Przedmiot działalności

 

        Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego - Państwowy Instytut Badawczy prowadzi prace naukowe, rozwojowe, wdrożeniowe w zakresie biotechnologii i technologii rolno-spożywczej. Prace te, o ostatecznym aplikacyjnym charakterze, obejmują swym zakresem wiele dyscyplin: mikrobiologię techniczną i mikrobiologię żywności, inżynierię komórkową, inżynierię procesową, chemię i biochemię, technologię żywności oraz żywienie człowieka i dietetykę. Kierunki działalności Instytutu obejmują także wiele branż przemysłu rolno-spożywczego: drożdżownictwo, gorzelnictwo, winiarstwo, octownictwo, browarnictwo, przetwórstwo owoców i warzyw, przetwórstwo i przechowalnictwo zbóż, przetwórstwo ziemniaków i skrobi, piekarskiego i cukierniczego, koncentratów spożywczych, żywności mrożonej i schłodzonej, cukrowniczego, mięsnego i tłuszczowego oraz produkcję mikrobiologicznych preparatów (enzymatycznych, probiotycznych, kultur starterowych i in.).

     Działalność IBPRS-PIB w coraz większym zakresie jest finansowana ze źródeł pozabudżetowych. Misją Instytutu jest kreowanie nowoczesnych, energooszczędnych technologii z zakresu przemysłów fermentacyjnych, przemysłu owocowo-warzywnego, koncentratów spożywczych, zbożowo-młynarskiego, piekarskiego i cukierniczego, cukrowniczego, mięsnego i tłuszczowego a także rozwiązań technicznych i przedsięwzięć służących doskonaleniu jakości żywności w tym również opracowań metod analitycznych. Strategicznym kierunkiem rozwoju Instytutu jest kształtowanie korzystnych relacji: człowiek - przemysł - środowisko.

     Instytut jest jedną z nielicznych placówek naukowo-badawczych w kraju zaopatrujących przemysły fermentacyjne w czyste kultury drobnoustrojów. Dostarcza szczepy mikroorganizmów, o wysokiej wartości użytkowej, dla przemysłów: gorzelniczego, piwowarskiego i winiarskiego. IBPRS-PIB ma status krajowego i międzynarodowego organu depozytowego drobnoustrojów, stanowiących przedmiot zgłoszeń patentowych.

     W ramach swojej działalności IBPRS-PIB podejmuje kompleksowe i interdyscyplinarne zadania oferując przedsiębiorstwom przemysłowym, instytucjom, urzędom administracji państwowej - wyniki prac badawczo-rozwojowych, licencje i „know-how”, ekspertyzy, opinie, recenzje, a także doradztwo, konsultacje i szkolenia.

     Instytut jest organizatorem konferencji oraz seminariów krajowych i międzynarodowych. Pracownicy brali udział w Komisjach Konkursowych konkursów odbywających się w czasie targów oraz XIII edycji konkursu „Polski Producent Żywności 2009”. Prowadzi szeroką działalność dydaktyczną organizując liczne seminaria, kursy i szkolenia. Pracownicy Instytutu prowadzą wykłady, ćwiczenia, seminaria i praktyki dla studentów oraz są promotorami prac magisterskich i doktorskich.

     Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego - Państwowy Instytut Badawczy jest uznaną, przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz inne urzędy administracji państwowej, jednostką uprawnioną do wykonywania badań rozjemczych w zakresie analizy spirytusu i wyrobów spirytusowych. Wykonuje analizy i ekspertyzy na zlecenie Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych, Sądów, Policji, Urzędów Celnych i producentów spirytusu.

     Zakład Technologii Fermentacji IBPRS-PIB jest akredytowanym laboratorium badawczym uprawnionym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi do wydawania świadectw jakości biokomponentów paliw.

     Od 2004 roku działa w IBPRS-PIB (w ZF) laboratorium GMO posiadające wydane przez Ministra Środowiska zezwolenie Nr 3/2004 na zamknięte użycie organizmów zmodyfikowanych genetycznie, w zakresie identyfikacji obecności organizmów genetycznie zmodyfikowanych w paszach i w żywności.

     Instytut jest uprawniony do wykonywania badań urzędowych produktów pochodzenia zwierzęcego (w ZJ) w ramach Inspekcji Weterynaryjnej, zgodnie z Decyzją Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 8 sierpnia 2007r. na podstawie Ustawy o Inspekcji Weterynaryjnej z dnia 29 stycznia 2007 r. (Dz. U. Nr 33 poz.287 z póz. zm.) oraz badań związanych z oceną jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, na mocy Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 maja 2004 r. w sprawie laboratoriów posiadających akredytację, uprawnionych do prowadzenia badań w ramach IJHARS (Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Dz. U. z 2001 r. Nr 5 poz.44 z póz. zm.).

     W Instytucie istnieje Kolekcja Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych, która ma status Międzynarodowego Organu Depozytowego. Kolekcja przyjmuje i przechowuje szczepy – depozyty - podlegające postępowaniu patentowemu. Informacje o liczbie przechowywanych szczepów przesyłane są systematycznie do World Intellectual Property Organization.

