Jednostki organizacyjne i zakresy ich działania

Jednostki naukowo-badawcze realizują badania naukowe i prace rozwojowe, zgodnie ze światowymi kierunkami postępu techniki i technologii w dziedzinach objętych zakresem działania Instytutu oraz prace usługowe, wynikające z potrzeb przemysłu, a w szczególności:

 

1)    Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności (ZA)

Działalność badawcza obejmuje:

  • rozwój metod analitycznych do oceny jakości i bezpieczeństwa żywności;
  • identyfikację i oznaczanie naturalnych składników oraz zanieczyszczeń chemicznych w produktach rolno-spożywczych;
  • identyfikację i oznaczanie dodatków do żywności, pasz;
  • ocena ryzyka występowania zanieczyszczeń chemicznych w produktach rolno-spożywczych;
  • badania szlaków metabolicznych oraz przemian środowiskowych zanieczyszczeń chemicznych w żywności;
  • badania mechanizmów oraz kinetyki powstawania niepożądanych substancji w trakcie przetwarzania żywności;
  • badania autentyczności (zafałszowań i pochodzenia) produktów rolno-spożywczych;
  • badania substancji kontrolowanych, w tym psychoaktywnych;
  • analiza składu i struktury białek;
  • metabolomika mikrobiomu żywności;
  • analiza wybranych aspektów toksykologicznych związanych z występowaniem zanieczyszczeńw żywności;
  • analiza instrumentalna substancji aromatyzujących obecnych w żywności;

Działalność usługowa obejmuje:

  • wykonywanie analiz i ekspertyz z zakresu jakości produktów rolno-spożywczych dla podmiotów gospodarczych, jednostek naukowych, resortu rolnictwa i sądownictwa;
  • działalność normalizacyjną w zakresie nowelizacji norm przedmiotowych przemysłu owocowo-warzywnego i metodycznych oznaczania zanieczyszczeń w żywności;
  • udział laboratorium w systemie wykrywania skażeń w ramach Krajowego Systemu Wykrywania Skażeń i Alarmowania.

Działalność szkoleniowa obejmuje:

  • szkolenia w zakresie nowoczesnych technik analitycznych stosowanych w analizie zanieczyszczeń w żywności.

2)    Zakład Biotechnologii (ZB)

Działalność badawcza obejmuje:

  • modyfikację genetyczną mikroorganizmów na poziomie inżynierii genetycznej opartej na systemach ekspresyjnych w celu zwiększenia ich aktywności metabolicznej i wydajności w procesach biotechnologicznych;
  • opracowywanie i wdrażanie nowych technik inżynierii genomowej, w tym edycji genomu opartej na CRISPR/Cas umożliwiającej ukierunkowaną i precyzyjną edycję genomu oraz technologii rekombinacji DNA z wykorzystaniem wektorów ekspresyjnych, w celu ich zastosowanie w przemyśle rolno-spożywczym;
  • ocenę efektów ukierunkowanej modyfikacji genetycznej mikroorganizmów przemysłowych, w kontekście ich wykorzystania w procesach biotechnologicznych, w tym zwiększonej produkcji metabolitów, odporności na stres środowiskowy oraz poprawy stabilności genetycznej;
  • identyfikację i funkcjonalną analizę genomu i transkryptomu mikroorganizmów z wykorzystaniem wysokoprzepustowego sekwencjonowania następnej generacji (NGS),
  • opracowanie i wdrażanie technologii wytwarzania rekombinowanych enzymów w układzie bakteryjnym o wysokiej wartości przemysłowej i biotechnologicznej;
  • badania w zakresie proteomiki i funkcji metabolicznych mikroorganizmów przemysłowych;
  • wdrażanie i opracowanie nowych metod analitycznych, w tym narzędzi biologii molekularnej i hodowli komórkowych in vitro;
  • Identyfikacja molekularnych mechanizmów odpowiedzi mikrobioty jelitowej na czynniki środowiskowe, takie jak dieta i chemiczne zanieczyszczenia żywności, oraz analiza ich korelacji z ryzykiem rozwoju chorób dietozależnych;
  • genomiczną charakterystyka probiotyków następnej generacji (NGP) w tym biologicznych funkcji postbiotyków.

 

Działalność usługowa obejmuje:

  • świadczenie usług analitycznych z zakresu biotechnologii i biologii molekularnej, w tym sekwencjonowania NGS, analizy ekspresji genów oraz profilowania mikrobiologicznego przy użyciu zaawansowanych technik molekularnych.
  • opracowywanie i optymalizacja procesów biotechnologicznych na zlecenie przemysłu, obejmujących produkcję białek rekombinowanych, enzymów oraz innych związków bioaktywnych.
  • wykonywanie badań i ekspertyz dotyczących modyfikacji genetycznych mikroorganizmów do potencjalnych zastosowań przemysłowych;
  • konsultacje eksperckie w zakresie wdrażania nowych technologii biotechnologicznych, edycji genomu oraz zaawansowanych metod inżynierii genetycznej, skierowane do przedsiębiorstw, jednostek naukowych oraz sektora publicznego.

 

Działalność szkoleniowa obejmuje:

- współpraca krajowa z sektorem biotechnologicznym w celu transferu wiedzy i technologii;

  • realizacja programów badawczo-rozwojowych, umożliwiających prowadzenie innowacyjnych badań oraz nawiązywanie współpracy z wiodącymi ośrodkami badawczymi na świecie;
  • organizowanie cyklicznych seminariów naukowych z zakresu najnowszych technik biotechnologicznych i molekularnych;
  • organizowanie specjalistycznych szkoleń i warsztatów dla firm oraz instytucji badawczych, mających na celu podniesienie kompetencji w zakresie nowoczesnych technik biotechnologicznych i molekularnych;
  • organizowanie praktyk zawodowych dla studentów kierunków biologia, biotechnologia, mikrobiologia, technologia żywności i żywienia, dietetyka;

 

 

3)    Zakład Cukrownictwa (ZC)

Działalność badawcza obejmuje:

  • opracowywanie sposobów poprawy efektywności przebiegu procesów jednostkowych produkcji cukru;
  • wprowadzanie do produkcji nowych substancji słodząco-konserwujących;
  • badania autentyczności (zafałszowań i pochodzenia) substancji słodzących;
  • opracowywanie wytycznych technologicznych do przerobu buraka cukrowego w zależności od prognozowanej jakości surowca;
  • opracowywanie wytycznych technologicznych do poprawy jakości fizykochemicznej i mikrobiologicznej cukru oraz minimalizacji strat produkcyjnych;
  • ocenianie aktywności i skuteczności działania środków chemicznych stosowanych w procesie technologicznym produkcji cukru;
  • opracowywanie schematów racjonalnego gospodarowania zasobami świeżej wody w cukrowniach;
  • doskonalenie technologii mechanicznego, chemicznego i biologicznego oczyszczania ścieków cukrowniczych;
  • doskonalenie produkcji wysokoenergetycznego biogazu z odnawialnych źródeł energii;
  • ustalanie zagrożeń wynikających z oddziaływania cukrowni na środowisko naturalne i opracowywanie wytycznych dot. działań proekologicznych zapobiegających tym zagrożeniom;
  • racjonalizowanie gospodarki opadowej w przemyśle spożywczym.

Działalność usługowa obejmuje:

  • wykonywanie prac analitycznych, ocen i ekspertyz z zakresu analityki cukrowniczej, mikrobiologii cukrowniczej, ochrony środowiska naturalnego, gospodarki surowcowej i technologii przetwarzania korzeni buraków cukrowych na cukier.

Działalność szkoleniowa obejmuje:

  • prowadzenie szkoleń dla kadr przemysłu cukrowniczego z zakresu doskonalenia gospodarki surowcowej, optymalizacji technologii przetwarzania korzeni buraków cukrowych na cukier, doskonalenia jakości fizykochemicznej i mikrobiologicznej gotowych produktów oraz obsługi technologicznej i analitycznej biologicznych oczyszczalni ścieków.

