Struktura organizacyjna

Dyrektor (DG)

Zastępca Dyrektora ds. Naukowych (DN)

Zastępca Dyrektora ds. Strategii i Rozwoju (DR)

Zastępca Dyrektora ds. Administracyjno-Technicznych (DT)

Sekretarz Naukowy (SN)

 

Jednostką organizacyjną realizującą zorganizowaną formę kształcenia doktorantów jest Szkoła Doktorska.

Jednostki organizacyjne prowadzące działalność naukowo-badawczą:

  • Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności (ZA)
  • Zakład Biotechnologii (ZB)
  • Zakład Cukrownictwa (ZC)
  • Zakład Technologii Fermentacji (ZF)
  • Zakład Technologii Gorzelnictwa i Odnawialnych Źródeł Energii (ZG)
  • Zakład Jakości Żywności (ZJ)
  • Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych (ZK)
  • Zakład Mikrobiologii (ZM)
  • Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu (ZMT)
  • Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych (ZO)
  • Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa (ZT)
  • Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa (ZZ)
  • Międzyzakładowa Grupa Problemowa ds. Mleczarstwa (GM)
  • Międzyzakładowa Grupa ds. Prawa Paszowego i Żywnościowego (GP)

Działy pomocnicze:

  • Dział Administracyjno-Techniczny (DA)
  • Dział Koordynacji Badań, Informacji Naukowej i Marketingu (DI)
  • Dział Finansowo-Księgowy (DK)
  • Dział Płac i Spraw Pracowniczych (DS)
  • Dział Zamówień Publicznych (ZP)
  • Dział ds. Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (GR)

Samodzielne Stanowiska:

  • Główny Księgowy (GK)
  • Stanowisko ds. Jakości (KJ)
  • Stanowisko ds. Współpracy z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego i Przemysłem (ODR)
  • Stanowisko ds. Bezpieczeństwa i Higieny Pracy (BHP)
  • Pełnomocnik ds. Ochrony Informacji Niejawnych (OIN)

Inspektor Ochrony Danych (IOD)

  • Stanowisko ds. komercjalizacji wyników badań oraz zarządzania własnością intelektualną (KI)
  • Rzecznik ds. komunikacji medialnej i społecznej (RM)

Dyrektor Instytutu może powołać zakładowe / międzyzakładowe zespoły do realizacji określonych projektów / tematów badawczych / zadań, w drodze odrębnego zarządzenia.

 

W ramach jednostek organizacyjnych Instytutu działają następujące zespoły badawcze i sekcje wspomagające:

  1. Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności (ZA)
  2. Zakład Biotechnologii (ZB)
  • Pracownia Inżynierii Genetycznej
  • Pracownia Genomiki Funkcjonalnej
  • Laboratorium Hodowli Komórkowych in vitro
  1. Zakład Cukrownictwa (ZC)
  2. Zakład Technologii Fermentacji (ZF):
  • Grupa Problemowa ds. Technologii Biopreparatów Pochodzenia Bakteryjnego (GB)
  • Grupa Problemowa ds. Technologii Drożdży i Preparatów Pochodzenia Drożdżowego (GD)
  • Grupa Problemowa ds. Technologii Wyrobów Spirytusowych (GS)
  1. Zakład Technologii Gorzelnictwa i Odnawialnych Źródeł Energii (ZG):
  • Pracownia Analiz Gorzelniczych i Drożdży (PA)
  • Pracownia Technologii Spirytusu i OZE (PT)
  1. Zakład Jakości Żywności (ZJ):
  • Pracownia Mikrobiologii (PM)
  • Pracownia Analiz Fizykochemicznych i Sensorycznych (PF)
  • Pracownia Analiz Instrumentalnych (PI)
  • Stanowisko ds. Jakości (JJ)
  1. Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych (ZK):
  • Pracownia Koncentratów Spożywczych (PK)
  • Pracownia Technologii Skrobi (PS)
  • Grupa Problemowa ds. Badań Sensorycznych (GBS)
  • Stacja Doświadczalna (SD)
  • Sekcja Administracyjna (SA)
  • Stanowisko ds. Jakości (JK)
  1. Zakład Mikrobiologii (ZM):
  • Kolekcja Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych (KKP)
  • Pracownia Badania Jakości Mikrobiologicznej (PBJM)
  • Pracownia Biotechnologii i Inżynierii Molekularnej (PBM)
  1. Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu (ZMT):
  • Pracownia Przetwórstwa Mięsa (PM)
  • Pracownia Badania Żywności i Środowiska ( PBŻiŚ)
  • Zespół ds. Analiz Instrumentalnych (ZI)
  • Zespół ds. Analiz Fizykochemicznych (ZCH)
  • Pracownia Przetwórstwa Tłuszczów (PT)
  • Pracownia Badania Surowców i Produkcji Rzeźnianej (PS)
  • Międzyzakładowa Pracownia Zamienników Białek Pochodzenia Zwierzęcego (PZB)
  • Sekcja Administracyjna (SA)
  • Stanowisko ds. Jakości (JMT)
  1. Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych (ZO):
  • Pracownia Badania Jakości Fizykochemicznej i Sensorycznej (PBJFS)
  • Pracownia Technologiczna (PT)
  • Pracownia Piwa i Słodu (PPS)
  1. Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa (ZT):
  • Pracownia Chłodnictwa i Ochrony Środowiska (PT)
  • Pracownia Technologii i Przechowalnictwa Żywności (PCh)
  • Sekcja Techniczna i Produkcji Doświadczalnej (SD)
  • Sekcja Administracyjna (SA)

 

  • Utworzone:
    wtorek, 22 październik 2013
  • Utworzone przez:
    Marcin Sokołowski
  • Zmodyfikowane:
    czwartek, 27 luty 2025
  • Zmodyfikował(a):
    Marcin Sokołowski
  • Wersja:
    38
  • Liczba wyświetleń:
    9901