     W kolekcji przechowywane są drożdże (piekarskie, gorzelnicze, winiarskie, piwowarskie, paszowe), grzyby strzępkowe (wytwarzające enzymy, kwasy organiczne) i bakterie (fermentacji mlekowej, octowej, dekstranotwórcze). Szczepy te wykorzystywane są przez przemysł oraz inne placówki naukowo-badawcze w kraju i za granicą, a także w pracach realizowanych przez pracowników Instytutu. Kolekcja zarejestrowana jest w World Federation for Culture Collections (IAFB 212), a od 1992 roku jest członkiem European Culture Collections’ Organisation (ECCO).

     Kolekcja IBPRS adaptuje i wprowadza standardy proponowane przez WFCC, uaktualnione dane przesyła do bazy World Data Collecton of Microorganisms.

     IBPRS jest uznanym w kraju i na świecie laboratorium wykonującym szeroki zakres usług analitycznych, związanych z oceną jakości produktów przemysłu rolno-spożywczego. Posiada Certyfikaty Akredytacji Laboratorium Badawczego, wydany przez Polskie Centrum Akredytacji.

    

      Do podstawowej działalności Instytutu według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) należy:

  • 10.11.Z – Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z wyłączeniem mięsa z drobiu;
  • 10.12.Z – Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu;
  • 10.13.Z – Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego;
  • 10.39.Z – Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw;
  • 10.41.Z – Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych;
  • 10.42.Z – Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych;
  • 10.62.Z – Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych;
  • 10.73.Z – Produkcja makaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych;
  • 10.83.Z – Przetwórstwo herbaty i kawy;
  • 10.84.Z – Produkcja przypraw; 
  • 10.91.Z – Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich;
  • 47.99.Z – Pozostała sprzedaż detaliczna prowadzona poza siecią sklepową straganami i targowiskami,
  • 58.11.Z – Wydawanie książek;
  • 58.14.Z – Wydawanie czasopism i pozostałych periodyków;
  • 58.19.Z – Pozostała działalność wydawnicza;
  • 68.20.Z – Wynajem wolnych powierzchni i zarządzanie nieruchomościami własnymi lub dzierżawionymi;
  • 71.12.Z – Działalność w zakresie inżynierii i związane z nią doradztwo techniczne;
  • 71.20.A – Badania i analizy związane z jakością żywności;
  • 71.20.B – Pozostałe badania i analizy techniczne;
  • 72.11.Z –  Badania naukowe i prace rozwojowe w dziedzinie biotechnologii;
  • 72.19.Z – Badania naukowe i prace rozwojowe w dziedzinie pozostałych nauk przyrodniczych i technicznych;
  • 85.59.B – Pozostałe pozaszkolne formy edukacji gdzie indziej niesklasyfikowane;
  • 91.01.A – Działalność bibliotek.

 

      Zakres działania Instytutu:

 

  1. Pozyskiwanie, gromadzenie, identyfikacja, charakterystyka, przechowywanie i doskonalenie szczepów drobnoustrojów przydatnych w procesach biotechnologicznych przemysłu rolno-spożywczego, opracowywanie metod ich oceny i zabezpieczenia właściwości użytkowych.

  2. Prowadzenie badań naukowych i prac rozwojowych z zakresu technologii i techniki oraz analizy surowców i produktów przemysłu rolno-spożywczego.

  3. Upowszechnianie i wdrażanie wyników badań i prac rozwojowych.

  4. Kształcenie doktorantów, prowadzenie postępowań w sprawie nadania stopnia naukowego doktora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.

  5. Badania nad otrzymywaniem nowych produktów spożywczych przez:
  • modyfikacje procesów bioinżynieryjnych,
  • enzymatyczne modyfikacje składników żywności,
  • opracowywanie technologii i techniki otrzymywania i stosowania biopreparatów (w tym pre- i probiotycznych oraz kultur starterowych),
  • opracowywanie technologii i techniki produktów spożywczych specjalnego przeznaczenia (żywność funkcjonalna i dietetyczna),
  • modyfikacje procesów technologicznych wytwarzania koncentratów spożywczych i używek (ekstrakcja, suszenie, prażenie, ekstruzja, aglomeracja).

  1. Badania nad bezodpadowymi technologiami przemysłu rolno-spożywczego oraz ochrona naturalnego środowiska (zmniejszenie zużycia wody, obciążenia ścieków i wydzielania gazów).

  2. Opracowywanie i adaptacja metod analizy żywności dla kontroli surowców, procesów technologicznych i produktów spożywczych (w tym także wykrywania zafałszowań żywności).

  3. Badanie materiałów opakowaniowych, opakowań i technik pakowania dla zapewnienia wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności.

  4. Przechowywanie drobnoustrojów do celów postępowania patentowego.

  5. Prowadzenie szkoleń w zakresie objętym działalnością Instytutu, w tym studiów podyplomowych obejmujących zagadnienia technologii żywności bezpieczeństwa i jakości żywności, przepisów prawa żywnościowego oraz systemów zapewnienia higieny
    i bezpieczeństwa produkcji.