 

4)    Zakład Technologii Fermentacji (ZF)

Działalność badawcza obejmuje:

  • opracowywanie nowoczesnych technologii fermentacyjnych, w tym zaawansowanych metod fermentacji precyzyjnej oraz skalowania procesów produkcyjnych;
  • tworzenie, poszerzanie oraz przechowywanie zbiorów szczepów bakterii fermentacji mlekowej i drożdży o znaczeniu aplikacyjnym;
  • wykorzystywanie bioróżnorodności bakterii fermentacji mlekowej do poprawy bezpieczeństwa oraz jakości żywności i pasz oraz ocenę aktywności metabolicznej tych bakterii wraz z określeniem jej genetycznych uwarunkowań;
  • wykorzystywanie drożdży do otrzymywania bioaktywnych preparatów: probiotyków dla zwierząt, wieloskładnikowych kultur starterowych dla piekarstwa, funkcjonalnych dodatków do żywności, dodatków paszowych;
  • wykorzystanie zasobów mikrobiologicznych pochodzących z mikrobiot naturalnych do otrzymywania produktów o cechach funkcjonalnych m.in. piekarskich, owocowo-warzywnych oraz do zastosowania w rolnictwie m.in. do produkcji kiszonek paszowych oraz zagospodarowania surowców dla biogazowni;
  • badania nad opracowywaniem ekologicznych metod produkcji żywności i pasz;
  • opracowywanie nowych napojów spirytusowych i wyrobów winiarskich z wykorzystaniem krajowych owoców, a w szczególności winogron, ziół i innych dodatków naturalnych;
  • ocenę stanu zagrożenia środowiska wraz z opracowaniem wytycznych ograniczających to zagrożenie przez przemysł fermentacyjny;
  • ocenę metod detekcji i identyfikacji modyfikacji genetycznych (GMO) w surowcach, paszach i produktach spożywczych;
  • analizę komponentów smakowo-zapachowych napojów alkoholowych.

Ekspertyzy i usługi analityczne:

  • ocena jakości destylatów rolniczych, napojów spirytusowych i win na podstawie badań organoleptycznych, fizykochemicznych i chromatograficznych;
  • kontrola czystości mikrobiologicznej kultur drobnoustrojów oraz surowców, materiałów pomocniczych i produktów przemysłu fermentacyjnego;
  • wykrywanie i oznaczanie drobnoustrojów w surowcach, materiałach pomocniczych oraz
    w produktach przemysłu fermentacyjnego;
  • analizy organoleptyczne, fizykochemiczne i chemiczne surowców, półproduktów i produktów przemysłu drożdżowego, gorzelniczego i spirytusowego;
  • ocena fizykochemiczna i mikrobiologiczna kiszonych pasz.

 

5)    Zakład Technologii Gorzelnictwa i Odnawialnych Źródeł Energii (ZG)

Działalność badawcza obejmuje:

  • badania nad poprawą efektywności procesów jednostkowych w technologii gorzelnictwa rolniczego;
  • przechowywanie i kontrolę stabilności cech biotechnologicznych oraz wdrażanie nowych ras drożdży gorzelniczych;
  • badania aktywności preparatów enzymatycznych pochodzenia mikrobiologicznego, stosowanych w procesie technologicznym fermentacji alkoholowej;
  • dobór i ocenę nowych surowców gorzelniczych;
  • opracowywanie technologii przetwarzania nietypowych surowców gorzelniczych na spirytus;
  • badania nad zagospodarowaniem wywarów gorzelniczych na cele paszowe i nawozowe;
  • badania nad zawartością niepożądanych zanieczyszczeń w spirytusach i sposobami ich ograniczania;
  • badania nad wykorzystaniem wywaru gorzelniczego do produkcji biogazu.

Działalność usługowa obejmuje:

  • doradztwo w zakresie wdrażania energooszczędnej technologii produkcji spirytusu obejmujące proces zacierania i destylacji (izolacje cieplne parników, aparatów odpędowych);
  • kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesu technologicznego w gorzelniach rolniczych;
  • adaptację do przemysłowej praktyki gorzelniczej nowoczesnych, zgodnych z międzynarodowymi trendami metod analitycznych.
  • wykonywanie analiz i ekspertyz surowców gorzelniczych, wywarów, spirytusu, pasz.

Działalność szkoleniowa obejmuje:

  • kursy dla kierowników gorzelni rolniczych w systemie zaocznym (zakończone egzaminem);
  • stacjonarne kursy „Aparatowy - Zacierowy” dla pracowników gorzelni rolniczych;
  • szkolenia dla analityków laboratoryjnych.

 

6) Zakład Jakości Żywności (ZJ)

Działalność badawcza obejmuje:

  • prowadzenie badań, pozwalających ocenić bezpieczeństwo zdrowotne i jakość surowców i produktów spożywczych, pod kątem zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska, oraz powstałych podczas procesu produkcji i dystrybucji;
  • opracowanie nowatorskich metod instrumentalnych, pozwalających oznaczyć dozwolone substancje dodatkowe, stosowane w produkcji środków spożywczych oraz ich zanieczyszczenia;
  • opracowanie metod oceny sensorycznej żywności konwencjonalnej i tradycyjnej, z uwzględnieniem odpowiednich wyróżników jakości;
  • badania biofilmu bakteryjnego, charakterystyka jego składników, poszukiwanie metod usuwania i zapobieganie jego tworzenia w środowisku produkcji żywności;
  • opracowanie matematycznych modeli wzrostu drobnoustrojów w żywności;
  • poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań w technologii produkcji pożywek mikrobiologicznych;
  • opracowanie nowatorskich metod dezynfekcji dla przemysłu rolno-spożywczego;
  • badanie aktywności biochemicznej flory bakteryjnej izolowanej z produktów pochodzenia zwierzęcego;
  • identyfikacja i charakterystyka mikroflory psychrofilnej, występującej w żywności.

Działalność usługowa obejmuje:

  • prowadzenie badań z zakresu oceny jakości oraz bezpieczeństwa zdrowotnego artykułów rolno-spożywczych, surowców, półproduktów, dodatków do żywności, wody do spożycia przez ludzi i opakowań, z wykorzystaniem akredytowanych metod mikrobiologicznych, fizykochemicznych, instrumentalnych oraz analizy sensorycznej;
  • prowadzenie badań mikrobiologicznych, fizykochemicznych i sensorycznych, mających na celu ustalenie okresów trwałości artykułów rolno-spożywczych, m. in. napojów bezalkoholowych, produktów garmażeryjnych, przetworów owocowo-warzywnych, mięsnych, wyrobów cukierniczych i innych;
  • pobieranie próbek wody do spożycia przez ludzi;
  • konsultacje dla producentów sektora rolno-spożywczego dotyczące systemów zapewnienia bezpieczeństwa i jakości w przemyśle spożywczym;
  • monitoring czystości mikrobiologicznej środowiska produkcji;
  • badania aktywności antybakteryjnej środków dezynfekcyjnych i antyseptycznych oraz nanomateriałów;
  • ekspertyzy dotyczące jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Działalność szkoleniowa obejmuje:

  • prowadzenie szkoleń wg norm ISO z zakresu zasad obiektywizacji i oceny sensorycznej żywności, organizowanych dla pracowników laboratoriów badawczych i przyzakładowych firm produkcyjnych, działających w sektorze rolno-spożywczym;
  • prowadzenie wykładów i warsztatów analitycznych z zakresu technik stosowanych w analizie żywności;
  • organizowanie i prowadzenie szkoleń dotyczących zagadnień bezpieczeństwa i jakości żywności, przepisów prawa żywnościowego oraz systemów zapewnienia higieny i bezpieczeństwa produkcji;
  • organizowanie staży i praktyk dla absolwentów i studentów uczelni wyższych, szkoleń dla uczniów szkół rolniczych oraz konsultacje dla kadry pedagogicznej z zakresu działalności Zakładu Jakości Żywności.

