami zawodowymi studentów wyższych uczelni;
- Współpraca z Pełnomocnikiem ds. Ochrony Informacji Niejawnych w zakresie reklamowania na wniosek pracowników Instytutu od obowiązku pełnienia czynnej służby wojskowej w razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny;
- Współpraca ze Specjalistą ds. Bezpieczeństwa i Higieny Pracy w zakresie badań wstępnych, kontrolnych i okresowych;
- Współpraca z jednostkami organizacyjnymi w zakresie realizacji prac w DS.
5) Dział Zamówień Publicznych (DZ)
- Przygotowywanie planów zamówień publicznych i nadzór nad ich realizacją;
- Przygotowywanie regulaminów, procedur i projektów zarządzeń dot. zamówień publicznych;
- Weryfikacja wniosków komórek organizacyjnych dot. zamówień publicznych, w szczególności opisów przedmiotu zamówienia (OPZ) i określanie odpowiednich trybów postępowań;
- Przygotowywanie dokumentacji dot. zamówień publicznych na potrzeby komórek organizacyjnych, w szczególności treści zapytań ofertowych, specyfikacji warunków zamówienia i wzorów umów;
- Przeprowadzanie postępowań o udzielanie zamówień publicznych na dostawy, usługi oraz roboty budowlane;
- Przygotowywanie, prowadzenie i przechowywanie dokumentacji postępowań o udzielenie zamówienia publicznego zgodnie z ustawą Prawo zamówień publicznych i regulaminem udzielania zamówień publicznych;
- Nadzór nad prawidłową pracą komisji przetargowych w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego;
- Kontrola merytoryczna dokumentów finansowych potwierdzających wydatkowanie środków finansowych Instytutu zgodnie z wymogami prawa zamówień publicznych oraz wewnętrznymi przepisami;
- Przygotowywanie dokumentacji oraz opracowywanie projektów ew. wyjaśnień na potrzeby postępowań kontrolnych z zakresu realizacji ustawy Prawo zamówień publicznych, przeprowadzanych przez zewnętrzne i wewnętrzne organy kontroli, dotyczące realizowanych postępowań;
- Prowadzenie sprawozdawczości związanej z zamówieniami publicznymi;
- Udzielanie informacji publicznej związanej z zamówieniami publicznymi.
6) Dział Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (GR)
- Współpracy z Krajową Grupą Spożywczą, Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz spółkami Skarbu Państwa w zakresie wdrażania technologii, wynalazków, produktów i usług;
- Identyfikacja potrzeb podmiotów gospodarczych podległych i nadzorowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Ministerstwo Aktywów Państwowych w zakresie działalności badawczo – rozwojowej;
- Realizacja prac w zakresie wytwarzania surowców farmaceutycznych;
- Nadzór nad zakładami i jednostkami organizacyjnymi prowadzącymi działalności o której mowa w art. 49a ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz. U. 2005 Nr 179 poz. 1485);
- Wdrażanie i nadzór nad systemem Dobrej Praktyki Uprawy i Zbioru oraz Dobrej Praktyki Wytwarzania;
- Bieżąca współpraca z organizacjami pozarządowymi;
- Współpraca z zakładami merytorycznymi Instytutu.
