Biuletyn Informacji Publicznej Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy Przeczytaj artykuł "Komórki organizacyjne i zakresy ich działania" opublikowany w naszym biuletynie. https://bip.ibprs.pl Wed, 13 Aug 2025 21:23:38 +0200 <![CDATA[Komórki organizacyjne i zakresy ich działania]]>
  • Jednostki naukowo-badawcze realizują badania naukowe i prace rozwojowe, zgodnie ze światowymi kierunkami postępu techniki i technologii w dziedzinach objętych zakresem działania Instytutu oraz prace usługowe, wynikające z potrzeb przemysłu, a w szczególności:
    1. Zakład Bezpieczeństwa i Analizy Chemicznej Żywności (ZA)

      Działalność badawcza obejmuje:

      • rozwój metod analitycznych do oceny jakości i bezpieczeństwa żywności;
      • identyfikację i oznaczanie naturalnych składników oraz zanieczyszczeń chemicznych w produktach rolno-spożywczych;
      • identyfikację i oznaczanie dodatków do żywności, pasz;
      • ocena ryzyka występowania zanieczyszczeń chemicznych w produktach rolno-spożywczych;
      • badania szlaków metabolicznych oraz przemian środowiskowych zanieczyszczeń chemicznych w żywności;
      • badania mechanizmów oraz kinetyki powstawania niepożądanych substancji w trakcie przetwarzania żywności;
      • badania autentyczności (zafałszowań i pochodzenia) produktów rolno-spożywczych;
      • badania substancji kontrolowanych, w tym psychoaktywnych;
      • analiza składu i struktury białek;
      • metabolomika mikrobiomu żywności;
      • analiza wybranych aspektów toksykologicznych związanych z występowaniem zanieczyszczeń w żywności;
      • analiza instrumentalna substancji aromatyzujących obecnych w żywności;

      Działalność usługowa obejmuje:

      • wykonywanie analiz i ekspertyz z zakresu jakości produktów rolno-spożywczych dla podmiotów gospodarczych, jednostek naukowych, resortu rolnictwa i sądownictwa;
      • działalność normalizacyjną w zakresie nowelizacji norm przedmiotowych przemysłu owocowowarzywnego i metodycznych oznaczania zanieczyszczeń w żywności;
      • udział laboratorium w systemie wykrywania skażeń w ramach Krajowego Systemu Wykrywania Skażeń i Alarmowania.

      Działalność szkoleniowa obejmuje:

      • szkolenia w zakresie nowoczesnych technik analitycznych stosowanych w analizie zanieczyszczeń w żywności.
    2. Zakład Biotechnologii (ZB)

      Działalność badawcza obejmuje:

      • modyfikację genetyczną mikroorganizmów na poziomie inżynierii genetycznej opartej na systemach ekspresyjnych w celu zwiększenia ich aktywności metabolicznej i wydajności w procesach biotechnologicznych;
      • opracowywanie i wdrażanie nowych technik inżynierii genomowej, w tym edycji genomu opartej na CRISPR/Cas umożliwiającej ukierunkowaną i precyzyjną edycję genomu oraz technologii rekombinacji DNA z wykorzystaniem wektorów ekspresyjnych, w celu ich zastosowanie w przemyśle rolno-spożywczym;
      • ocenę efektów ukierunkowanej modyfikacji genetycznej mikroorganizmów przemysłowych, w kontekście ich wykorzystania w procesach biotechnologicznych, w tym zwiększonej produkcji metabolitów, odporności na stres środowiskowy oraz poprawy stabilności genetycznej;
      • identyfikację i funkcjonalną analizę genomu i transkryptomu mikroorganizmów z wykorzystaniem wysokoprzepustowego sekwencjonowania następnej generacji (NGS);
      • opracowanie i wdrażanie technologii wytwarzania rekombinowanych enzymów w układzie bakteryjnym o wysokiej wartości przemysłowej i biotechnologicznej;
      • badania w zakresie proteomiki i funkcji metabolicznych mikroorganizmów przemysłowych;
      • wdrażanie i opracowanie nowych metod analitycznych, w tym narzędzi biologii molekularnej i hodowli komórkowych in vitro;
      • Identyfikacja molekularnych mechanizmów odpowiedzi mikrobioty jelitowej na czynniki środowiskowe, takie jak dieta i chemiczne zanieczyszczenia żywności, oraz analiza ich korelacji z ryzykiem rozwoju chorób dietozależnych;
      • genomiczną charakterystyka probiotyków następnej generacji (NGP) w tym biologicznych funkcji postbiotyków.

      Działalność usługowa obejmuje:

      • świadczenie usług analitycznych z zakresu biotechnologii i biologii molekularnej, w tym sekwencjonowania NGS, analizy ekspresji genów oraz profilowania mikrobiologicznego przy użyciu zaawansowanych technik molekularnych;
      • opracowywanie i optymalizacja procesów biotechnologicznych na zlecenie przemysłu, obejmujących produkcję białek rekombinowanych, enzymów oraz innych związków bioaktywnych;
      • wykonywanie badań i ekspertyz dotyczących modyfikacji genetycznych mikroorganizmów do potencjalnych zastosowań przemysłowych;
      • konsultacje eksperckie w zakresie wdrażania nowych technologii biotechnologicznych, edycji genomu oraz zaawansowanych metod inżynierii genetycznej, skierowane do przedsiębiorstw, jednostek naukowych oraz sektora publicznego.

      Działalność szkoleniowa obejmuje:

      • współpraca krajowa z sektorem biotechnologicznym w celu transferu wiedzy i technologii;
      • realizacja programów badawczo-rozwojowych, umożliwiających prowadzenie innowacyjnych badań oraz nawiązywanie współpracy z wiodącymi ośrodkami badawczymi na świecie;
      • organizowanie cyklicznych seminariów naukowych z zakresu najnowszych technik biotechnologicznych i molekularnych;
      • organizowanie specjalistycznych szkoleń i warsztatów dla firm oraz instytucji badawczych, mających na celu podniesienie kompetencji w zakresie nowoczesnych technik biotechnologicznych i molekularnych;
      • organizowanie praktyk zawodowych dla studentów kierunków biologia, biotechnologia, mikrobiologia, technologia żywności i żywienia, dietetyka;
    3. Zakład Cukrownictwa (ZC)

      Działalność badawcza obejmuje:

      • opracowywanie sposobów poprawy efektywności przebiegu procesów jednostkowych produkcji cukru;
      • wprowadzanie do produkcji nowych substancji słodząco-konserwujących;
      • badania autentyczności (zafałszowań i pochodzenia) substancji słodzących;
      • opracowywanie wytycznych technologicznych do przerobu buraka cukrowego w zależności od prognozowanej jakości surowca;
      • opracowywanie wytycznych technologicznych do poprawy jakości fizykochemicznej i mikrobiologicznej cukru oraz minimalizacji strat produkcyjnych;
      • ocenianie aktywności i skuteczności działania środków chemicznych stosowanych w procesie technologicznym produkcji cukru;
      • opracowywanie schematów racjonalnego gospodarowania zasobami świeżej wody w cukrowniach;
      • doskonalenie technologii mechanicznego, chemicznego i biologicznego oczyszczania ścieków cukrowniczych;
      • doskonalenie produkcji wysokoenergetycznego biogazu z odnawialnych źródeł energii;
      • ustalanie zagrożeń wynikających z oddziaływania cukrowni na środowisko naturalne i opracowywanie wytycznych dot. działań proekologicznych zapobiegających tym zagrożeniom;
      • racjonalizowanie gospodarki opadowej w przemyśle spożywczym.

      Działalność usługowa obejmuje:

      • wykonywanie prac analitycznych, ocen i ekspertyz z zakresu analityki cukrowniczej, ochrony środowiska naturalnego, gospodarki surowcowej i technologii przetwarzania korzeni buraków cukrowych na cukier.