  6. Prowadzenie badań usługowych związanych z analizą surowców, półproduktów, produktów żywnościowych, dodatków do żywności, używek i pasz z zachowaniem zasad systemu zarządzania sformułowanych w dokumentacji systemowej, zgodnej z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC 17025.

  7. Prowadzenie produkcji i usług produkcyjnych (w tym produkcji doświadczalnej, wdrożeniowej i małotonażowej) oraz działalności gospodarczej w dziedzinach objętych zakresem działalności Instytutu.

  8. Działalność wspomagająca badania, a w szczególności:
  • prowadzenie biblioteki naukowej gromadzącej i udostępniającej literaturę fachową z zakresu naukowej działalności Instytutu,
  • prowadzenie działalności w zakresie informacji naukowej, technicznej i prawnej dotyczącej biotechnologii, technologii i analizy żywności,
  • prowadzenie działalności wydawniczej,
  • prace w zakresie tworzenia baz danych z dziedziny technologii żywności i przemysłu spożywczego w oparciu o zbudowany i aktualizowany język informacyjno-wyszukiwawczy,
  • prowadzenie prac normalizacyjnych,
  • doskonalenie zawodowe kadry naukowej, inżynierów, studentów i specjalistów dla przemysłu rolno-spożywczego z zakresu technologii przemysłu rolno-spożywczego oraz analizy żywności oraz tworzenie dobrych warunków pracy w Instytucie włączając odpowiednie zaplecze socjalne,
  • rozwój kadry naukowej w szczególności tworzenie warunków do uzyskiwania stopni i tytułów naukowych,
  • ochrona własności intelektualnej i przemysłowej.

  1. Prace związane z wdrażaniem, utrzymaniem i doskonaleniem systemu zarządzania dotyczącym działalności usługowej – badań laboratoryjnych, zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC 17025.

  2. Wykonywanie zadań obronnych i zarządzania kryzysowego w Instytucie, a w szczególności:
  • przygotowanie Instytutu do wykonywania zadań obronnych w ramach powszechnego obowiązku obrony,
  • planowanie operacyjne,
  • tworzenie warunków do wprowadzenia wyższych stanów gotowości obronnej państwa,
    w tym utworzenie Stałego Dyżuru,
  • przygotowanie elementów systemu kierowania bezpieczeństwem narodowym, w tym utworzenie Stanowiska Kierowania Dyrektora Instytutu,
  • zapewnienie kadrowych zdolności do realizacji zadań obronnych,
  • sporządzanie sprawozdań w formie wyciągu z Narodowego Kwestionariusza Pozamilitarnych Przygotowań Obronnych w zakresie dotyczącym Instytutu w ramach przeglądów obronnych,
  • współuczestnictwo w realizacji Celów Sił Zbrojnych NATO 2013 dla Rzeczypospolitej Polskiej,
  • planowanie i realizacja szkolenia obronnego,
  • realizacja przedsięwzięć i procedur systemu zarządzania kryzysowego.

  1. Doradztwo w zakresie przetwórstwa i przechowalnictwa produktów rolnych:
  • wsparcie dla szkolenia doradców w ODR,
  • wsparcie dla rozwoju lokalnej produkcji bezpiecznej zdrowotnie żywności,
  • szkolenia i pomoc w rozwoju problemów technologicznych lokalnego przetwórstwa i przechowalnictwa żywności,
  • doradztwo w kształtowaniu jakości i wartości zdrowotnej lokalnych produktów żywnościowych.

 

Działalność o charakterze Służb Państwowych

 

  1. Prowadzenie Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych dla potrzeb działalności badawczej i praktyki przemysłowej. Kolekcja pełni również funkcję krajowego (status nadany przez Urząd Patentowy RP) i międzynarodowego organu depozytowego na podstawie Traktatu Budapesztańskiego w sprawie międzynarodowego uznawania depozytu mikroorganizmów dla celów procedury patentowej (status nadany przez World Intellectual Property Organisation).

  2. Opracowywanie i opiniowanie standardów gospodarki żywnościowej i ochrony środowiska oraz produktów, procesów i usług, a także warunków przestrzegania tych standardów w zakresie branż przemysłu rolno-spożywczego objętych działalnością Instytutu.

  3. Monitoring jakości surowców i produktów przemysłu rolno-spożywczego krajowych i importowanych zgodnie z wymaganiami Unii Europejskiej.

  4. Monitoring stanu zagrożenia środowiska naturalnego przez branże przemysłu rolno-spożywczego objęte działalnością Instytutu w odniesieniu do norm Unii Europejskiej.

 

  • Utworzone:
    środa, 23 październik 2013
  • Utworzone przez:
    Marcin Sokołowski
  • Zmodyfikowane:
    piątek, 27 sierpień 2021
  • Zmodyfikował(a):
    Marcin Sokołowski
  • Wersja:
    26
  • Liczba wyświetleń:
    14030