Inne:

  • współorganizowanie i udział w komisjach konkursowych, podczas targów oraz konkursów promujących żywność tradycyjną i ekologiczną.

 

7)    Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych (ZK)

Działalność badawcza obejmuje:

  • opracowywanie nowych i modyfikacja istniejących procesów technologicznych otrzymywania koncentratów spożywczych, w tym koncentratów spożywczych o wysokiej wartości żywieniowej i użytkowej, przeznaczonej do szybkiego przyrządzania;
  • opracowywanie i doskonalenie technologii i techniki produkcji żywności specjalnego przeznaczenia (żywność funkcjonalna i dietetyczna);
  • opracowywanie metod preparowania surowców przeznaczonych do wytwarzania koncentratów;
  • opracowywanie nowych i zmodyfikowanych technologii uszlachetniania używek (kawy, herbaty, kakao);
  • prowadzenie prac w zakresie zastosowania nowych opakowań i technik pakowania, ze szczególnym uwzględnieniem opakowań giętkich;
  • opracowywanie i doskonalenie metod analitycznych w zakresie kontroli jakości surowców, wyrobów i procesów technologicznych oraz wykrywania zafałszowań koncentratów spożywczych oraz produktów skrobiowych i ziemniaczanych;
  • opracowywanie nowych i doskonalenie istniejących procesów technologicznych fizykochemicznej modyfikacji skrobi oraz hydrolizatów skrobiowych (w tym o właściwościach prebiotycznych) oraz nowych kierunków aplikacji uzyskanych produktów;
  • opracowywanie i doskonalenie technologii wytwarzania przekąsek ziemniaczanych;
  • prowadzenie prac związanych z inżynieryjnym doskonaleniem opracowywanych technologii, w tym prace konstrukcyjne, z uwzględnieniem urządzeń do wymiany ciepła mediów technologicznie uciążliwych (zawiesiny, pasty).

Działalność usługowa obejmuje:

  • prowadzenie prac w zakresie przechowalnictwa szczególnie koncentratów spożywczych oraz produktów skrobiowych i ziemniaczanych – określanie terminów przydatności do spożycia metodami magazynowymi i przyspieszonymi;
  • wykonywanie analiz fizykochemicznych i sensorycznych głównie na rzecz przemysłu koncentratów spożywczych oraz skrobiowo-ziemniaczanego;
  • wykonywanie dekontaminacji przypraw i innych surowców roślinnych;
  • prowadzenie produkcji doświadczalnej związanej z ekstrakcją, ekstruzją suszeniem, aglomeracją itp. z przeznaczeniem na rynek oraz w ramach kooperacji;
  • gromadzenie, przetwarzanie i udostępnianie informacji oraz opracowywanie dokumentów normalizacyjnych z zakresu koncentratów spożywczych i produktów skrobiowych.

 

8)    Zakład Mikrobiologii (ZM)

Działalność badawcza obejmuje:

  • opracowywanie i doskonalenie nowych metod analitycznych, w tym biologii molekularnej, stosowanych w badaniach jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów spożywczych oraz do identyfikacji i charakterystyki mikroorganizmów;
  • badanie bioróżnorodności mikroorganizmów istotnych w przemyśle spożywczym za pomocą metod molekularnych;
  • badania genomiki i proteomiki drobnoustrojów w odpowiedzi na stresy występujące w procesach technologicznych;
  • badania skuteczności nowych, alternatywnych metod utrwalania żywności, w tym: inaktywacji drobnoustrojów, uszkodzeń subletalnych komórek oraz przeżywalności i regeneracji drobnoustrojów w żywności podczas jej przechowywania po utrwalaniu;
  • opracowywanie i doskonalenie metod dezynfekcji surowców dla przemysłu rolno – spożywczego;
  • badania wykorzystania bakteriofagów jako nie chemicznych, ekologicznych środków ochrony żywności;
  • badania występowania oraz wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów w środowisku i na poszczególnych etapach procesu produkcyjnego;
  • badania nad modyfikacją genetyczną drobnoustrojów na potrzeby wykorzystania w procesach biotechnologicznych;
  • badania nad przechowywaniem mikroorganizmów w prowadzonej zgodnie z zasadami zalecanymi przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) i Światowej Federacji Kolekcji Drobnoustrojów (WFFC) kolekcji kultur, w tym:
  • izolację, identyfikację, gromadzenie i przechowywanie bakterii, drożdży i grzybów strzępkowych;
  • opracowywanie i doskonalenie metod długoterminowego przechowywania drobnoustrojów.

 

Działalność usługowa obejmuje:

  • badanie jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego surowców, półproduktów i produktów spożywczych;
  • identyfikacja drobnoustrojów występujących w żywności, w środowisku jej produkcji i dystrybucji;
  • udział Laboratorium w systemie wykrywania skażeń w ramach Krajowego Systemu Wykrywania Skażeń i Alarmowania;
  • opinie dotyczące jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów spożywczych;
  • konsultacje i rozwiązywanie problemów mikrobiologicznych występujących w zakładach produkcyjnych sektora rolno-spożywczego;
  • przyjmowanie mikroorganizmów do depozytu patentowego w Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych posiadającej status Krajowego i Międzynarodowego Organu Depozytowego (współpraca z Urzędem Patentowym w zakresie patentowania szczepów);
  • przyjmowanie mikroorganizmów do depozytu w domenie publicznej;
  • dostarczanie produkcyjnych szczepów drobnoustrojów z Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych zakładom przemysłu spożywczego oraz udostępnienie mikroorganizmów uczelniom i instytutom badawczym;
  • liofilizację mikroorganizmów oraz przechowywanie mikroorganizmów w ciekłym azocie;
  • wytwarzanie i sprzedaż suszonych aktywnych preparatów drożdży winiarskich i miodowych.

Działalność szkoleniowa obejmuje:

  • prowadzenie szkoleń w formie wykładów dotyczących bezpieczeństwa i jakości żywności oraz warsztatów z zakresu technik analitycznych stosowanych w analizie mikrobiologicznej żywności;
  • organizowanie praktyk dla studentów kierunków biologia, biotechnologia, technologia żywności;
  • współpraca z uczelniami wyższymi w zakresie prowadzenia prac magisterskich dla studentów kierunków biologia, biotechnologia, technologia żywności;
  • rozwój kadry naukowej poprzez zdobywanie stopni i tytułów naukowych, oraz popularyzacja wiedzy poprzez prezentowanie uzyskiwanych wyników badań na konferencjach i ich publikowanie w czasopismach naukowych i branżowych;
  • współpraca z wiodącymi firmami produkującymi pożywki i sprzęt do badań mikrobiologicznych w zakresie oceny produktów i działalności szkoleniowej.

 

9) Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu (ZMT)

Działalność badawcza obejmuje:

  • opracowywanie metod oceny i klasyfikacji jakościowej zwierząt rzeźnych i mięsa oraz innych surowców pochodzenia zwierzęcego;
  • badanie wpływu czynników przyżyciowych i poubojowych na wartość rzeźną żywca, przebieg procesów biochemicznych w tkankach oraz przydatność technologiczną mięsa;
  • doskonalenie procesów technologicznych i techniki produkcji rzeźnianej, uboju, wychładzania, przechowywania i rozbioru tusz, wykrawania elementów do przetwórstwa i na mięso kulinarne oraz jego przechowywania i transportu;
  • doskonalenie procesów technologicznych i technik wytwarzania produktów mięsnych, ze szczególnym uwzględnieniem poprawy ich jakości żywieniowej i bezpieczeństwa;
  • badanie wpływu wybranych szczepów drobnoustrojów na przemiany zachodzące w tkance mięśniowej i tłuszczowej, kształtujące pożądane cechy jakościowe i bezpieczeństwo zdrowotne produktów mięsnych;
  • badanie źródeł i mechanizmu powstawania i zanikania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w mięsie i produktach w aspekcie świadomego sterowania jakością przetworów mięsnych;
  • ocena jakości i przydatności technologicznej surowców mięsnych i nie mięsnych, dozwolonych dodatków do żywności, przypraw, środków aromatyzujących i materiałów pomocniczych stosowanych w przetwórstwie mięsa z uwzględnieniem ich walorów funkcjonalnych i obowiązujących przepisów prawnych;
  • badania jakości oleju rzepakowego i innych tłuszczów pod względem żywieniowym i funkcjonalnym;
  • opracowywanie nowych i doskonalenie istniejących technologii przetwórstwa i przechowalnictwa tłuszczów oraz projektowanie i wdrażanie wyrobów tłuszczowych;
  • badania mikrobiologiczne, chemiczne, fizykochemiczne i sensoryczne surowców, półproduktów i produktów w aspekcie bezpieczeństwa i zdrowotności oraz jakości handlowej żywności w zakresie właściwym dla żywności pochodzenia zwierzęcego i zawierające tłuszcze roślinne;
  • opracowywanie, doskonalenie i wdrażanie metod badań chemicznych, fizykochemicznych, mikrobiologicznych i sensorycznych surowców, półproduktów, produktów oraz opakowań i materiałów pomocniczych stosowanych w przemysłach mięsnym i olejarskim;
  • prowadzenie badań w zakresie rozwoju produktów alternatywnych (zastępczych) do białek pochodzenia zwierzęcego, w szczególności tkanek mięsnych i tłuszczów zwierzęcych.