      Działalność szkoleniowa obejmuje:

      • prowadzenie szkoleń dla kadr przemysłu cukrowniczego z zakresu doskonalenia gospodarki surowcowej, optymalizacji technologii przetwarzania korzeni buraków cukrowych na cukier, doskonalenia jakości fizykochemicznej gotowych produktów oraz obsługi technologicznej i analitycznej biologicznych oczyszczalni ścieków.
    4. Zakład Technologii Fermentacji (ZF)

      Działalność badawcza obejmuje:

      • opracowywanie nowoczesnych technologii fermentacyjnych, w tym zaawansowanych metod fermentacji precyzyjnej oraz skalowania procesów produkcyjnych;
      • tworzenie, poszerzanie oraz przechowywanie zbiorów szczepów bakterii fermentacji mlekowej i drożdży o znaczeniu aplikacyjnym;
      • wykorzystywanie bioróżnorodności bakterii fermentacji mlekowej do poprawy bezpieczeństwa oraz jakości żywności i pasz oraz ocenę aktywności metabolicznej tych bakterii wraz z określeniem jej genetycznych uwarunkowań;
      • wykorzystywanie drożdży do otrzymywania bioaktywnych preparatów: probiotyków dla zwierząt, wieloskładnikowych kultur starterowych dla piekarstwa, funkcjonalnych dodatków do żywności, dodatków paszowych;
      • wykorzystanie zasobów mikrobiologicznych pochodzących z mikrobiot naturalnych do otrzymywania produktów o cechach funkcjonalnych m.in. piekarskich, owocowo-warzywnych oraz do zastosowania w rolnictwie m.in. do produkcji kiszonek paszowych oraz zagospodarowania surowców dla biogazowni;
      • badania nad opracowywaniem ekologicznych metod produkcji żywności i pasz;
      • opracowywanie nowych napojów spirytusowych i wyrobów winiarskich z wykorzystaniem krajowych owoców, a w szczególności winogron, ziół i innych dodatków naturalnych;
      • ocenę stanu zagrożenia środowiska wraz z opracowaniem wytycznych ograniczających to zagrożenie przez przemysł fermentacyjny;
      • ocenę metod detekcji i identyfikacji modyfikacji genetycznych (GMO) w surowcach, paszach i produktach spożywczych;
      • analizę komponentów smakowo-zapachowych napojów alkoholowych.

      Ekspertyzy i usługi analityczne

      • ocena jakości destylatów rolniczych, napojów spirytusowych i win na podstawie badań organoleptycznych, fizykochemicznych i chromatograficznych;
      • kontrola czystości mikrobiologicznej kultur drobnoustrojów oraz surowców, materiałów pomocniczych i produktów przemysłu fermentacyjnego;
      • wykrywanie i oznaczanie drobnoustrojów w surowcach, materiałach pomocniczych oraz w produktach przemysłu fermentacyjnego;
      • analizy organoleptyczne, fizykochemiczne i chemiczne surowców, półproduktów i produktów przemysłu drożdżowego, gorzelniczego i spirytusowego;
      • ocena fizykochemiczna i mikrobiologiczna kiszonych pasz.
    5. Zakład Technologii Gorzelnictwa i Odnawialnych Źródeł Energii (ZG)

      Działalność badawcza obejmuje:

      • badania nad poprawą efektywności procesów jednostkowych w technologii gorzelnictwa rolniczego;
      • przechowywanie i kontrolę stabilności cech biotechnologicznych oraz wdrażanie nowych ras drożdży gorzelniczych;
      • badania aktywności preparatów enzymatycznych pochodzenia mikrobiologicznego, stosowanych w procesie technologicznym fermentacji alkoholowej;
      • dobór i ocenę nowych surowców gorzelniczych;
      • opracowywanie technologii przetwarzania nietypowych surowców gorzelniczych na spirytus;
      • badania nad zagospodarowaniem wywarów gorzelniczych na cele paszowe i nawozowe;
      • badania nad zawartością niepożądanych zanieczyszczeń w spirytusach i sposobami ich ograniczania;
      • badania nad wykorzystaniem wywaru gorzelniczego do produkcji biogazu.

      Działalność usługowa obejmuje:

      • doradztwo w zakresie wdrażania energooszczędnej technologii produkcji spirytusu obejmujące proces zacierania i destylacji (izolacje cieplne parników, aparatów odpędowych);
      • kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesu technologicznego w gorzelniach rolniczych;
      • adaptację do przemysłowej praktyki gorzelniczej nowoczesnych, zgodnych z międzynarodowymi trendami metod analitycznych.
      • wykonywanie analiz i ekspertyz surowców gorzelniczych, wywarów, spirytusu, pasz.

      Działalność szkoleniowa obejmuje:

      • kursy dla kierowników gorzelni rolniczych w systemie zaocznym (zakończone egzaminem);
      • stacjonarne kursy „Aparatowy - Zacierowy” dla pracowników gorzelni rolniczych;
      • szkolenia dla analityków laboratoryjnych.
    6. Zakład Jakości Żywności (ZJ)

      Działalność badawcza obejmuje:

      • prowadzenie badań, pozwalających ocenić bezpieczeństwo zdrowotne i jakość surowców i produktów spożywczych, pod kątem zanieczyszczeń pochodzących ze środowiska, oraz powstałych podczas procesu produkcji i dystrybucji;
      • opracowanie nowatorskich metod instrumentalnych, pozwalających oznaczyć dozwolone substancje dodatkowe, stosowane w produkcji środków spożywczych oraz ich zanieczyszczenia;
      • opracowanie metod oceny sensorycznej żywności konwencjonalnej i tradycyjnej, z uwzględnieniem odpowiednich wyróżników jakości;
      • badania biofilmu bakteryjnego, charakterystyka jego składników, poszukiwanie metod usuwania i zapobieganie jego tworzenia w środowisku produkcji żywności;
      • opracowanie matematycznych modeli wzrostu drobnoustrojów w żywności;
      • poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań w technologii produkcji pożywek mikrobiologicznych;
      • opracowanie nowatorskich metod dezynfekcji dla przemysłu rolno-spożywczego;
      • badanie aktywności biochemicznej flory bakteryjnej izolowanej z produktów pochodzenia zwierzęcego;
      • identyfikacja i charakterystyka mikroflory psychrofilnej, występującej w żywności.

      Działalność usługowa obejmuje:

      • prowadzenie badań z zakresu oceny jakości oraz bezpieczeństwa zdrowotnego artykułów rolnospożywczych, surowców, półproduktów, dodatków do żywności, wody do spożycia przez ludzi i opakowań, z wykorzystaniem akredytowanych metod mikrobiologicznych, fizykochemicznych, instrumentalnych oraz analizy sensorycznej;
      • prowadzenie badań mikrobiologicznych, fizykochemicznych i sensorycznych, mających na celu ustalenie okresów trwałości artykułów rolno-spożywczych, m in. napojów bezalkoholowych, produktów garmażeryjnych, przetworów owocowo-warzywnych, mięsnych, wyrobów cukierniczych i innych;
      • pobieranie próbek wody do spożycia przez ludzi;
      • konsultacje dla producentów sektora rolno-spożywczego dotyczące systemów zapewnienia bezpieczeństwa i jakości w przemyśle spożywczym;
      • monitoring czystości mikrobiologicznej środowiska produkcji;
      • badania aktywności antybakteryjnej środków dezynfekcyjnych i antyseptycznych oraz nanomateriałów;
      • ekspertyzy dotyczące jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

      Działalność szkoleniowa obejmuje:

      • prowadzenie szkoleń wg norm ISO z zakresu zasad obiektywizacji i oceny sensorycznej żywności, organizowanych dla pracowników laboratoriów badawczych i przyzakładowych firm produkcyjnych, działających w sektorze rolno-spożywczym;
      • prowadzenie wykładów i warsztatów analitycznych z zakresu technik stosowanych w analizie żywności;
      • organizowanie i prowadzenie szkoleń dotyczących zagadnień bezpieczeństwa i jakości żywności, przepisów prawa żywnościowego oraz systemów zapewnienia higieny i bezpieczeństwa produkcji;
      • organizowanie staży i praktyk dla absolwentów i studentów uczelni wyższych, szkoleń dla uczniów szkół rolniczych oraz konsultacje dla kadry pedagogicznej z zakresu działalności Zakładu Jakości Żywności.