Pracownicy zatrudnieni na samodzielnych stanowiskach podlegający bezpośrednio Dyrektorowi Instytutu są odpowiedzialni wobec Dyrektora Instytutu, w szczególności za:
1) Stanowisko ds. Jakości (KJ)
- Koordynacja prac związanych z opracowywaniem planów, sprawozdań oraz ankiet w zakresie informacji dot. akredytowanej działalności określonej w zakresach akredytacji funkcjonujących w Instytucie (Nr AB 212, Nr AB 452, Nr AB 553, Nr AB 803);
- Koordynacja działań związanych z określeniem danych dot. opłat za udział w krajowym systemie akredytacji oraz przekazywanie stosownych dokumentów do Polskiego Centrum Akredytacji;
- Wdrażanie, utrzymywanie i doskonalenie systemu zarządzania w jednostkach organizacyjnych objętych Certyfikatem Akredytacji Nr AB 452;
- Zarządzanie dokumentacją systemu zarządzania (Księgą Jakości i Księgą Procedur Ogólnych) opracowaną zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC 17025 i związaną z Certyfikatem Akredytacji Nr AB 452;
- Nadzorowanie dokumentów będących wynikiem realizacji Procedur Ogólnych, m.in. raportów z auditów wewnętrznych, przeglądów zarządzania, protokołów dot. działań korygujących /zapobiegawczych oraz nadzorowania niezgodnych z wymaganiami badań;
- Zarządzanie programem auditów wewnętrznych;
- Współpraca przy organizowaniu przeglądów zarządzania, m.in. przygotowanie programu przeglądu i materiałów roboczych;
- Uruchamianie i nadzorowanie działań korygujących/zapobiegawczych po przeglądach zarządzania, auditach;
- Prowadzenie szkoleń wewnętrznych w zakresie systemu zarządzania;
- Koordynacja prac związanych z opracowywaniem dokumentów wymaganych przez jednostkę nadzorującą działalność laboratoriów akredytowanych;
- Przygotowywanie sprawozdań wymaganych przez PCA;
- Opracowywanie wniosków związanych z utrzymaniem i przedłużeniem akredytacji;
- Analiza zmian w dokumentach wydawanych przez jednostkę akredytującą, a związanych z działaniem laboratoriów badawczych;
- Utrzymywanie kontaktów z jednostką akredytującą laboratoria badawcze;
- Zbieranie informacji dotyczących systemu zarządzania;
- Reprezentowanie IBPRS-PIB w Klubie Polskich Laboratoriów Badawczych „POLLAB” i w Klubie Polskie Forum ISO 9000;
2) Stanowisko ds. Współpracy z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego i Przemysłem (ODR)
- Reprezentowanie Instytutu w sprawach związanych ze współpracą z Krajowym Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego (KOWR) oraz Wojewódzkimi Ośrodkami Doradztwa Rolniczego (ODR);
- Przygotowywanie oferty wdrożeń do praktyki rolniczej;
- Koordynacja współpracy zakładów merytorycznych Instytutu z KOWR i ODR;
- Sporządzanie sprawozdań ze współpracy Instytutu z KOWR i ODR;
- Monitorowanie zmian legislacyjnych, w tym w zakresie bezpieczeństwa żywności wprowadzanej do obrotu w ramach rolniczej sprzedaży detalicznej.
3) Stanowisko ds. Bezpieczeństwa i Higieny Pracy (BHP)
Zadania i uprawnienia służby BHP określone są w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 2 września 1997 r. (Dz. U. nr 109, poz. 704 z poźn. zm.).
Do obowiązków specjalisty BHP należy m. in.:
- przeprowadzanie kontroli warunków pracy, przestrzegania przepisów i zasad BHP;
- udział w ustalaniu okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy oraz zachorowań na choroby zawodowe;
- przeprowadzanie instruktaży ogólnych (w ramach szkolenia wstępnego) oraz organizowanie szkoleń okresowych z zakresu BHP;
- sporządzanie i przedstawianie Dyrektorowi Instytutu raz w roku okresowych analiz stanu BHP, zawierających propozycję przedsięwzięć technologicznych i organizacyjnych mających na celu zapobieganie zagrożeniom życia i zdrowia pracowników oraz poprawę warunków pracy w Instytucie;
- doradztwo w zakresie przepisów i zasad BHP;
- opiniowanie szczegółowych instrukcji dotyczących BHP na stanowiskach pracy;
- udział w dokonywaniu oceny ryzyka zawodowego;
- współpraca z lekarzem sprawującym profilaktyczną opiekę zdrowotną nad pracownikami, a w szczególności przy organizowaniu okresowych badań lekarskich;
- współpraca z inspekcją pracy, laboratoriami dokonującymi pomiarów i badań środowiska pracy, firmami (osobami) sprawującymi nadzór ppoż. w Instytucie;
- prowadzenie rejestrów i kompletowanie dokumentów dotyczących wypadków, chorób zawodowych oraz pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia.
Ponadto:
- przekazywanie odpadów niebezpiecznych związanych z badaniami wykonywanymi w Instytucie do firmy utylizującej,
- współudział w realizacji zadań obronnych, wynikających z Planu Operacyjnego Funkcjonowania Instytutu w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny oraz przedsięwzięć systemu zarządzania kryzysowego.