Działalność usługowa obejmuje:

  • wykonywanie badań fizykochemicznych, analiz chemicznych i sensorycznych surowców rzeźnych oraz produktów spożywczych wytwarzanych z udziałem surowców pochodzenia zwierzęcego lub tłuszczów roślinnych;
  • opracowywanie i monitorowanie systemów badania jakości mięsa i przetworów w nowoczesnych kanałach dystrybucji;
  • badanie zafałszowań produktów spożywczych wytwarzanych z udziałem surowców pochodzenia zwierzęcego lub tłuszczów roślinnych;
  • opracowywanie technologii produkcji kiełbas drobno, średnio i grubo rozdrobnionych wędzonych i parzonych o różnym składzie recepturowym, w tym z uwzględnieniem ich jakości żywieniowej;
  • opracowywanie technologii produkcji wędzonek parzonych i wędzonych o zadanej wydajności i jakości sensorycznej;
  • opracowywanie technologii produkcji produktów podrobowych.

Działalność szkoleniowa obejmuje:

  • organizowanie szkoleń pracowników przetwórstwa mięsnego, tłuszczowego i instytucji nadzoru nad żywnością;
  • organizowanie konferencji i seminariów naukowych oraz narad, konsultacji i konkursów jakości produktów dla przetwórstwa mięsnego i tłuszczowego.

 

10)    Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych (ZO)

Działalność badawcza obejmuje:

  • opracowywanie technologii przetworów owocowych i warzywnych o właściwościach prozdrowotnych i specjalnego żywieniowego przeznaczenia, tzw. żywności funkcjonalnej, również z zastosowaniem procesów biotechnologicznych;
  • badanie możliwości zastosowania nowych oraz doskonalenie istniejących technik i technologii przetwarzania i utrwalania produktów owocowych i warzywnych;
  • opracowywanie technologii produktów owocowych i warzywnych z wykorzystaniem mniej znanych, regionalnych i/lub ekologicznych surowców o wysokim potencjale prozdrowotnym;
  • opracowywanie technologii produkcji fermentowanych napojów zbożowych i owocowo-zbożowych;
  • ustalanie kryteriów oceny jakości fizykochemicznej i sensorycznej oraz opracowywanie i adaptacja nowych metod analitycznych badania surowców, półproduktów i produktów przemysłu owocowo-warzywnego, słodowniczego i piwowarskiego;
  • ocenę przydatności do produkcji nowych rodów i odmian jęczmienia browarnego oraz chmielu, proponowanych do uprawy w Polsce;
  • doskonalenie technologii produkcji słodu, produktów chmielowych i piwa;
  • opracowanie technologii i techniki zagospodarowywania odpadów produkcyjnych przemysłu słodowniczego i piwowarskiego.

Działalność usługowa obejmuje:

  • badanie jakości surowców, półproduktów i produktów przemysłu owocowo-warzywnego, słodowniczego i piwowarskiego, przy wykorzystaniu metod chemicznych, fizykochemicznych, enzymatycznych, sensorycznych i instrumentalnych;
  • badanie wartości odżywczej i energetycznej surowców i produktów rolno-spożywczych;
  • ekspertyzy w zakresie badania autentyczności soków, soków zagęszczonych, nektarów, napojów i przecierów owocowych;
  • kontrolę procesów cieplnego utrwalania produktów spożywczych;
  • prowadzenie wybranych procesów technologicznych z zakresu przetwórstwa owocowo-warzywnego i słodownictwa w skali mikrotechnicznej;
  • udział w pracach normalizacyjnych Polskiego Komitetu Normalizacyjnego w zakresie przetworów owocowych i warzywnych i mikrobiologii żywności;
  • udział laboratorium w systemie wykrywania skażeń w ramach Krajowego Systemu Wykrywania Skażeń i Alarmowania.

 

Działalność szkoleniowa obejmuje:

  • szkolenia w zakresie fizykochemicznych metod analitycznych w obszarze działalności prowadzonej przez Zakład.

 

11)  Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa (ZT)

Działalność badawcza obejmuje:

  • badania z zakresu technologii i techniki produkcji wyrobów utrwalanych przez mrożenie, chłodzenie, pakowanie próżniowe lub w atmosferze ochronnej (wyrobów kulinarnych, owoców, warzyw, mięsa, lodów, deserów mrożonych, pieczywa, ciast, itp.);
  • badania z zakresu poprawy jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego surowców i półproduktów oraz mrożonych i chłodzonych produktów spożywczych;
  • badania związane z wykorzystaniem enzymów w technologiach żywności;
  • optymalizację chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania produktów spożywczych;
  • określenie przydatności technologicznej nowych surowców i substancji dodatkowych w produkcji mrożonych i schłodzonych produktów żywnościowych oraz lodów i deserów mrożonych;
  • badania z zakresu chłodnictwa i ochrony środowiska;
  • badania w zakresie ograniczenia emisji gazów cieplarnianych, racjonalnego wykorzystania zasobów naturalnych oraz nowych rozwiązań unieszkodliwiania zanieczyszczeń środowiska;
  • badania w zakresie wyznaczania śladu węglowego i śladu wodnego w przemyśle rolno-spożywczym;
  • badania w zakresie oznaczania i monitorowania czynników chłodniczych będących gazami cieplarnianymi;
  • badania związane z wymianą i stosowaniem ekologicznych czynników chłodniczych w przemyśle rolno-spożywczym.

Działalność usługowa obejmuje:

  • ustalanie okresów przechowywania wyrobów mrożonych i chłodzonych w oparciu o zmiany fizykochemiczne, mikrobiologiczne, teksturometryczne/reologiczne i organoleptyczne;
  • opinie, ekspertyzy i konsultacje technologiczne z zakresu produkcji i przechowywania żywności schłodzonej i mrożonej;
  • opracowywanie założeń technicznych, technologicznych i ekonomicznych dla nowych i modernizowanych zakładów produkcyjnych w branży chłodniczej, w zakresie aranżacji pomieszczeń oraz doboru maszyn i urządzeń;
  • projektowanie, wykonanie i wdrażanie specjalistycznych cyfrowych systemów pomiarowo-sterujących do ciągłej kontroli i rejestracji parametrów chłodniczych, m. in. temperatury, wilgotności, stężenia amoniaku i etylenu;
  • nadzór nad wdrożonymi systemami pomiarowo-sterującymi do ciągłej kontroli i rejestracji, zapewniającymi bezpieczeństwo, ochronę środowiska oraz przystosowanie zakładów do obowiązującej legislacji;
  • oznaczanie składu i czystości czynników chłodniczych;
  • oznaczanie składu atmosfery ochronnej;
  • opracowanie bilansów cieplnych dla branży chłodniczo-przechowalniczej przemysłu rolno-spożywczego, m. in. określanie struktury zużycia energii, korelacji między parametrami procesów cieplnych, analiza przenikania ciepła w produktach rolno-spożywczych;
  • projekty, ekspertyzy i konsultacje techniczne w zakresie techniki instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła oraz ochrony środowiska dla branży rolno-spożywczej, podgrzewania gruntu pod komorami mroźni;
  • opiniowanie, konsultacje i doradztwo w zakresie nowotworzonej i aktualnej krajowej i UE legislacji dotyczącej sektora chłodniczego i ochrony środowiska.