      Inne:

      • współorganizowanie i udział w komisjach konkursowych, podczas targów oraz konkursów promujących żywność tradycyjną i ekologiczną.
    7. Zakład Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych (ZK)

      Działalność badawcza obejmuje:

      • opracowywanie nowych i modyfikacja istniejących procesów technologicznych otrzymywania koncentratów spożywczych, w tym koncentratów spożywczych o wysokiej wartości żywieniowej i użytkowej, przeznaczonej do szybkiego przyrządzania;
      • opracowywanie i doskonalenie technologii i techniki produkcji żywności specjalnego przeznaczenia (żywność funkcjonalna i dietetyczna);
      • opracowywanie metod preparowania surowców przeznaczonych do wytwarzania koncentratów;
      • opracowywanie nowych i zmodyfikowanych technologii uszlachetniania używek (kawy, herbaty, kakao);
      • prowadzenie prac w zakresie zastosowania nowych opakowań i technik pakowania, ze szczególnym uwzględnieniem opakowań giętkich;
      • opracowywanie i doskonalenie metod analitycznych w zakresie kontroli jakości surowców, wyrobów i procesów technologicznych oraz wykrywania zafałszowań koncentratów spożywczych oraz produktów skrobiowych i ziemniaczanych;
      • opracowywanie nowych i doskonalenie istniejących procesów technologicznych fizykochemicznej modyfikacji skrobi oraz hydrolizatów skrobiowych (w tym o właściwościach prebiotycznych) oraz nowych kierunków aplikacji uzyskanych produktów;
      • opracowywanie i doskonalenie technologii wytwarzania przekąsek ziemniaczanych;
      • prowadzenie prac związanych z inżynieryjnym doskonaleniem opracowywanych technologii, w tym prace konstrukcyjne, z uwzględnieniem urządzeń do wymiany ciepła mediów technologicznie uciążliwych (zawiesiny, pasty).

      Działalność usługowa obejmuje:

      • prowadzenie prac w zakresie przechowalnictwa szczególnie koncentratów spożywczych oraz produktów skrobiowych i ziemniaczanych – określanie terminów przydatności do spożycia metodami magazynowymi i przyspieszonymi;
      • wykonywanie analiz fizykochemicznych i sensorycznych głównie na rzecz przemysłu koncentratów spożywczych oraz skrobiowo-ziemniaczanego;
      • wykonywanie dekontaminacji przypraw i innych surowców roślinnych;
      • prowadzenie produkcji doświadczalnej związanej z ekstrakcją, ekstruzją suszeniem, aglomeracją itp. z przeznaczeniem na rynek oraz w ramach kooperacji;
      • gromadzenie, przetwarzanie i udostępnianie informacji oraz opracowywanie dokumentów normalizacyjnych z zakresu koncentratów spożywczych i produktów skrobiowych.
    8. Zakład Mikrobiologii (ZM)

      Działalność badawcza obejmuje:

      • opracowywanie i doskonalenie nowych metod analitycznych, w tym biologii molekularnej, stosowanych w badaniach jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów spożywczych oraz do identyfikacji i charakterystyki mikroorganizmów;
        • badanie bioróżnorodności mikroorganizmów istotnych w przemyśle spożywczym za pomocą metod molekularnych;
        • badania genomiki i proteomiki drobnoustrojów w odpowiedzi na stresy występujące w procesach technologicznych;
      • badania skuteczności nowych, alternatywnych metod utrwalania żywności, w tym: inaktywacji drobnoustrojów, uszkodzeń subletalnych komórek oraz przeżywalności i regeneracji drobnoustrojów w żywności podczas jej przechowywania po utrwalaniu;
        • opracowywanie i doskonalenie metod dezynfekcji surowców dla przemysłu rolno – spożywczego;
        • badania wykorzystania bakteriofagów jako nie chemicznych, ekologicznych środków ochrony żywności;
        • badania występowania oraz wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów w środowisku i na poszczególnych etapach procesu produkcyjnego;
        • badania nad modyfikacją genetyczną drobnoustrojów na potrzeby wykorzystania w procesach biotechnologicznych;
      • badania nad przechowywaniem mikroorganizmów w prowadzonej zgodnie z zasadami zalecanymi przez Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) i Światowej Federacji Kolekcji Drobnoustrojów (WFFC) kolekcji kultur, w tym:
        • izolację, identyfikację, gromadzenie i przechowywanie bakterii, drożdży i grzybów strzępkowych;
        • opracowywanie i doskonalenie metod długoterminowego przechowywania drobnoustrojów.

      Działalność usługowa obejmuje:

      • badanie jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego surowców, półproduktów i produktów spożywczych;
      • identyfikacja drobnoustrojów występujących w żywności, w środowisku jej produkcji i dystrybucji;
      • udział Laboratorium w systemie wykrywania skażeń w ramach Krajowego Systemu Wykrywania Skażeń i Alarmowania;
      • opinie dotyczące jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktów spożywczych;
      • konsultacje i rozwiązywanie problemów mikrobiologicznych występujących w zakładach produkcyjnych sektora rolno-spożywczego;
      • przyjmowanie mikroorganizmów do depozytu patentowego w Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych posiadającej status Krajowego i Międzynarodowego Organu Depozytowego (współpraca z Urzędem Patentowym w zakresie patentowania szczepów);
      • przyjmowanie mikroorganizmów do depozytu w domenie publicznej;
      • dostarczanie produkcyjnych szczepów drobnoustrojów z Kolekcji Kultur Drobnoustrojów Przemysłowych – Centrum Zasobów Mikrobiologicznych zakładom przemysłu spożywczego oraz udostępnienie mikroorganizmów uczelniom i instytutom badawczym;
      • liofilizację mikroorganizmów oraz przechowywanie mikroorganizmów w ciekłym azocie;
      • wytwarzanie i sprzedaż suszonych aktywnych preparatów drożdży winiarskich i miodowych.

      Działalność szkoleniowa obejmuje:

      • prowadzenie szkoleń w formie wykładów dotyczących bezpieczeństwa i jakości żywności oraz warsztatów z zakresu technik analitycznych stosowanych w analizie mikrobiologicznej żywności;
      • organizowanie praktyk dla studentów kierunków biologia, biotechnologia, technologia żywności;
      • współpraca z uczelniami wyższymi w zakresie prowadzenia prac magisterskich dla studentów kierunków biologia, biotechnologia, technologia żywności;
      • rozwój kadry naukowej poprzez zdobywanie stopni i tytułów naukowych, oraz popularyzacja wiedzy poprzez prezentowanie uzyskiwanych wyników badań na konferencjach i ich publikowanie w czasopismach naukowych i branżowych;
      • współpraca z wiodącymi firmami produkującymi pożywki i sprzęt do badań mikrobiologicznych w zakresie oceny produktów i działalności szkoleniowej.
    9. Zakład Mikrobiologii (ZM)

      Działalność badawcza obejmuje:

      • opracowywanie metod oceny i klasyfikacji jakościowej zwierząt rzeźnych i mięsa oraz innych surowców pochodzenia zwierzęcego;
      • badanie wpływu czynników przyżyciowych i poubojowych na wartość rzeźną żywca, przebieg procesów biochemicznych w tkankach oraz przydatność technologiczną mięsa;
      • doskonalenie procesów technologicznych i techniki produkcji rzeźnianej, uboju, wychładzania, przechowywania i rozbioru tusz, wykrawania elementów do przetwórstwa i na mięso kulinarne oraz jego przechowywania i transportu;
      • doskonalenie procesów technologicznych i technik wytwarzania produktów mięsnych, ze szczególnym uwzględnieniem poprawy ich jakości żywieniowej i bezpieczeństwa;
      • badanie wpływu wybranych szczepów drobnoustrojów na przemiany zachodzące w tkance mięśniowej i tłuszczowej, kształtujące pożądane cechy jakościowe i bezpieczeństwo zdrowotne produktów mięsnych;
      • badanie źródeł i mechanizmu powstawania i zanikania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w mięsie i produktach w aspekcie świadomego sterowania jakością przetworów mięsnych;
      • ocena jakości i przydatności technologicznej surowców mięsnych i nie mięsnych, dozwolonych dodatków do żywności, przypraw, środków aromatyzujących i materiałów pomocniczych stosowanych w przetwórstwie mięsa z uwzględnieniem ich walorów funkcjonalnych i obowiązujących przepisów prawnych;
      • badania jakości oleju rzepakowego i innych tłuszczów pod względem żywieniowym i funkcjonalnym;
      • opracowywanie nowych i doskonalenie istniejących technologii przetwórstwa i przechowalnictwa tłuszczów oraz projektowanie i wdrażanie wyrobów tłuszczowych;
      • badania mikrobiologiczne, chemiczne, fizykochemiczne i sensoryczne surowców, półproduktów i produktów w aspekcie bezpieczeństwa i zdrowotności oraz jakości handlowej żywności w zakresie właściwym dla żywności pochodzenia zwierzęcego i zawierające tłuszcze roślinne;
      • opracowywanie, doskonalenie i wdrażanie metod badań chemicznych, fizykochemicznych, mikrobiologicznych i sensorycznych surowców, półproduktów, produktów oraz opakowań i materiałów pomocniczych stosowanych w przemysłach mięsnym i olejarskim;
      • prowadzenie badań w zakresie rozwoju produktów alternatywnych (zastępczych) do białek pochodzenia zwierzęcego, w szczególności tkanek mięsnych i tłuszczów zwierzęcych.