4) Pełnomocnik ds. Ochrony Informacji Niejawnych (OIN) / Inspektor Ochrony Danych (IOD)
- Zapewnienie ochrony informacji niejawnych, w tym stosowanie środków bezpieczeństwa fizycznego;
- Zapewnienie ochrony systemów teleinformatycznych, w których są przetwarzane informacje niejawne;
- Zarządzanie ryzykiem bezpieczeństwa informacji niejawnych, w szczególności szacowanie ryzyka;
- Kontrola ochrony informacji niejawnych oraz przestrzegania przepisów o ochronie tych informacji, w szczególności okresowa (co najmniej raz na trzy lata) kontrola ewidencji, materiałów i obiegu dokumentów;
- Opracowywanie i aktualizowanie planu ochrony informacji niejawnych Instytucie, w tym w razie wprowadzenia stanu nadzwyczajnego nadzorowanie jego realizacji;
- Opracowanie instrukcji dotyczącej sposobu i trybu przetwarzania informacji niejawnych klauzuli „zastrzeżone” oraz zakres i warunki stosowania środków bezpieczeństwa fizycznego w celu ich ochrony;
- Prowadzenie szkoleń w zakresie ochrony informacji niejawnych;
- Prowadzenie zwykłych postępowań sprawdzających oraz kontrolnych postępowań sprawdzających;
- Współpraca z ABW w zakresie realizacji zadań wynikających z ustawy o ochronie informacji niejawnych;
- Koordynacja i realizacja zadań obronnych w ramach powszechnego obowiązku obrony;
- Opracowywanie i aktualizowanie koncepcji wykonywania zadań obronnych;
- Opracowywanie i aktualizowanie Planu Operacyjnego Funkcjonowania IBPRS-PIB w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i czasie wojny;
- Opracowywanie i aktualizowanie Regulaminu Organizacyjnego IBPRS-PIB w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny;
- Planowanie, organizowanie i prowadzenie szkolenia obronnego dla kierowniczej kadry Instytutu oraz wyznaczonych pracowników w zakresie realizacji zadań obronnych w IBPRS-PIB;
- Udział w reklamowaniu na wniosek pracowników IBPRS-PIB, realizujących zadania obronne w Instytucie;
- Opracowanie i aktualizacja dokumentacji systemu Stałego Dyżuru IBPRS-PIB;
- Nadzór nad realizacją zadań związanych ze sprawami obronnymi i reagowaniem kryzysowym oraz współpraca w tym zakresie z Departamentem Zarządzania Kryzysowego, Spraw Obronnych i Ochrony Informacji Niejawnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Zadania związane z wykonywaniem funkcji Inspektora Ochrony Danych należy realizować przez:
5) Stanowisko ds. komercjalizacji wyników badań oraz zarządzania własnością intelektualną (KI)
- określanie rekomendacji w zakresie formy ochrony własności intelektualnej wytworzonej w efekcie prac Instytutu;
- prowadzenie oceny potencjału komercjalizacyjnego własności intelektualnej;
- rejestrowanie i prowadzenie bieżącej aktualizacji zgłoszeń wyników badań lub prac, zgłoszeń praw oraz udzielonych lub posiadanych praw w zakresie ochrony własności intelektualnej;
- prowadzenie cyklicznej analizy zasadności dalszego utrzymywania w mocy poszczególnych praw i wydaje stosowne rekomendacje w tym zakresie;
- prowadzenie cyklicznej analizy praw niekomercjalizowanych, określając ich potencjał komercjalizacyjny oraz klasyfikując je pod względem tego potencjału;
- analizowanie czystości stosowanych rozwiązań zawartych, w szczególności, w produktach, towarach, usługach i technologiach, przed wprowadzeniem ich do obrotu, przed Komercjalizacją praw oraz w przypadku przeniesienia praw na rzecz Instytutu;
- przeprowadzanie cyklicznych analiz potencjalnych naruszeń praw, podejmowanych na podstawie zgromadzonych informacji lub zgłoszeń pracowników Instytutu;
6) Rzecznik ds. komunikacji medialnej i społecznej (RM)
- monitorowanie informacji publikowanych w mediach, w tym mediach społecznościowych istotnych dla zakresu działalności Instytutu,
- reprezentowanie Instytutu w zakresie komunikacji medialnej i prowadzenie działań medialnych,
- przygotowywanie planów w zakresie komunikacji wyników badań naukowych społeczeństwu, organizowanie konferencji, seminariów i innych wydarzeń medialnych,
- współpraca z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego w zakresie upowszechniania wyników badań.