Działalność szkoleniowa obejmuje:

  • organizowanie i prowadzenie szkoleń z zakresu tematyki objętej przedmiotem działania Zakładu Technologii i Techniki Chłodnictwa w Łodzi;
  • organizowanie i prowadzenie szkoleń i egzaminów (teoretycznych i praktycznych) dla osób
    z obsługi technicznej urządzeń i instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła;
  • doskonalenie zawodowe kadry naukowej, inżynierów, studentów i uczniów dla branży spożywczej w zakresie technologii, techniki i analizy żywności mrożonej i chłodzonej.

Inne:

  • prowadzenie działalności w zakresie informacji naukowej i technicznej z obszaru technologiczno-technicznego branży chłodniczej, klimatyzacyjnej i pomp ciepła oraz analizy żywności mrożonej i chłodzonej;
  • prowadzenie produkcji oraz działalności handlowej, związanej m. in. z przetwórstwem owoców i warzyw – wyroby mrożone, schłodzone i świeże.

 

12) Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa (ZZ)

Działalność badawcza obejmuje:

  • ocenę przydatności technologicznej ziarna zbóż dla celów optymalnego wykorzystania w przetwórstwie;
  • doskonalenie techniki i technologii przetwórstwa oraz przechowywania i konserwacji ziarna zbóż;
  • doskonalenie technologii i techniki produkcji wyrobów piekarskich i ciastkarskich;
  • opracowywanie nowych i doskonalenie istniejących metod oceny jakości oraz standardów handlowych dla ziarna zbóż i jego przetworów oraz wyrobów piekarskich i ciastkarskich;
  • opracowywanie i wdrażanie programów kalibracyjnych aparatury służącej do oceny jakości ziarna zbóż dla potrzeb jednostek gospodarczych.

Działalność usługowa obejmuje:

  • szkolenia z zakresu standaryzacji jakości zbóż, przetworów zbożowych i piekarskich wraz z zasadami, organizacją i standaryzacją skupu interwencyjnego ziarna zbóż w Unii Europejskiej;
  • opracowywanie zakładowych dokumentów normalizacyjnych;
  • wykonywanie analiz z zakresu jakości surowców, półproduktów i produktów przemysłu zbożowo-piekarskiego dla klientów (wewnętrznych i zewnętrznych);
  • ocenę jakości zbóż i ich przetworów oraz wyrobów piekarskich i ciastkarskich;
  • organizację porównań międzylaboratoryjnych w zakresie oceny jakości ziarna pszenicy i mąki pszennej.

 

13)  Międzyzakładowa Grupa Problemowa ds. Mleczarstwa (GM)

      Działalność badawcza obejmuje:

  • doskonalenie jakości produktów mleczarskich;
  • modyfikacje technologii wyrobów mleczarskich w kierunku otrzymywania produktów funkcjonalnych;
  • opracowywanie kultur starterowych przeznaczonych do krajowego asortymentu produktów;
  • badania nad wykrywaniem zafałszowań w produktach mleczarskich;
  • opracowywanie i doskonalenie metod analizy mikroflory produktów mleczarskich.

 

14) Międzyzakładowa Grupa ds. Prawa Paszowego i Żywnościowego (GP)

      Działalność obejmuje:

  • bieżącą analizę i ewidencjonowanie informacji dot. zmian w prawie paszowym i żywnościowym;
  • analizę wpływu zmian legislacyjnych na sektor rolno-żywnościowy;
  • wskazywanie i identyfikacja nowych kierunków badawczych i zmian w zakresie działalności usługowej instytutu wynikających ze zmian legislacyjnych;
  • koordynacja współpracy instytutu z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA);
  • systematyczna współpraca z instytucjami krajowymi i międzynarodowymi zajmującymi się tematyką prawa paszowego i żywnościowego.

 

Szkoła Doktorska

  • stanowi zorganizowaną formę kształcenia doktorantów, prowadzona jest w trybie studiów stacjonarnych i ma na celu przygotowanie jej uczestników do uzyskania stopnia naukowego doktora;
  • kształcenie doktorantów w Szkole Doktorskiej jest interdyscyplinarne i przygotowuje do uzyskania stopnia naukowego doktora w dziedzinie nauk rolniczych, w następujących dyscyplinach: technologia żywności i żywienia, rolnictwo i ogrodnictwo;
  • Szkoła Doktorska prowadzona jest w oparciu o powszechnie obowiązujące przepisy prawa oraz regulamin szkoły doktorskiej a także umowy o prowadzeniu Szkoły Doktorskiej;
  • Nadzór merytoryczny nad działaniem szkoły doktorskiej sprawuje Rada Szkoły Doktorskiej;
  • Szkołą Doktorską kieruje Dyrektor Szkoły, powołany zgodnie z przepisami regulaminu szkoły doktorskiej oraz umowy o prowadzeniu Szkoły Doktorskiej;
  • Sposób organizacji Szkoły Doktorskiej, zakres kompetencji oraz odpowiedzialności dyrektora Szkoły Doktorskiej określają regulamin szkoły doktorskiej a także umowy o prowadzeniu Szkoły Doktorskiej.

 

Jednostki naukowo-badawcze współuczestniczą w realizacji zadań obronnych, wynikających z „Planu Operacyjnego Funkcjonowania Instytutu w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny” oraz przedsięwzięć systemu zarządzania kryzysowego.

 

Działy pomocnicze współpracują z jednostkami naukowo-badawczymi przy realizacji badań naukowych i prac rozwojowych, prowadzonych w ramach tematów statutowych, projektów krajowych i międzynarodowych, prac usługowych, szkoleniowych i innych, a w szczególności:

 

1) Dział Administracyjno-Techniczny (DA)

  • Koordynacja i nadzór merytoryczny nad działaniami administracyjnymi dla wszystkich jednostek organizacyjnych Instytutu;
  • Prowadzenie sekretariatu Dyrektora;
  • Prowadzenie centralnego rejestru umów (CRU);
  • Prowadzenie archiwum akt;
  • Zarządzanie ochroną mienia budynku i terenu Instytutu;
  • Obsługa techniczno-eksploatacyjna infrastruktury budynku;
  • Prowadzenie robót modernizacyjno-remontowych i nadzór nad pracami prowadzonymi
    przez wykonawców zewnętrznych;
  • Współpraca z Urzędem Dozoru Technicznego;
  • Prowadzenie gospodarki transportowej wraz z drobnym zaopatrzeniem;
  • Zarządzanie i wynajem sal konferencyjnych i pokoi gościnnych, wolnych powierzchni biurowych i magazynowych, miejsc parkingowych;
  • Rozliczanie usług telekomunikacyjnych;
  • Tworzenie i przygotowanie warunków organizacyjno-technicznych do planowania i realizacji zadań obronnych oraz warunków niezbędnych do funkcjonowania Systemu Stałego Dyżuru Instytutu i Stanowiska Kierowania Dyrektora Instytutu oraz przedsięwzięć systemu zarządzania kryzysowego;
  • Współpraca z jednostkami organizacyjnymi w zakresie realizacji prac w DA, w tym m.in. wynikających z dokumentacji systemu zarządzania obowiązującej w Instytucie.