      Działalność usługowa obejmuje:

      • wykonywanie badań fizykochemicznych, analiz chemicznych i sensorycznych surowców rzeźnych oraz produktów spożywczych wytwarzanych z udziałem surowców pochodzenia zwierzęcego lub tłuszczów roślinnych;
      • opracowywanie i monitorowanie systemów badania jakości mięsa i przetworów w nowoczesnych kanałach dystrybucji;
      • badanie zafałszowań produktów spożywczych wytwarzanych z udziałem surowców pochodzenia zwierzęcego lub tłuszczów roślinnych;
      • opracowywanie technologii produkcji kiełbas drobno, średnio i grubo rozdrobnionych wędzonych i parzonych o różnym składzie recepturowym, w tym z uwzględnieniem ich jakości żywieniowej;
      • opracowywanie technologii produkcji wędzonek parzonych i wędzonych o zadanej wydajności i jakości sensorycznej;
      • opracowywanie technologii produkcji produktów podrobowych.

      Działalność szkoleniowa obejmuje:

      • organizowanie szkoleń pracowników przetwórstwa mięsnego, tłuszczowego i instytucji nadzoru nad żywnością;
      • organizowanie konferencji i seminariów naukowych oraz narad, konsultacji i konkursów jakości produktów dla przetwórstwa mięsnego i tłuszczowego.
    10. Zakład Technologii Przetworów Owocowych i Warzywnych (ZO)

      Działalność badawcza obejmuje:

      • opracowywanie technologii przetworów owocowych i warzywnych o właściwościach prozdrowotnych i specjalnego żywieniowego przeznaczenia, tzw. żywności funkcjonalnej, również z zastosowaniem procesów biotechnologicznych;
      • badanie możliwości zastosowania nowych oraz doskonalenie istniejących technik i technologii przetwarzania i utrwalania produktów owocowych i warzywnych;
      • opracowywanie technologii produktów owocowych i warzywnych z wykorzystaniem mniej znanych, regionalnych i/lub ekologicznych surowców o wysokim potencjale prozdrowotnym;
      • opracowywanie technologii produkcji fermentowanych napojów zbożowych i owocowozbożowych;
      • ustalanie kryteriów oceny jakości fizykochemicznej i sensorycznej oraz opracowywanie i adaptacja nowych metod analitycznych badania surowców, półproduktów i produktów przemysłu owocowowarzywnego;

      Działalność usługowa obejmuje:

      • badanie jakości surowców, półproduktów i produktów przemysłu owocowo-warzywnego, przy wykorzystaniu metod chemicznych, fizykochemicznych, enzymatycznych, sensorycznych i instrumentalnych;
      • badanie wartości odżywczej i energetycznej surowców i produktów rolno-spożywczych;
      • ekspertyzy w zakresie badania autentyczności soków, soków zagęszczonych, nektarów, napojów i przecierów owocowych;
      • kontrolę procesów cieplnego utrwalania produktów spożywczych;
      • prowadzenie wybranych procesów technologicznych z zakresu przetwórstwa owocowowarzywnego w skali mikrotechnicznej;
      • udział w pracach normalizacyjnych Polskiego Komitetu Normalizacyjnego w zakresie przetworów owocowych i warzywnych i mikrobiologii żywności;
      • udział laboratorium w systemie wykrywania skażeń w ramach Krajowego Systemu Wykrywania Skażeń i Alarmowania.

      Działalność szkoleniowa obejmuje:

      • szkolenia w zakresie fizykochemicznych metod analitycznych w obszarze działalności prowadzonej przez Zakład.
    11. Zakład Technologii Piwa i Słodu (ZP)

      Działalność badawcza obejmuje:

      • ocenę przydatności technologicznej ziarna jęczmienia browarnego do celów słodowniczych, w tym nowych rodów i odmian proponowanych do uprawy w Polsce;
      • ocena jakości i przydatności technologicznej chmielu;
      • ustalanie kryteriów oceny jakości fizykochemicznej dla surowców i produktów przemysłu słodowniczego, chmielarskiego i piwowarskiego;
      • opracowywanie nowych i adaptacja europejskich metod analitycznych badania surowców, półproduktów i produktów przemysłu: słodowniczego, chmielarskiego i piwowarskiego;
      • doskonalenie technologii produkcji słodu, produktów chmielowych i piwa;
      • opracowanie technologii zagospodarowywania odpadów produkcyjnych przemysłu słodowniczego, chmielarskiego i piwowarskiego;
      • analizę komponentów smakowo-zapachowych piwa, chmielu i słodu.

      Działalność usługowa obejmuje:

      • ocenę jakości: surowców, półproduktów i produktów przemysłu słodowniczego, chmielarskiego i piwowarskiego dla klientów (zewnętrznych i wewnętrznych) przy wykorzystaniu metod chemicznych, fizykochemicznych, enzymatycznych, sensorycznych i instrumentalnych;
      • kontrolę procesu produkcji słodu, piwa i produktów chmielowych, w tym ich utrwalania;
      • badanie wartości odżywczej i energetycznej piwa oraz surowców i produktów rolno-spożywczych;
      • badanie produktów rolno-spożywczych (w tym żywności funkcjonalnej) pod kątem zawartości błonnika pokarmowego i beta-glukanu;
      • ekspertyzy dla podmiotów gospodarczych oraz instytucji kontroli urzędowej w zakresie jakości surowców i produktów, przebiegu procesu technologicznego oraz analityki w obszarze piwowarstwa i słodownictwa;
      • badanie piw, w tym bezalkoholowych, w zakresie spełniania wymogów przepisów krajowych i unijnych dot. informacji przekazywanej konsumentom;
      • prowadzenie procesów technologicznych z zakresu słodownictwa w skali mikrotechnicznej;

      Działalność szkoleniowa obejmuje:

      • szkolenia w zakresie fizykochemicznych i instrumentalnych metod analitycznych w obszarze działalności prowadzonej przez Zakład.
    12. Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa (ZT)

      Działalność badawcza obejmuje:

      • badania z zakresu technologii i techniki produkcji wyrobów utrwalanych przez mrożenie, chłodzenie, pakowanie próżniowe lub w atmosferze ochronnej (wyrobów kulinarnych, owoców, warzyw, mięsa, lodów, deserów mrożonych, pieczywa, ciast, itp.);
      • badania z zakresu poprawy jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego surowców i półproduktów oraz mrożonych i chłodzonych produktów spożywczych;
      • badania związane z wykorzystaniem enzymów w technologiach żywności;
      • optymalizację chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania produktów spożywczych;
      • określenie przydatności technologicznej nowych surowców i substancji dodatkowych w produkcj mrożonych i schłodzonych produktów żywnościowych oraz lodów i deserów mrożonych;
      • badania z zakresu chłodnictwa i ochrony środowiska;
      • badania w zakresie ograniczenia emisji gazów cieplarnianych, racjonalnego wykorzystania zasobów naturalnych oraz nowych rozwiązań unieszkodliwiania zanieczyszczeń środowiska;
      • badania w zakresie wyznaczania śladu węglowego i śladu wodnego w przemyśle rolnospożywczym;
      • badania w zakresie oznaczania i monitorowania czynników chłodniczych będących gazami cieplarnianymi;
      • badania związane z wymianą i stosowaniem ekologicznych czynników chłodniczych w przemyśle rolno-spożywczym.

