Dyrektor (DG)
Zastępca Dyrektora ds. Naukowych (DN)
Zastępca Dyrektora ds. Strategii i Rozwoju (DR)
Zastępca Dyrektora ds. Administracyjno-Technicznych (DT)
Sekretarz Naukowy (SN)
Jednostką organizacyjną realizującą zorganizowaną formę kształcenia doktorantów jest Szkoła Doktorska.
Jednostki organizacyjne prowadzące działalność naukowo-badawczą:
Działy pomocnicze:
Samodzielne Stanowiska:
Dyrektor Instytutu może powołać zakładowe / międzyzakładowe zespoły do realizacji określonych projektów / tematów badawczych / zadań, w drodze odrębnego zarządzenia.
W ramach jednostek organizacyjnych Instytutu działają następujące zespoły badawcze i sekcje wspomagające:
1. Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności (ZA)
2. Zakład Cukrownictwa (ZC)
3. Zakład Technologii Fermentacji (ZF):
- Grupa Problemowa ds. Technologii Biopreparatów Pochodzenia Bakteryjnego (GB)
- Grupa Problemowa ds. Technologii Drożdży i Preparatów Pochodzenia Drożdżowego (GD)
- Grupa Problemowa ds. Technologii Wyrobów Spirytusowych (GS)
4. Zakład Technologii Gorzelnictwa i Odnawialnych Źródeł Energii (ZG):
- Pracownia Analiz Gorzelniczych i Drożdży (PA)
- Pracownia Technologii Spirytusu i OZE (PT)
5. Zakład Jakości Żywności (ZJ):
- Pracownia Mikrobiologii (PM)
- Pracownia Analiz Fizykochemicznych i Sensorycznych (PF)
- Stanowisko ds. Jakości (JZ)
6. Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych (ZK):
- Pracownia Koncentratów Spożywczych (PK)
- Pracownia Technologii Skrobi (PS)
- Grupa Problemowa ds. Badań Sensorycznych (GBS)
- Stacja Doświadczalna (SD)
- Sekcja Administracyjna (SA)
- Stanowisko ds. Jakości (SJ)
7. Zakład Mikrobiologii (ZM):
- Kolekcja Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych (KKP)
- Pracownia Badania Jakości Mikrobiologicznej (PBJM)
- Pracownia Biotechnologii i Inżynierii Molekularnej (PBM)
8. Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu (ZMT):
- Pracownia Przetwórstwa Mięsa (PM)
- Laboratorium Badania Żywności i Środowiska (LB)
- Pracownia Przetwórstwa Tłuszczów (PT)
- Pracownia Badania Surowców i Produkcji Rzeźnianej (PS)
- Międzyzakładowa Pracownia Zamienników Białek Pochodzenia Zwierzęcego (PZB)
- Sekcja Administracyjna (SA)
- Stanowisko ds. Jakości (JM)
9. Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych (ZO):
- Pracownia Badania Jakości Fizykochemicznej i Sensorycznej (PBJFS)
- Pracownia Technologiczna (PT)
- Pracownia Piwa i Słodu (PPS)
10. Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa (ZT):
- Pracownia Chłodnictwa i Ochrony Środowiska (PT)
- Pracownia Technologii i Przechowalnictwa Żywności (PCh)
- Sekcja Techniczna i Produkcji Doświadczalnej (SD)
- Sekcja Administracyjna (SA)