 

2) Dział Koordynacji Badań, Informacji Naukowej i Marketingu (DI)

  • Organizowanie działalności naukowej i badawczo-rozwojowej Instytutu, tj. koordynacja badań, planowania, sprawozdawczości i kontroli formalnej wykonania prac (karty tematów, sprawozdania i protokoły odbioru tematów);
  • Zapewnienie Zakładom merytorycznym Instytutu kompleksowego wsparcia w zakresie przygotowania projektów badawczych, inwestycyjnych, szkoleniowych i innych, finansowanych ze źródeł krajowych oraz zagranicznych;
  • Obsługa formalno-finansowa projektów realizowanych w IBPRS-PIB (przy współpracy z Zakładami merytorycznymi i Działem Finansowo-Księgowym);
  • Przygotowanie podstaw i nawiązywanie kontaktów z polskimi i zagranicznymi jednostkami naukowymi;
  • Obsługa formalna współpracy z zagranicą;
  • Opracowywanie rocznego sprawozdania z działalności Instytutu oraz rocznego planu badań naukowych i prac rozwojowych;
  • Przygotowywanie ankiet oraz opracowań dotyczących działalności Instytutu na potrzeby MRiRW, MEiN, RGIB i in.;
  • Opracowywanie wniosków i raportów do MEiN dotyczących m.in. dotacji na utrzymanie potencjału badawczego oraz przyznania środków finansowych na zakup, wytworzenie lub rozbudowę aparatury naukowo-badawczej;
  • Prowadzenie obsługi -formalnej umów w ramach współpracy z przemysłem;
  • Prowadzenie biblioteki naukowej;
  • Tworzenie i utrzymywanie baz danych;
  • Wydawanie czasopisma „ Food Biotechnology and Agricultural Sciences”;
  • Udział w opracowywaniu materiałów informacyjno-reklamowych o Instytucie (graficzne, merytoryczne);
  • Przygotowywanie bibliografii publikacji pracowników naukowych IBPRS-PIB;
  • Kontrola terminowości opłat za zgłoszenia wynalazków i okresy ochronne;
  • Upowszechnianie i promocja osiągnięć naukowych i badawczo-rozwojowych (targi, wystawy itp.) prowadzone we współpracy z kierownikami jednostek organizacyjnych Instytutu;
  • Przygotowywanie planu szkoleń zewnętrznych (krajowych i zagranicznych) i ich obsługa organizacyjno-formalna;
  • Udział w opracowywaniu Zarządzeń Dyrektora oraz prowadzenie ich rejestru;
  • Opracowanie statystyczne wyników badań realizowanych w IBPRS-PIB, współpraca z jednostkami organizacyjnymi prowadzącymi działalność naukowo-badawczą w zakresie analiz statystycznych;
  • Realizacja zadań obronnych, wynikających z Planu Operacyjnego Funkcjonowania Instytutu w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny oraz przedsięwzięć systemu zarządzania kryzysowego;
  • Współpraca z jednostkami organizacyjnymi w zakresie realizacji prac w DI, w tym m.in. wynikających z dokumentacji systemu zarządzania obowiązującej w Instytucie.

 

3) Dział Finansowo-Księgowy (DK)

  • Prowadzenie ksiąg rachunkowych Instytutu zgodnie z ustawa o rachunkowości;
  • Gromadzenie i przechowywanie dowodów księgowych;
  • Dokonywanie kontroli formalno-rachunkowej dowodów księgowych;
  • Fakturowanie sprzedaży towarów i usług;
  • Przyjmowanie gotówki i dokonywanie wypłat gotówkowych (obsługa kasy);
  • Prowadzenie rozliczeń finansowych z tytułu zobowiązań IBPRS-PIB;
  • Sporządzanie rocznych sprawozdań finansowych IBPRS-PIB oraz poddanie ich badaniu przez biegłego;
  • Prowadzenie rozliczeń z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych, Urzędem Skarbowym, Państwowym Funduszem Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych oraz z Urzędem Miasta;
  • Sporządzanie miesięcznych rozliczeń dot. działalności zakładów naukowych innych komórek organizacyjnych oraz dla całego Instytutu;
  • Sporządzanie sprawozdań miesięcznych, kwartalnych, rocznych sprawozdań dla GUS;
  • Prowadzenie ewidencji składników majątku trwałego i obrotowego zgodnie z obowiązującymi przepisami;
  • Organizowanie inwentaryzacji składników majątku Instytutu;
  • Realizacja zadań obronnych, wynikających z Planu Operacyjnego Funkcjonowania Instytutu w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny oraz przedsięwzięć systemu zarządzania kryzysowego;
  • Współpraca z jednostkami organizacyjnymi w zakresie realizacji prac w DK, w tym m.in. wynikających z dokumentacji systemu zarządzania obowiązującej w Instytucie.

 

4) Dział Płac i Spraw Pracowniczych (DS)

  • Naliczanie, sporządzanie list płac i rozliczanie wynagrodzeń osobowych i bezosobowych;
  • Naliczanie i sporządzanie list płac wynikających z innych tytułów prawnych obowiązujących w Instytucie ( fundusz socjalny, ryczałty samochodowe, inne).
  • Weryfikacja i zatwierdzanie miesięcznych zestawień roboczogodzin pracowników poszczególnych zakładów z listami obecności, delegacjami oraz absencjami pod kątem rozliczania realizowanych projektów,
  • Przygotowywanie aneksów do umowy o pracę delegujących pracownika do pracy w projekcie,
  • Przygotowywanie danych kadrowo-płacowych na potrzeby sprawozdawczości dla MRiRW i innych instytucji,
  • Obliczanie zasiłków chorobowych, opiekuńczych , macierzyńskich, wychowawczych, wynagrodzeń za czas niezdolności do pracy oraz prowadzenie ich prawidłowej dokumentacji w tym zakresie
  • Obliczanie i rozliczanie w systemie PŁATNIK składek ZUS za pracowników i pracodawcę oraz składek zdrowotnych od wszystkich wynagrodzeń, do których obowiązują przepisy dotyczące ubezpieczeń społecznych w obowiązujących prawem terminach
  • Prowadzenie rozliczeń pracowników z Urzędem Skarbowym, Państwowym Funduszem Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych i PPK i innych rozliczeń uznaniowych związanych z pracownikami (np. obciążenia komornicze, ubezpieczenia dobrowolne)Na podstawie przekazanych przez zakłady naukowe rozliczeń czasu pracy sporządzanie zestawień stanowiących podstawę do podziału wynagrodzeń na poszczególne tematy-projekty realizowane w zakładach
  • Sporządzanie zaświadczeń o zatrudnieniu i wynagrodzeniu oraz zaświadczeń do celów emerytalnych i rentowych
  • Prowadzenie obsługi spraw osobowych pracowników Instytutu w oparciu o przepisy prawa pracy m.in.:
  • prowadzenie całokształtu spraw formalnych związanych z zatrudnianiem i zwalnianiem pracowników,
  • prowadzenie akt osobowych,
  • nadzór nad przestrzeganiem przez pracowników Regulaminu Pracy,
  • zgłaszanie pracowników (oraz innych osób na podstawie odrębnych przepisów) do ubezpieczenia społecznego,
  • wydawanie zaświadczeń pracownikom oraz wykonywanie innych czynności dotyczących spraw pracowniczych, na podstawie powszechnie obowiązujących przepisów prawa, zarządzeń i poleceń Dyrektora Instytutu;
  • Planowanie i realizowanie gospodarki Zakładowym Funduszem Świadczeń Socjalnych we współpracy z zakładowymi organizacjami związkowymi;
  • Współpraca z Inspekcją Pracy;
  • Współpraca z ZUS w zakresie emerytur /rent pracowniczych;
  • Współpraca z Urzędami Pracy w zakresie staży dla osób bezrobotnych, rekrutacji pracowników;
  • Sporządzanie sprawozdawczości w zakresie zatrudnienia - zgodnie z wytycznymi GUS;
  • Prowadzenie spraw związanych ze stażami i praktykami zawodowymi studentów wyższych uczelni;
  • Współpraca z Pełnomocnikiem ds. Ochrony Informacji Niejawnych w zakresie reklamowania na wniosek pracowników Instytutu od obowiązku pełnienia czynnej służby wojskowej w razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny;
  • Współpraca ze Specjalistą ds. Bezpieczeństwa i Higieny Pracy w zakresie badań wstępnych, kontrolnych i okresowych;
  • Współpraca z jednostkami organizacyjnymi w zakresie realizacji prac w DS, w tym m.in. wynikających z dokumentacji systemu zarządzania obowiązującej w Instytucie.