      Działalność usługowa obejmuje:

      • ustalanie okresów przechowywania wyrobów mrożonych i chłodzonych w oparciu o zmiany fizykochemiczne, mikrobiologiczne, teksturometryczne/reologiczne i organoleptyczne;
      • opinie, ekspertyzy i konsultacje technologiczne z zakresu produkcji i przechowywania żywności schłodzonej i mrożonej;
      • opracowywanie założeń technicznych, technologicznych i ekonomicznych dla nowych i modernizowanych zakładów produkcyjnych w branży chłodniczej, w zakresie aranżacji pomieszczeń oraz doboru maszyn i urządzeń;
      • projektowanie, wykonanie i wdrażanie specjalistycznych cyfrowych systemów pomiarowosterujących do ciągłej kontroli i rejestracji parametrów chłodniczych, m. in. temperatury, wilgotności, stężenia amoniaku i etylenu;
      • nadzór nad wdrożonymi systemami pomiarowo-sterującymi do ciągłej kontroli i rejestracji, zapewniającymi bezpieczeństwo, ochronę środowiska oraz przystosowanie zakładów do obowiązującej legislacji;
      • oznaczanie składu i czystości czynników chłodniczych;
      • oznaczanie składu atmosfery ochronnej;
      • opracowanie bilansów cieplnych dla branży chłodniczo-przechowalniczej przemysłu rolnospożywczego, m. in. określanie struktury zużycia energii, korelacji między parametrami procesów cieplnych, analiza przenikania ciepła w produktach rolno-spożywczych;
      • projekty, ekspertyzy i konsultacje techniczne w zakresie techniki instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła oraz ochrony środowiska dla branży rolno-spożywczej, podgrzewania gruntu pod komorami mroźni;
      • opiniowanie, konsultacje i doradztwo w zakresie nowotworzonej i aktualnej krajowej i UE legislacji dotyczącej sektora chłodniczego i ochrony środowiska.

      Działalność szkoleniowa obejmuje:

      • organizowanie i prowadzenie szkoleń z zakresu tematyki objętej przedmiotem działania Zakładu Technologii i Techniki Chłodnictwa w Łodzi;
      • organizowanie i prowadzenie szkoleń i egzaminów (teoretycznych i praktycznych) dla osób z obsługi technicznej urządzeń i instalacji chłodniczych, klimatyzacyjnych i pomp ciepła;
      • doskonalenie zawodowe kadry naukowej, inżynierów, studentów i uczniów dla branży spożywczej w zakresie technologii, techniki i analizy żywności mrożonej i chłodzonej.

      Inne:

      • prowadzenie działalności w zakresie informacji naukowej i technicznej z obszaru technologicznotechnicznego branży chłodniczej, klimatyzacyjnej i pomp ciepła oraz analizy żywności mrożonej i chłodzonej;
      • prowadzenie produkcji oraz działalności handlowej, związanej m. in. z przetwórstwem owoców i warzyw – wyroby mrożone, schłodzone i świeże.
    13. Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa (ZZ)

      Działalność badawcza obejmuje:

      • ocenę przydatności technologicznej ziarna zbóż dla celów optymalnego wykorzystania w przetwórstwie;
      • doskonalenie techniki i technologii przetwórstwa oraz przechowywania i konserwacji ziarna zbóż;
      • doskonalenie technologii i techniki produkcji wyrobów piekarskich i ciastkarskich;
      • opracowywanie nowych i doskonalenie istniejących metod oceny jakości oraz standardów handlowych dla ziarna zbóż i jego przetworów oraz wyrobów piekarskich i ciastkarskich;
      • opracowywanie i wdrażanie programów kalibracyjnych aparatury służącej do oceny jakości ziarna zbóż dla potrzeb jednostek gospodarczych.

      Działalność usługowa obejmuje:

      • szkolenia z zakresu standaryzacji jakości zbóż, przetworów zbożowych i piekarskich wraz z zasadami, organizacją i standaryzacją skupu interwencyjnego ziarna zbóż w Unii Europejskiej;
      • opracowywanie zakładowych dokumentów normalizacyjnych;
      • wykonywanie analiz z zakresu jakości surowców, półproduktów i produktów przemysłu zbożowopiekarskiego dla klientów (wewnętrznych i zewnętrznych);
      • ocenę jakości zbóż i ich przetworów oraz wyrobów piekarskich i ciastkarskich;
      • organizację porównań międzylaboratoryjnych w zakresie oceny jakości ziarna pszenicy i mąki pszennej.
    14. Międzyzakładowa Grupa Problemowa ds. Mleczarstwa (GM)

      Działalność badawcza obejmuje:

      • doskonalenie jakości produktów mleczarskich;
      • modyfikacje technologii wyrobów mleczarskich w kierunku otrzymywania produktów funkcjonalnych;
      • opracowywanie kultur starterowych przeznaczonych do krajowego asortymentu produktów;
      • badania nad wykrywaniem zafałszowań w produktach mleczarskich;
      • opracowywanie i doskonalenie metod analizy mikroflory produktów mleczarskich.
  • Szkoła Doktorska
    • stanowi zorganizowaną formę kształcenia doktorantów, prowadzona jest w trybie studiów stacjonarnych i ma na celu przygotowanie jej uczestników do uzyskania stopnia naukowego doktora;
    • kształcenie doktorantów w Szkole Doktorskiej jest interdyscyplinarne i przygotowuje do uzyskania stopnia naukowego doktora w dziedzinie nauk rolniczych, w następujących dyscyplinach: technologia żywności i żywienia, rolnictwo i ogrodnictwo;
    • Szkoła Doktorska prowadzona jest w oparciu o powszechnie obowiązujące przepisy prawa oraz regulamin szkoły doktorskiej a także umowy o prowadzeniu Szkoły Doktorskiej;
    • Nadzór merytoryczny nad działaniem szkoły doktorskiej sprawuje Rada Szkoły Doktorskiej;
    • Szkołą Doktorską kieruje Dyrektor Szkoły, powołany zgodnie z przepisami regulaminu szkoły doktorskiej oraz umowy o prowadzeniu Szkoły Doktorskiej;
    • Sposób organizacji Szkoły Doktorskiej, zakres kompetencji oraz odpowiedzialności dyrektora Szkoły Doktorskiej określają regulamin szkoły doktorskiej a także umowy o prowadzeniu Szkoły Doktorskiej.
  • Jednostki naukowo-badawcze współuczestniczą w realizacji zadań obronnych, wynikających z „Planu Operacyjnego Funkcjonowania Instytutu w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny” oraz przedsięwzięć systemu zarządzania kryzysowego.
  • Działy pomocnicze współpracują z jednostkami naukowo-badawczymi przy realizacji badań naukowych i prac rozwojowych, prowadzonych w ramach tematów statutowych, projektów krajowych i międzynarodowych, prac usługowych, szkoleniowych i innych, a w szczególności:
    1. Dział Administracyjno-Techniczny (DA)
      • Koordynacja i nadzór merytoryczny nad działaniami administracyjnymi dla wszystkich jednostek organizacyjnych Instytutu;
      • Prowadzenie sekretariatu Dyrektora;
      • Prowadzenie centralnego rejestru umów (CRU);
      • Prowadzenie archiwum akt;
      • Zarządzanie ochroną mienia budynku i terenu Instytutu;
      • Obsługa techniczno-eksploatacyjna infrastruktury budynku;
      • Prowadzenie robót modernizacyjno-remontowych i nadzór nad pracami prowadzonymi przez wykonawców zewnętrznych;
      • Współpraca z Urzędem Dozoru Technicznego;
      • Prowadzenie gospodarki transportowej wraz z drobnym zaopatrzeniem;
      • Zarządzanie i wynajem sal konferencyjnych i pokoi gościnnych, wolnych powierzchni biurowych i magazynowych, miejsc parkingowych;
      • Rozliczanie usług telekomunikacyjnych;
      • Tworzenie i przygotowanie warunków organizacyjno-technicznych do planowania i realizacji zadań obronnych oraz warunków niezbędnych do funkcjonowania Systemu Stałego Dyżuru Instytutu i Stanowiska Kierowania Dyrektora Instytutu oraz przedsięwzięć systemu zarządzania kryzysowego;
      • Współpraca z jednostkami organizacyjnymi w zakresie realizacji prac w DA, w tym m.in. wynikających z dokumentacji systemu zarządzania obowiązującej w Instytucie.
    2. Dział Koordynacji Badań, Informacji Naukowej i Marketingu (DI)
      • Organizowanie działalności naukowej i badawczo-rozwojowej Instytutu, tj. koordynacja badań, planowania, sprawozdawczości i kontroli formalnej wykonania prac (karty tematów, sprawozdania i protokoły odbioru tematów);
      • Zapewnienie Zakładom merytorycznym Instytutu kompleksowego wsparcia w zakresie przygotowania projektów badawczych, inwestycyjnych, szkoleniowych i innych, finansowanych ze źródeł krajowych oraz zagranicznych;
      • Obsługa formalno-finansowa projektów realizowanych w IBPRS-PIB (przy współpracy z Zakładami merytorycznymi i Działem Finansowo-Księgowym);
      • Przygotowanie podstaw i nawiązywanie kontaktów z polskimi i zagranicznymi jednostkami naukowymi;
      • Obsługa formalna współpracy z zagranicą;
      • Opracowywanie rocznego sprawozdania z działalności Instytutu oraz rocznego planu badań naukowych i prac rozwojowych;
      • Przygotowywanie ankiet oraz opracowań dotyczących działalności Instytutu na potrzeby MRiRW, MNiSW, RGIB i in.;
      • Opracowywanie wniosków i raportów do MNiSW dotyczących m.in. dotacji na utrzymanie potencjału badawczego oraz przyznania środków finansowych na zakup, wytworzenie lub rozbudowę aparatury naukowo-badawczej;
      • Prowadzenie obsługi -formalnej umów w ramach współpracy z przemysłem;
      • Prowadzenie biblioteki naukowej;
      • Tworzenie i utrzymywanie baz danych;
      • Wydawanie czasopisma „ Food Biotechnology and Agricultural Sciences”;
      • Udział w opracowywaniu materiałów informacyjno-reklamowych o Instytucie (graficzne, merytoryczne);
      • Przygotowywanie bibliografii publikacji pracowników naukowych IBPRS-PIB;
      • Kontrola terminowości opłat za zgłoszenia wynalazków i okresy ochronne;
      • Upowszechnianie i promocja osiągnięć naukowych i badawczo-rozwojowych (targi, wystawy itp.) prowadzone we współpracy z kierownikami jednostek organizacyjnych Instytutu;
      • Przygotowywanie planu szkoleń zewnętrznych (krajowych i zagranicznych) i ich obsługa organizacyjno-formalna;
      • Udział w opracowywaniu Zarządzeń Dyrektora oraz prowadzenie ich rejestru;
      • Opracowanie statystyczne wyników badań realizowanych w IBPRS-PIB, współpraca z jednostkami organizacyjnymi prowadzącymi działalność naukowo-badawczą w zakresie analiz statystycznych;
      • Realizacja zadań obronnych, wynikających z Planu Operacyjnego Funkcjonowania Instytutu w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny oraz przedsięwzięć systemu zarządzania kryzysowego;
      • Współpraca z jednostkami organizacyjnymi w zakresie realizacji prac w DI, w tym m.in. wynikających z dokumentacji systemu zarządzania obowiązującej w Instytucie.
    3. Dział Finansowo-Księgowy (DK)
      • Prowadzenie ksiąg rachunkowych Instytutu zgodnie z ustawa o rachunkowości;
      • Gromadzenie i przechowywanie dowodów księgowych;
      • Dokonywanie kontroli formalno-rachunkowej dowodów księgowych;
      • Fakturowanie sprzedaży towarów i usług;
      • Przyjmowanie gotówki i dokonywanie wypłat gotówkowych (obsługa kasy);
      • Prowadzenie rozliczeń finansowych z tytułu zobowiązań IBPRS-PIB;
      • Sporządzanie rocznych sprawozdań finansowych IBPRS-PIB oraz poddanie ich badaniu przez biegłego;
      • Prowadzenie rozliczeń z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych, Urzędem Skarbowym, Państwowym Funduszem Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych oraz z Urzędem Miasta;
      • Sporządzanie miesięcznych rozliczeń dot. działalności zakładów naukowych innych komórek organizacyjnych oraz dla całego Instytutu;
      • Sporządzanie sprawozdań miesięcznych, kwartalnych, rocznych sprawozdań dla GUS;
      • Prowadzenie ewidencji składników majątku trwałego i obrotowego zgodnie z obowiązującymi przepisami;
      • Organizowanie inwentaryzacji składników majątku Instytutu;
      • Realizacja zadań obronnych, wynikających z Planu Operacyjnego Funkcjonowania Instytutu w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny oraz przedsięwzięć systemu zarządzania kryzysowego;
      • Współpraca z jednostkami organizacyjnymi w zakresie realizacji prac w DK, w tym m.in. wynikających z dokumentacji systemu zarządzania obowiązującej w Instytucie.
    4. Dział Płac i Spraw Pracowniczych (DS)
      • Naliczanie, sporządzanie list płac i rozliczanie wynagrodzeń osobowych i bezosobowych;
      • Naliczanie i sporządzanie list płac wynikających z innych tytułów prawnych obowiązujących w Instytucie ( fundusz socjalny, ryczałty samochodowe, inne);
      • Weryfikacja i zatwierdzanie miesięcznych zestawień roboczogodzin pracowników poszczególnych zakładów z listami obecności, delegacjami oraz absencjami pod kątem rozliczania realizowanych projektów;
      • Przygotowywanie aneksów do umowy o pracę delegujących pracownika do pracy w projekcie,
      • Przygotowywanie danych kadrowo-płacowych na potrzeby sprawozdawczości dla MRiRW i innych instytucji;
      • Obliczanie zasiłków chorobowych, opiekuńczych, macierzyńskich, wychowawczych, wynagrodzeń za czas niezdolności do pracy oraz prowadzenie ich prawidłowej dokumentacji w tym zakresie;