 

5)  Dział Zamówień Publicznych (DZ)

  • Przygotowywanie planów zamówień publicznych i nadzór nad ich realizacją;
  • Przygotowywanie regulaminów, procedur i projektów zarządzeń dot. zamówień publicznych;
  • Weryfikacja wniosków komórek organizacyjnych dot. zamówień publicznych, w szczególności opisów przedmiotu zamówienia (OPZ) i określanie odpowiednich trybów postępowań;
  • Przygotowywanie dokumentacji dot. zamówień publicznych na potrzeby komórek organizacyjnych, w szczególności treści zapytań ofertowych, specyfikacji warunków zamówienia i wzorów umów;
  • Przeprowadzanie postępowań o udzielanie zamówień publicznych na dostawy, usługi oraz roboty budowlane;
  • Przygotowywanie, prowadzenie i przechowywanie dokumentacji postępowań o udzielenie zamówienia publicznego zgodnie z ustawą Prawo zamówień publicznych i regulaminem udzielania zamówień publicznych;
  • Nadzór nad prawidłową pracą komisji przetargowych w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego;
  • Kontrola merytoryczna dokumentów finansowych potwierdzających wydatkowanie środków finansowych Instytutu zgodnie z wymogami prawa zamówień publicznych oraz wewnętrznymi przepisami;
  • Realizacja zamówień wyłączonych ze stosowania ustawy Prawo zamówień publicznych
  • Prowadzenie dokumentacji zamówień publicznych wyłączonych ze stosowania ustawy Prawo zamówień publicznych;
  • Zaopatrzenie w środki niezbędne do prowadzenia działalności Instytutu;
  • Przygotowywanie dokumentacji oraz opracowywanie projektów ew. wyjaśnień na potrzeby postępowań kontrolnych z zakresu realizacji ustawy Prawo zamówień publicznych, przeprowadzanych przez zewnętrzne i wewnętrzne organy kontroli, dotyczące realizowanych postępowań;
  • Prowadzenie sprawozdawczości związanej z zamówieniami publicznymi;
  • Udzielanie informacji publicznej związanej z zamówieniami publicznymi;
  • Współpraca z jednostkami organizacyjnymi w zakresie realizacji prac w DZ, w tym m.in. wynikających z dokumentacji systemu zarządzania obowiązującej w Instytucie.

 

6) Dział Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (GR)

  • Współpracy z Krajową Grupą Spożywczą, Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz spółkami Skarbu Państwa w zakresie wdrażania technologii, wynalazków, produktów i usług;
  • Identyfikacja potrzeb podmiotów gospodarczych podległych i nadzorowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Ministerstwo Aktywów Państwowych w zakresie działalności badawczo – rozwojowej;
  • Realizacja prac w zakresie wytwarzania surowców farmaceutycznych;
  • Nadzór nad zakładami i jednostkami organizacyjnymi prowadzącymi działalności o której mowa w art. 49a ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz. U. 2005 Nr 179 poz. 1485);
  • Wdrażanie i nadzór nad systemem Dobrej Praktyki Uprawy i Zbioru oraz Dobrej Praktyki Wytwarzania;
  • Bieżąca współpraca z organizacjami pozarządowymi;
  • Współpraca z zakładami merytorycznymi Instytutu.

 

 

Pracownicy zatrudnieni na samodzielnych stanowiskach podlegający bezpośrednio Dyrektorowi Instytutu są odpowiedzialni wobec Dyrektora Instytutu, w szczególności za:

 

Stanowisko ds. Jakości (KJ)

  • Koordynacja prac związanych z opracowywaniem planów, sprawozdań oraz ankiet w zakresie informacji dot. działalności laboratoryjnej spełniającej wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025;
  • Koordynacja działań związanych z określeniem danych dot. opłat za udział w krajowym systemie akredytacji oraz przekazywanie stosownych dokumentów do Polskiego Centrum Akredytacji;
  • Wdrażanie, utrzymywanie i doskonalenie systemu zarządzania w jednostkach organizacyjnych objętych Certyfikatem Akredytacji;
  • Zarządzanie dokumentacją systemu zarządzania (Księgą Jakości i Księgą Procedur Ogólnych) opracowaną zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC 17025;
  • Nadzorowanie dokumentów będących wynikiem realizacji Procedur Ogólnych, m.in. raportów z auditów wewnętrznych, przeglądów zarządzania, protokołów dot. działań korygujących, doskonalących oraz nadzorowania prac niezgodnych z wymaganiami;
  • Zarządzanie programem auditów wewnętrznych;
  • Współpraca przy organizowaniu przeglądów zarządzania, m.in. przygotowanie programu przeglądu i materiałów roboczych;
  • Uruchamianie i nadzorowanie działań korygujących/ doskonalących po przeglądach zarządzania, auditach;
  • Prowadzenie szkoleń wewnętrznych w zakresie systemu zarządzania;
  • Koordynacja prac związanych z opracowywaniem dokumentów wymaganych przez jednostkę nadzorującą działalność laboratoriów akredytowanych;
  • Przygotowywanie sprawozdań wymaganych przez PCA;
  • Opracowywanie wniosków związanych z utrzymaniem i przedłużeniem akredytacji;
  • Analiza zmian w dokumentach wydawanych przez jednostkę akredytującą, a związanych z działaniem laboratoriów badawczych;
  • Utrzymywanie kontaktów z jednostką akredytującą laboratoria badawcze;
  • Reprezentowanie IBPRS-PIB w Klubie Polskich Laboratoriów Badawczych „POLLAB” i w Klubie Polskie Forum ISO 9000;
  • Współudział w realizacji zadań obronnych, wynikających z Planu Operacyjnego Funkcjonowania Instytutu w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny oraz przedsięwzięć systemu zarządzania kryzysowego.

 

Stanowisko ds. Współpracy z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego i Przemysłem (ODR)

  • Reprezentowanie Instytutu w sprawach związanych ze współpracą z Krajowym Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego (KODR) oraz Wojewódzkimi Ośrodkami Doradztwa Rolniczego (ODR);
  • Przygotowywanie oferty wdrożeń do praktyki rolniczej;
  • Koordynacja współpracy zakładów merytorycznych Instytutu z KODR i ODR;
  • Sporządzanie sprawozdań ze współpracy Instytutu z KODR i ODR;
  • Monitorowanie zmian legislacyjnych, w tym w zakresie bezpieczeństwa żywności wprowadzanej do obrotu w ramach rolniczej sprzedaży detalicznej.

 

Stanowisko ds. Bezpieczeństwa i Higieny Pracy (BHP)

Zadania i uprawnienia służby BHP określone są w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 2 września 1997 r. (Dz. U. nr 109, poz. 704 z poźn. zm.).

Do obowiązków specjalisty BHP należy m. in.:

  • przeprowadzanie kontroli warunków pracy, przestrzegania przepisów i zasad BHP;
  • udział w ustalaniu okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy oraz zachorowań na choroby zawodowe;
  • przeprowadzanie instruktaży ogólnych (w ramach szkolenia wstępnego) oraz organizowanie szkoleń okresowych z zakresu BHP;
  • sporządzanie i przedstawianie Dyrektorowi Instytutu raz w roku okresowych analiz stanu BHP, zawierających propozycję przedsięwzięć technologicznych i organizacyjnych mających na celu zapobieganie zagrożeniom życia i zdrowia pracowników oraz poprawę warunków pracy w Instytucie;
  • doradztwo w zakresie przepisów i zasad BHP;
  • opiniowanie szczegółowych instrukcji dotyczących BHP na stanowiskach pracy;
  • udział w dokonywaniu oceny ryzyka zawodowego;
  • współpraca z lekarzem sprawującym profilaktyczną opiekę zdrowotną nad pracownikami, a w szczególności przy organizowaniu okresowych badań lekarskich;
  • współpraca z inspekcją pracy, laboratoriami dokonującymi pomiarów i badań środowiska pracy, firmami (osobami) sprawującymi nadzór ppoż. w Instytucie;
  • prowadzenie rejestrów i kompletowanie dokumentów dotyczących wypadków, chorób zawodowych oraz pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia.