      • Obliczanie i rozliczanie w systemie PŁATNIK składek ZUS za pracowników i pracodawcę oraz składek zdrowotnych od wszystkich wynagrodzeń, do których obowiązują przepisy dotyczące ubezpieczeń społecznych w obowiązujących prawem terminach;
      • Prowadzenie rozliczeń pracowników z Urzędem Skarbowym, Państwowym Funduszem Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych i PPK i innych rozliczeń uznaniowych związanych z pracownikami (np. obciążenia komornicze, ubezpieczenia dobrowolne).
      • Na podstawie przekazanych przez zakłady naukowe rozliczeń czasu pracy sporządzanie zestawień stanowiących podstawę do podziału wynagrodzeń na poszczególne tematy-projekty realizowane w zakładach;
      • Sporządzanie zaświadczeń o zatrudnieniu i wynagrodzeniu oraz zaświadczeń do celów emerytalnych i rentowych;
      • Prowadzenie obsługi spraw osobowych pracowników Instytutu w oparciu o przepisy prawa pracy m.in.:
        • prowadzenie całokształtu spraw formalnych związanych z zatrudnianiem i zwalnianiem pracowników,
        • prowadzenie akt osobowych,
        • nadzór nad przestrzeganiem przez pracowników Regulaminu Pracy,
        • zgłaszanie pracowników (oraz innych osób na podstawie odrębnych przepisów) do ubezpieczenia społecznego,
        • wydawanie zaświadczeń pracownikom oraz wykonywanie innych czynności dotyczących spraw pracowniczych, na podstawie powszechnie obowiązujących przepisów prawa, zarządzeń i poleceń Dyrektora Instytutu;
      • Planowanie i realizowanie gospodarki Zakładowym Funduszem Świadczeń Socjalnych we współpracy z zakładowymi organizacjami związkowymi;
      • Współpraca z Inspekcją Pracy;
      • Współpraca z ZUS w zakresie emerytur /rent pracowniczych;
      • Współpraca z Urzędami Pracy w zakresie staży dla osób bezrobotnych, rekrutacji pracowników;
      • Sporządzanie sprawozdawczości w zakresie zatrudnienia - zgodnie z wytycznymi GUS;
      • Prowadzenie spraw związanych ze stażami i praktykami zawodowymi studentów wyższych uczelni;
      • Współpraca z Pełnomocnikiem ds. Ochrony Informacji Niejawnych w zakresie reklamowania na wniosek pracowników Instytutu od obowiązku pełnienia czynnej służby wojskowej w razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny;
      • Współpraca ze Specjalistą ds. Bezpieczeństwa i Higieny Pracy w zakresie badań wstępnych, kontrolnych i okresowych;
      • Współpraca z jednostkami organizacyjnymi w zakresie realizacji prac w DS, w tym m.in. wynikających z dokumentacji systemu zarządzania obowiązującej w Instytucie.
    5. Dział Zamówień Publicznych (DZ)
      • Przygotowywanie planów zamówień publicznych i nadzór nad ich realizacją;
      • Przygotowywanie regulaminów, procedur i projektów zarządzeń dot. zamówień publicznych;
      • Weryfikacja wniosków komórek organizacyjnych dot. zamówień publicznych, w szczególności opisów przedmiotu zamówienia (OPZ) i określanie odpowiednich trybów postępowań;
      • Przygotowywanie dokumentacji dot. zamówień publicznych na potrzeby komórek organizacyjnych, w szczególności treści zapytań ofertowych, specyfikacji warunków zamówienia i wzorów umów;
      • Przeprowadzanie postępowań o udzielanie zamówień publicznych na dostawy, usługi oraz roboty budowlane;
      • Przygotowywanie, prowadzenie i przechowywanie dokumentacji postępowań o udzielenie zamówienia publicznego zgodnie z ustawą Prawo zamówień publicznych i regulaminem udzielania zamówień publicznych;
      • Nadzór nad prawidłową pracą komisji przetargowych w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego;
      • Kontrola merytoryczna dokumentów finansowych potwierdzających wydatkowanie środków finansowych Instytutu zgodnie z wymogami prawa zamówień publicznych oraz wewnętrznymi przepisami;
      • Realizacja zamówień wyłączonych ze stosowania ustawy Prawo zamówień publicznych
      • Prowadzenie dokumentacji zamówień publicznych wyłączonych ze stosowania ustawy Prawo zamówień publicznych;
      • Zaopatrzenie w środki niezbędne do prowadzenia działalności Instytutu;
      • Przygotowywanie dokumentacji oraz opracowywanie projektów ew. wyjaśnień na potrzeby postępowań kontrolnych z zakresu realizacji ustawy Prawo zamówień publicznych, przeprowadzanych przez zewnętrzne i wewnętrzne organy kontroli, dotyczące realizowanych postępowań;
      • Prowadzenie sprawozdawczości związanej z zamówieniami publicznymi;
      • Udzielanie informacji publicznej związanej z zamówieniami publicznymi.
      • Współpraca z jednostkami organizacyjnymi w zakresie realizacji prac w DZ, w tym m.in. wynikających z dokumentacji systemu zarządzania obowiązującej w Instytucie.
    6. Dział Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (GR)
      • Współpracy z Krajową Grupą Spożywczą, Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz spółkami Skarbu Państwa w zakresie wdrażania technologii, wynalazków, produktów i usług;
      • Identyfikacja potrzeb podmiotów gospodarczych podległych i nadzorowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Ministerstwo Aktywów Państwowych w zakresie działalności badawczo – rozwojowej;
      • Realizacja prac w zakresie wytwarzania surowców farmaceutycznych;
      • Nadzór nad zakładami i jednostkami organizacyjnymi prowadzącymi działalności o której mowa w art. 49a ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz. U. 2005 Nr 179 poz. 1485);
      • Wdrażanie i nadzór nad systemem Dobrej Praktyki Uprawy i Zbioru oraz Dobrej Praktyki Wytwarzania;
      • Bieżąca współpraca z organizacjami pozarządowymi;
      • Współpraca z zakładami merytorycznymi Instytutu.
  • Pracownicy zatrudnieni na samodzielnych stanowiskach podlegający bezpośrednio Dyrektorowi Instytutu są odpowiedzialni wobec Dyrektora Instytutu, w szczególności za:
    1. Stanowisko ds. Jakości (KJ)
      • Koordynację prac związanych z opracowywaniem planów, sprawozdań oraz ankiet w zakresie informacji dot. działalności laboratoryjnej spełniającej wymagania normy PN-EN ISO/IEC 17025;
      • Koordynację działań związanych z określeniem danych dot. opłat za udział w krajowym systemie akredytacji oraz przekazywanie stosownych dokumentów do Polskiego Centrum Akredytacji;
      • Wdrażanie, utrzymywanie i doskonalenie systemu zarządzania w jednostkach organizacyjnych objętych Certyfikatem Akredytacji;
      • Zarządzanie dokumentacją systemu zarządzania (Księgą Jakości i Księgą Procedur Ogólnych) opracowaną zgodnie z wymaganiami normy PN-EN ISO/IEC 17025;
      • Nadzorowanie dokumentów będących wynikiem realizacji Procedur Ogólnych, m.in. raportów z auditów wewnętrznych, przeglądów zarządzania, protokołów dot. działań korygujących, doskonalących oraz nadzorowania prac niezgodnych z wymaganiami;
      • Zarządzanie programem auditów wewnętrznych;
      • Organizowanie przeglądów zarządzania, m.in. przygotowanie programu przeglądu, materiałów roboczych i opracowanie raportów z przeglądów;
      • Uruchamianie i nadzorowanie działań korygujących/doskonalących po przeglądach zarządzania, auditach;
      • Prowadzenie szkoleń wewnętrznych w zakresie systemu zarządzania;
      • Koordynację prac związanych z opracowywaniem dokumentów wymaganych przez jednostkę nadzorującą działalność laboratoriów akredytowanych;
      • Przygotowywanie sprawozdań wymaganych przez PCA;
      • Opracowywanie wniosków związanych z utrzymaniem i przedłużeniem akredytacji;
      • Analizę zmian w dokumentach wydawanych przez jednostkę akredytującą, a związanych z działaniem laboratoriów badawczych;
      • Utrzymywanie kontaktów z jednostką akredytującą laboratoria badawcze;
      • Reprezentowanie IBPRS-PIB w Klubie Polskich Laboratoriów Badawczych „POLLAB” i w Klubie Polskie Forum ISO 9000;
      • Współudział w realizacji zadań obronnych, wynikających z Planu Operacyjnego Funkcjonowania Instytutu w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny oraz przedsięwzięć systemu zarządzania kryzysowego.
    2. Stanowisko ds. Współpracy z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego i Przemysłem (ODR)
      • Reprezentowanie Instytutu w sprawach związanych ze współpracą z Krajowym Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego (KOWR) oraz Wojewódzkimi Ośrodkami Doradztwa Rolniczego (ODR);
      • Przygotowywanie oferty wdrożeń do praktyki rolniczej;
      • Koordynacja współpracy zakładów merytorycznych Instytutu z KOWR i ODR;
      • Sporządzanie sprawozdań ze współpracy Instytutu z KOWR i ODR;
      • Monitorowanie zmian legislacyjnych, w tym w zakresie bezpieczeństwa żywności wprowadzanej do obrotu w ramach rolniczej sprzedaży detalicznej.