Ponadto:

  • przekazywanie odpadów niebezpiecznych związanych z badaniami wykonywanymi w Instytucie do firmy utylizującej,
  • współudział w realizacji zadań obronnych, wynikających z Planu Operacyjnego Funkcjonowania Instytutu w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny oraz przedsięwzięć systemu zarządzania kryzysowego.

 

Pełnomocnik ds. Ochrony Informacji Niejawnych (OIN) / Inspektor Ochrony Danych (IOD)

  • Zapewnienie ochrony informacji niejawnych, w tym stosowanie środków bezpieczeństwa fizycznego;
  • Zapewnienie ochrony systemów teleinformatycznych, w których są przetwarzane informacje niejawne;
  • Zarządzanie ryzykiem bezpieczeństwa informacji niejawnych, w szczególności szacowanie ryzyka;
  • Kontrola ochrony informacji niejawnych oraz przestrzegania przepisów o ochronie tych informacji, w szczególności okresowa (co najmniej raz na trzy lata) kontrola ewidencji, materiałów i obiegu dokumentów;
  • Opracowywanie i aktualizowanie planu ochrony informacji niejawnych Instytucie, w tym w razie wprowadzenia stanu nadzwyczajnego nadzorowanie jego realizacji;
  • Opracowanie instrukcji dotyczącej sposobu i trybu przetwarzania informacji niejawnych klauzuli „zastrzeżone” oraz zakres i warunki stosowania środków bezpieczeństwa fizycznego w celu ich ochrony;
  • Prowadzenie szkoleń w zakresie ochrony informacji niejawnych;
  • Prowadzenie zwykłych postępowań sprawdzających oraz kontrolnych postępowań sprawdzających;
  • Współpraca z ABW w zakresie realizacji zadań wynikających z ustawy o ochronie informacji niejawnych;
  • Koordynacja i realizacja zadań obronnych w ramach powszechnego obowiązku obrony;
  • Opracowywanie i aktualizowanie koncepcji wykonywania zadań obronnych;
  • Opracowywanie i aktualizowanie Planu Operacyjnego Funkcjonowania IBPRS-PIB w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i czasie wojny;
  • Opracowywanie i aktualizowanie Regulaminu Organizacyjnego IBPRS-PIB w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny;
  • Planowanie, organizowanie i prowadzenie szkolenia obronnego dla kierowniczej kadry Instytutu oraz wyznaczonych pracowników w zakresie realizacji zadań obronnych w IBPRS-PIB;
  • Udział w reklamowaniu na wniosek pracowników IBPRS-PIB, realizujących zadania obronne w Instytucie;
  • Opracowanie i aktualizacja dokumentacji systemu Stałego Dyżuru IBPRS-PIB;
  • Nadzór nad realizacją zadań związanych ze sprawami obronnymi i reagowaniem kryzysowym oraz współpraca w tym zakresie z Departamentem Zarządzania Kryzysowego, Spraw Obronnych i Ochrony Informacji Niejawnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
  • Zadania związane z wykonywaniem funkcji Inspektora Ochrony Danych należy realizować przez:
  • informowanie administratora oraz pracowników, którzy przetwarzają dane osobowe, o obowiązkach spoczywających na nich na mocy przepisów o ochronie danych i doradzanie im w tej sprawie;
  • monitorowanie przestrzegania przepisów o ochronie danych oraz polityki ochrony danych osobowych, w tym podział obowiązków;
  • dokonywanie oceny skutków dla ochrony danych osobowych planowanych operacji przetwarzania dla ochrony danych osobowych, w przypadku, gdy dany rodzaj przetwarzania może powodować wysokie ryzyko naruszenia praw lub wolności osób fizycznych;
  • współpraca z organem nadzorczym;
  • pełnienie funkcji punktu kontaktowego dla organu nadzorczego w kwestiach związanych z przetwarzaniem, w tym z uprzednimi konsultacjami, o których oraz w stosownych przypadkach prowadzenie konsultacji we wszelkich innych sprawach;
  • pełnienie funkcji punktu kontaktowego dla osób, których dane dotyczą w kwestiach związanych z przetwarzaniem ich danych osobowych oraz z wykonywaniem praw im przysługujących;
  • prowadzenie rejestru czynności przetwarzania danych osobowych i opcjonalnie rejestru kategorii czynności przetwarzania danych osobowych w imieniu innego administratora;
  • prowadzenie działań w przypadku incydentu naruszenia ochrony danych osobowych;
  • zgłaszanie naruszenia ochrony danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, nie później niż w terminie 72 godz. po stwierdzeniu naruszenia;
  • analizę sytuacji, okoliczności i przyczyn, które doprowadziły do naruszenia ochrony danych osobowych i przygotowanie zaleceń i rekomendacji dotyczących eliminacji ryzyka ich ponownego wystąpienia;
  • prowadzenie rejestru pracowników upoważnionych do przetwarzania danych osobowych;
  • zapoznanie pracowników przetwarzających dane osobowe z przepisami o ochronie danych osobowych, w tym prowadzenie szkoleń z zakresu ochrony danych osobowych;
  • realizację zasad przetwarzania danych osobowych;
  • przeprowadzanie szacowania ryzyka wdrażanych i wdrożonych procedur, środków bezpieczeństwa, zasobów i procesów przetwarzania danych osobowych.

 

Stanowisko ds. komercjalizacji wyników badań oraz zarządzania własnością intelektualną (KI)

  • określanie rekomendacji w zakresie formy ochrony własności intelektualnej wytworzonej w efekcie prac Instytutu;
  • prowadzenie oceny potencjału komercjalizacyjnego własności intelektualnej;
  • rejestrowanie i prowadzenie bieżącej aktualizacji zgłoszeń wyników badań lub prac, zgłoszeń praw oraz udzielonych lub posiadanych praw w zakresie ochrony własności intelektualnej;
  • prowadzenie cyklicznej analizy zasadności dalszego utrzymywania w mocy poszczególnych praw i wydaje stosowne rekomendacje w tym zakresie;
  • prowadzenie cyklicznej analizy praw niekomercjalizowanych, określając ich potencjał komercjalizacyjny oraz klasyfikując je pod względem tego potencjału;
  • analizowanie czystości stosowanych rozwiązań zawartych, w szczególności, w produktach, towarach, usługach i technologiach, przed wprowadzeniem ich do obrotu, przed Komercjalizacją praw oraz w przypadku przeniesienia praw na rzecz Instytutu;
  • przeprowadzanie cyklicznych analiz potencjalnych naruszeń praw, podejmowanych na podstawie zgromadzonych informacji lub zgłoszeń pracowników Instytutu;

 

Rzecznik ds. komunikacji medialnej i społecznej (RM)

  • monitorowanie informacji publikowanych w mediach, w tym mediach społecznościowych istotnych dla zakresu działalności Instytutu,
  • reprezentowanie Instytutu w zakresie komunikacji medialnej i prowadzenie działań medialnych,
  • przygotowywanie planów w zakresie komunikacji wyników badań naukowych społeczeństwu, organizowanie konferencji, seminariów i innych wydarzeń medialnych,
  • współpraca z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego w zakresie upowszechniania wyników badań.

 

  • Utworzone:
    środa, 23 październik 2013
  • Utworzone przez:
    Marcin Sokołowski
  • Zmodyfikowane:
    czwartek, 27 luty 2025
  • Zmodyfikował(a):
    Marcin Sokołowski
  • Wersja:
    14
  • Liczba wyświetleń:
    11379