    3. Stanowisko ds. Bezpieczeństwa i Higieny Pracy (BHP) Zadania i uprawnienia służby BHP określone są w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 2 września 1997 r. (Dz. U. nr 109, poz. 704 z poźn. zm.). Do obowiązków specjalisty BHP należy m. in.:
      • przeprowadzanie kontroli warunków pracy, przestrzegania przepisów i zasad BHP;
      • udział w ustalaniu okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy oraz zachorowań na choroby zawodowe;
      • przeprowadzanie instruktaży ogólnych (w ramach szkolenia wstępnego) oraz organizowanie szkoleń okresowych z zakresu BHP;
      • sporządzanie i przedstawianie Dyrektorowi Instytutu raz w roku okresowych analiz stanu BHP, zawierających propozycję przedsięwzięć technologicznych i organizacyjnych mających na celu zapobieganie zagrożeniom życia i zdrowia pracowników oraz poprawę warunków pracy w Instytucie;
      • doradztwo w zakresie przepisów i zasad BHP;
      • opiniowanie szczegółowych instrukcji dotyczących BHP na stanowiskach pracy;
      • udział w dokonywaniu oceny ryzyka zawodowego;
      • współpraca z lekarzem sprawującym profilaktyczną opiekę zdrowotną nad pracownikami, a w szczególności przy organizowaniu okresowych badań lekarskich;
      • współpraca z inspekcją pracy, laboratoriami dokonującymi pomiarów i badań środowiska pracy, firmami (osobami) sprawującymi nadzór ppoż. w Instytucie;
      • prowadzenie rejestrów i kompletowanie dokumentów dotyczących wypadków, chorób zawodowych oraz pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia
      Ponadto:
      • przekazywanie odpadów niebezpiecznych związanych z badaniami wykonywanymi w Instytucie do firmy utylizującej,
      • współudział w realizacji zadań obronnych, wynikających z Planu Operacyjnego Funkcjonowania Instytutu w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny oraz przedsięwzięć systemu zarządzania kryzysowego.
    4. Pełnomocnik ds. Ochrony Informacji Niejawnych (OIN) / Inspektor Ochrony Danych (IOD)
      • Zapewnienie ochrony informacji niejawnych, w tym stosowanie środków bezpieczeństwa fizycznego;
      • Zapewnienie ochrony systemów teleinformatycznych, w których są przetwarzane informacje niejawne;
      • Zarządzanie ryzykiem bezpieczeństwa informacji niejawnych, w szczególności szacowanie ryzyka;
      • Kontrola ochrony informacji niejawnych oraz przestrzegania przepisów o ochronie tych informacji, w szczególności okresowa (co najmniej raz na trzy lata) kontrola ewidencji, materiałów i obiegu dokumentów;
      • Opracowywanie i aktualizowanie planu ochrony informacji niejawnych Instytucie, w tym w razie wprowadzenia stanu nadzwyczajnego nadzorowanie jego realizacji;
      • Opracowanie instrukcji dotyczącej sposobu i trybu przetwarzania informacji niejawnych klauzuli „zastrzeżone” oraz zakres i warunki stosowania środków bezpieczeństwa fizycznego w celu ich ochrony;
      • Prowadzenie szkoleń w zakresie ochrony informacji niejawnych;
      • Prowadzenie zwykłych postępowań sprawdzających oraz kontrolnych postępowań sprawdzających;
      • Współpraca z ABW w zakresie realizacji zadań wynikających z ustawy o ochronie informacji niejawnych;
      • Koordynacja i realizacja zadań obronnych w ramach powszechnego obowiązku obrony;
      • Opracowywanie i aktualizowanie koncepcji wykonywania zadań obronnych;
      • Opracowywanie i aktualizowanie Planu Operacyjnego Funkcjonowania IBPRS-PIB w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i czasie wojny;
      • Opracowywanie i aktualizowanie Regulaminu Organizacyjnego IBPRS-PIB w warunkach zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa i w czasie wojny;
      • Planowanie, organizowanie i prowadzenie szkolenia obronnego dla kierowniczej kadry Instytutu oraz wyznaczonych pracowników w zakresie realizacji zadań obronnych w IBPRS-PIB;
      • Udział w reklamowaniu na wniosek pracowników IBPRS-PIB, realizujących zadania obronne w Instytucie;
      • Opracowanie i aktualizacja dokumentacji systemu Stałego Dyżuru IBPRS-PIB;
      • Nadzór nad realizacją zadań związanych ze sprawami obronnymi i reagowaniem kryzysowym oraz współpraca w tym zakresie z Departamentem Zarządzania Kryzysowego, Spraw Obronnych i Ochrony Informacji Niejawnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
      • Zadania związane z wykonywaniem funkcji Inspektora Ochrony Danych należy realizować przez:
      • informowanie administratora oraz pracowników, którzy przetwarzają dane osobowe, o obowiązkach spoczywających na nich na mocy przepisów o ochronie danych i doradzanie im w tej sprawie;
      • monitorowanie przestrzegania przepisów o ochronie danych oraz polityki ochrony danych osobowych, w tym podział obowiązków;
      • dokonywanie oceny skutków dla ochrony danych osobowych planowanych operacji przetwarzania dla ochrony danych osobowych, w przypadku, gdy dany rodzaj przetwarzania może powodować wysokie ryzyko naruszenia praw lub wolności osób fizycznych;
      • współpraca z organem nadzorczym;
      • pełnienie funkcji punktu kontaktowego dla organu nadzorczego w kwestiach związanych z przetwarzaniem, w tym z uprzednimi konsultacjami, o których oraz w stosownych przypadkach prowadzenie konsultacji we wszelkich innych sprawach;
      • pełnienie funkcji punktu kontaktowego dla osób, których dane dotyczą w kwestiach związanych z przetwarzaniem ich danych osobowych oraz z wykonywaniem praw im przysługujących;
      • prowadzenie rejestru czynności przetwarzania danych osobowych i opcjonalnie rejestru kategorii czynności przetwarzania danych osobowych w imieniu innego administratora;
      • prowadzenie działań w przypadku incydentu naruszenia ochrony danych osobowych;
      • zgłaszanie naruszenia ochrony danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, nie później niż w terminie 72 godz. po stwierdzeniu naruszenia;
      • analizę sytuacji, okoliczności i przyczyn, które doprowadziły do naruszenia ochrony danych osobowych i przygotowanie zaleceń i rekomendacji dotyczących eliminacji ryzyka ich ponownego wystąpienia;
      • prowadzenie rejestru pracowników upoważnionych do przetwarzania danych osobowych;
      • zapoznanie pracowników przetwarzających dane osobowe z przepisami o ochronie danych osobowych, w tym prowadzenie szkoleń z zakresu ochrony danych osobowych;
      • realizację zasad przetwarzania danych osobowych;
      • przeprowadzanie szacowania ryzyka wdrażanych i wdrożonych procedur, środków bezpieczeństwa, zasobów i procesów przetwarzania danych osobowych.
    5. Stanowisko ds. komercjalizacji wyników badań oraz zarządzania własnością intelektualną (KI)
      • określanie rekomendacji w zakresie formy ochrony własności intelektualnej wytworzonej w efekcie prac Instytutu;
      • prowadzenie oceny potencjału komercjalizacyjnego własności intelektualnej;
      • rejestrowanie i prowadzenie bieżącej aktualizacji zgłoszeń wyników badań lub prac, zgłoszeń praw oraz udzielonych lub posiadanych praw w zakresie ochrony własności intelektualnej;
      • prowadzenie cyklicznej analizy zasadności dalszego utrzymywania w mocy poszczególnych praw i wydaje stosowne rekomendacje w tym zakresie;
      • prowadzenie cyklicznej analizy praw niekomercjalizowanych, określając ich potencjał komercjalizacyjny oraz klasyfikując je pod względem tego potencjału;
      • analizowanie czystości stosowanych rozwiązań zawartych, w szczególności, w produktach, towarach, usługach i technologiach, przed wprowadzeniem ich do obrotu, przed Komercjalizacją praw oraz w przypadku przeniesienia praw na rzecz Instytutu;
      • przeprowadzanie cyklicznych analiz potencjalnych naruszeń praw, podejmowanych na podstawie zgromadzonych informacji lub zgłoszeń pracowników Instytutu;
    6. Rzecznik ds. komunikacji medialnej i społecznej (RM)
      • monitorowanie informacji publikowanych w mediach, w tym mediach społecznościowych istotnych dla zakresu działalności Instytutu,
      • reprezentowanie Instytutu w zakresie komunikacji medialnej i prowadzenie działań medialnych,
      • przygotowywanie planów w zakresie komunikacji wyników badań naukowych społeczeństwu, organizowanie konferencji, seminariów i innych wydarzeń medialnych,
      • współpraca z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego w zakresie upowszechniania wyników badań,
  • ]]>
    https://bip.ibprs.pl/artykul/komorki-organizacyjne-i-zakresy-ich-dzialania Sat, 29 Jun 2024 02:32:56 +0200